reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne-becikowe i inne co w tym dziale miescic sie moga ;]

a z dokumentacja u mnie to wygląda to tak:

USC: ( 14 dni)
-zaświadczenie o urodzeniu dziecka, - ze szpitala
-oświadczenie o imię (nadanie imienia) -(mamy też pół roku na ewentualna zmianę imienia dziacka;] - bez komentarza:p)
-dowody osobiste,
-odpis aktu urodzenia matki (jeżeli jest panną chyba)
-podanie o odpisy aktu urodzenia - jeżeli chcemy więcej niż dwa.
- jezeli nie jesteśmy małżeństwem to wniosek ojca o uznanie dziecka, zgoda matki odnosnie uznania przez ojca. (albo sie nie zgadza:p)

(no i w razie czego zaebysmy mieli rpzy tyłku dane szpitala, w ktorym maleństwo sie urodzilo)
akt urodzenia i odpisy dostajemy od razu, na miejscu.

Becikowe:
-wniosek
-odpis aktu urodzenia dziecka
-oświadczenie, że nie zostało pobrane jeszcze becikowe (np. przez drugiego rodzica)
-zaświadczenie lekarskie o opiece medycznej od 10 tyg. ciazy. (wyzej podałam stronę z tym zaświadczeniem - w każdym trymestrze ma byc wpisana jedna data kiedy byla wizyta)
-pesel malucha.

przychodnia:
ja mogę pesel itd donieść później.

tak to u mnie się dzieje:)

Ostatnia edycja:
reklama
hmm ja musze się własnie dowiedzieć jak to u nas jest. nie wiem czy mam odpis aktu urodzenie swój:no:, ale urząd chyba ma te papiery bo akt małżeństwa nam wydawał, a do tego musiałam donieść akt urodzenia. jakby co to ze mna d***pa bo ja się urodziłam w innym województwie i to trwa w nieskończoność jak sie załatwia sprawy p[rzez urzędy, a ja już nie pojadę bo za daleko.
jeszcze własnie tylko nie wiem, który urząd wchodzi w gre, tzn zawiadmoienie urzędu, ponieważ ja mieszkam w innym mieście niż urodze dziecko, ale to chyba jest po miejscu urodzenia????

nefi - ja Ci powiem, ze się nawet ine interesowałam jak to jest w przypadku, gdy mieszka sie gdzie indziej, rodzi sie gdzie indziej.. ja mieszkam, jestem zameldowana i będę rodzila w Zielonej ... takze nie pomogę. Co do aktu urodzenia... ja zawsze mam w papierach odłożony przynajmniej jeden odpis swój...tak właśnie w razie potrzeby. Jak urząd juz dostał akt od Ciebie to sądzę, ze w tym swoim archiwum całym mają. Ja dlatego wszystkiego dowiaduje się teraz co bym sobie nie musiała pozniej glowy zawracac i sie denerwowac, hehe:-)))
no ale u mnie takie wyprzedzanie wydarzeń to norma, ja jestem chora na tym punkcie... co zrobic;p

A dziewczyny jak to jest ja jestem po rozwodzie orientujecie się jak załatwia się takie sprawy i co potrzeba ??I w sumie też będę rodzić w innym mieście bo w moim to nic nie było potrzeba , nie wołali żadnych papierów ani aktów małżeństwa.

jeżeli jestes po rozwodzie to sama zalatwiasz takie rzeczy.... z tym , że ojciec dziecka/albo inny Pan (wskazany przez Ciebie) w USC uznaje dziecko, a Ty się zgadzasz na piśmie, albo nie... i tak jak w przypadku panny potrzebny będzie zdaje się Twój akt urodzenia tam .(tak jak pisałam wyżej odnosnie dokumentow) ... no, ale nie wiem jak jest u Was... co miasto to i różnice różne wyłapać można. Najlepiej dzwonić (chyba, że komuś się łazić chce) i dowiadywać:-)

dziewczyny, słuchajcie... :D jakis czas temu (z ciekawości i dla pewności) pisałam e-mail (sekretariat@bpp.gov.pl) do Rzecznika Praw Pacjenta (odnośnie braku ubezpieczenia!) ... patrzcie cóż takiego pieknego dostałam do wydrukowania
... ubezpieczenie.jpg

także jeżeli jakas mama martwi się ubezpieczeniem, albo tym, że nie będzie w stanie się tłumaczyć i walczyc o swoje prawa... prosze bardzo. czarno na białym:-))) ja np. mam ubezpieczenie do początku marca narazie...także mozliwe, ze załapie się na okres, gdzie mi go zabraknie... świstek rpzed nos i dziękuję.
Bardzo fajnie wiedzieć, że mozna się poczuć jak człowiek i jak piszemy coś z prośbą, pytaniem itd to nam solidnie ktoś odpowie a i pismo da.

(dane zamazałam, bo w końcu wątek otwarty) ;-)))
Może się komuś przyda taka "wiedza" .

(się zastanawiam czy w dobrym wątku napisałam;o czy powinnam to dodac w wątku o Porodzie;> hę? no nic) :p

Ostatnia edycja:
reklama
Manta super. Twoje papierowe uporządkowanie jest po prostu nieocenione. :tak::tak::tak: Ja co prawda mam ubezpieczenie, ale zamiast wysłuchiwac głupot na izbie dziewczyny beda miały gotowa podkładke.

Do góry