reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne-becikowe i inne co w tym dziale miescic sie moga ;]

reklama
naszła mnie taka mała wątpliwość dzisiaj :-) zdarzą się na pewno wśród nas takie dziewczyny, które urodzą w lutym. Problem w tym, że w tym roku luty ma 29 dni. Co w takiej sytuacji wpisywane jest do aktu urodzenia - rzeczywista data urodzin, czy np. 1 marca ? :cool:
no rzeczywista -bo przeciez istanieje taki dzien ;]a ja nawet bym chciala 29 lutego urodzic hihi taka fajna data ;]

Witam !! Dawn mnie tu nie było :) Ja też jestem z Bydgoszczy i szczerze mówiąc troszke śmieszy mnie ta kwota 504 zl na osobę. Bo albo ja albo ktos nie umie liczyć...
Najniższa krajowa w roku 2011 to Brutto 1387zł a netto 1032zł.
Więc zakładając wersje samotnej matki z dzieckim, która zarabia najniższa krajowa dochód na jedna osobę wynosi 516 zł!!! Więc wynika z tego, że tylko rodzina gdzie mąż pracuje i zarabia najniższa krajowa otrzyma becikowe? jak dla mnie troszke przesadzili...

A co do narodzin 29 lutego to na 100% wpisywana jest faktyczna data narodzin :) znam kilku takich szczęśliwców :) :) :)

Witam !! Dawn mnie tu nie było :) Ja też jestem z Bydgoszczy i szczerze mówiąc troszke śmieszy mnie ta kwota 504 zl na osobę. Bo albo ja albo ktos nie umie liczyć...
Najniższa krajowa w roku 2011 to Brutto 1387zł a netto 1032zł.
Więc zakładając wersje samotnej matki z dzieckim, która zarabia najniższa krajowa dochód na jedna osobę wynosi 516 zł!!! Więc wynika z tego, że tylko rodzina gdzie mąż pracuje i zarabia najniższa krajowa otrzyma becikowe? jak dla mnie troszke przesadzili...

A co do narodzin 29 lutego to na 100% wpisywana jest faktyczna data narodzin :) znam kilku takich szczęśliwców :) :) :)
nie ponizej 516 dostanie zasilek na dziekco jakies 48 zyla
becikowe odstana te rodziny kotrych dochod roczny nie przekracza 85 tysiecy brutto ;]

Kasiurek ale najlepsze jest to, że z moich wyliczeń wynika - jeśli rodzice mają jedno dziecko i zarabiają jedno poniżej średniej krajowej a drugie troszkę ponad średnią krajową (tak jak ja z M łącznie) to i tak jesteśmy ludźmi zamożnymi i becikowego dostać nie powinniśmy :-) śmiech na sali :-D:-D:-D:-D

Ostatnia edycja:
nie ponizej 516 dostanie zasilek na dziekco jakies 48 zyla
becikowe odstana te rodziny kotrych dochod roczny nie przekracza 85 tysiecy brutto ;]

Kasiurek mi chodziło o becikowe z miasta czyli samorządowe w Bydgoszczy, a te zasiłki o ktorych piszesz to juz osobny temat - ja bym sie wstydziła dac cos takiego przecież to nawet na paczke pieluch nie wystarczy .... brak słow :no:

Kasiurek ale najlepsze jest to, że z moich wyliczeń wynika - jeśli rodzice mają jedno dziecko i zarabiają jedno poniżej średniej krajowej a drugie troszkę ponad średnią krajową (tak jak ja z M łącznie) to i tak jesteśmy ludźmi zamożnymi i becikowego dostać nie powinniśmy :-) śmiech na sali :-D:-D:-D:-D
tzn przekaczacie te 85 tys? od stycznia majmniejsza krajowa to 1300 z tego c kojarze

Kasiurek średnia krajowa tj 3366,11 brutto co daje 2345,11 na rękę... Czasem mam dodatki za nadgodziny tzn co 3 miesiące mamy wypłacane w systemie kwartalnym - tak się to chyba nazywa i wczoraj z M sprawdziliśmy i przekraczamy 85 tyś brutto - a aktualnie (choć fakt kupe kasy idzie na budowe - ale równie dużo by szło na utrzymanie własnego gospodarstwa domowego - prąd, czynsz i tak dalej) ledwo co starcza nam od 1 do 1 :dry:

lina - no wlasnie ja o tym pisalam ze 85 tys to nie tak duzo jak sie wydaje - my mamy chyba cos kolo 83 tysiecy - bo maz nie mial za duzo premii - ale jak nataniel sie urodizl to on sam przekroczyl 85 tysiecy ;/

reklama
no i Kasiurek jak osoby, które żyją tak,że starcza od 1 do 1 ale o odłożeniu 500 czy 1000 zł nie ma co marzyć można nazwać zamożnymi??? i zabrać im nawet te 1000 zł??? Ja rozumiem jeśli by to było na osobę w rodzinie ale na rodzinę to przesada... Faceci pracujący w delegacjach na budowach mają 6000 zł miesięcznie ich żony w hipermarketach (czysto hipotetycznie) mają po 1500 brutto - daje to łącznie 7500 razy 12 miesięcy daje 90000 ale ile wyrzeczeń i ciężkiej pracy i takim zabrać wszystko najłatwiej... bo prawa głosu nie mają - jakbym ja zarabiała 6000 i M 10000 to bym się nawet nie wypowiadała ale to co oni robią to bezsens totalny :dry:

Do góry