reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne-becikowe i inne co w tym dziale miescic sie moga ;]

reklama
naszła mnie taka mała wątpliwość dzisiaj :-) zdarzą się na pewno wśród nas takie dziewczyny, które urodzą w lutym. Problem w tym, że w tym roku luty ma 29 dni. Co w takiej sytuacji wpisywane jest do aktu urodzenia - rzeczywista data urodzin, czy np. 1 marca ? :cool:
no rzeczywista -bo przeciez istanieje taki dzien ;]a ja nawet bym chciala 29 lutego urodzic hihi taka fajna data ;]

Witam !! Dawn mnie tu nie było :) Ja też jestem z Bydgoszczy i szczerze mówiąc troszke śmieszy mnie ta kwota 504 zl na osobę. Bo albo ja albo ktos nie umie liczyć...
Najniższa krajowa w roku 2011 to Brutto 1387zł a netto 1032zł.
Więc zakładając wersje samotnej matki z dzieckim, która zarabia najniższa krajowa dochód na jedna osobę wynosi 516 zł!!! Więc wynika z tego, że tylko rodzina gdzie mąż pracuje i zarabia najniższa krajowa otrzyma becikowe? jak dla mnie troszke przesadzili...

A co do narodzin 29 lutego to na 100% wpisywana jest faktyczna data narodzin :) znam kilku takich szczęśliwców :) :) :)

Witam !! Dawn mnie tu nie było :) Ja też jestem z Bydgoszczy i szczerze mówiąc troszke śmieszy mnie ta kwota 504 zl na osobę. Bo albo ja albo ktos nie umie liczyć...
Najniższa krajowa w roku 2011 to Brutto 1387zł a netto 1032zł.
Więc zakładając wersje samotnej matki z dzieckim, która zarabia najniższa krajowa dochód na jedna osobę wynosi 516 zł!!! Więc wynika z tego, że tylko rodzina gdzie mąż pracuje i zarabia najniższa krajowa otrzyma becikowe? jak dla mnie troszke przesadzili...

A co do narodzin 29 lutego to na 100% wpisywana jest faktyczna data narodzin :) znam kilku takich szczęśliwców :) :) :)
nie ponizej 516 dostanie zasilek na dziekco jakies 48 zyla
becikowe odstana te rodziny kotrych dochod roczny nie przekracza 85 tysiecy brutto ;]

Kasiurek ale najlepsze jest to, że z moich wyliczeń wynika - jeśli rodzice mają jedno dziecko i zarabiają jedno poniżej średniej krajowej a drugie troszkę ponad średnią krajową (tak jak ja z M łącznie) to i tak jesteśmy ludźmi zamożnymi i becikowego dostać nie powinniśmy :-) śmiech na sali :-D:-D:-D:-D

Ostatnia edycja:
nie ponizej 516 dostanie zasilek na dziekco jakies 48 zyla
becikowe odstana te rodziny kotrych dochod roczny nie przekracza 85 tysiecy brutto ;]

Kasiurek mi chodziło o becikowe z miasta czyli samorządowe w Bydgoszczy, a te zasiłki o ktorych piszesz to juz osobny temat - ja bym sie wstydziła dac cos takiego przecież to nawet na paczke pieluch nie wystarczy .... brak słow :no:

Kasiurek ale najlepsze jest to, że z moich wyliczeń wynika - jeśli rodzice mają jedno dziecko i zarabiają jedno poniżej średniej krajowej a drugie troszkę ponad średnią krajową (tak jak ja z M łącznie) to i tak jesteśmy ludźmi zamożnymi i becikowego dostać nie powinniśmy :-) śmiech na sali :-D:-D:-D:-D
tzn przekaczacie te 85 tys? od stycznia majmniejsza krajowa to 1300 z tego c kojarze

Kasiurek średnia krajowa tj 3366,11 brutto co daje 2345,11 na rękę... Czasem mam dodatki za nadgodziny tzn co 3 miesiące mamy wypłacane w systemie kwartalnym - tak się to chyba nazywa i wczoraj z M sprawdziliśmy i przekraczamy 85 tyś brutto - a aktualnie (choć fakt kupe kasy idzie na budowe - ale równie dużo by szło na utrzymanie własnego gospodarstwa domowego - prąd, czynsz i tak dalej) ledwo co starcza nam od 1 do 1 :dry:

lina - no wlasnie ja o tym pisalam ze 85 tys to nie tak duzo jak sie wydaje - my mamy chyba cos kolo 83 tysiecy - bo maz nie mial za duzo premii - ale jak nataniel sie urodizl to on sam przekroczyl 85 tysiecy ;/

reklama
no i Kasiurek jak osoby, które żyją tak,że starcza od 1 do 1 ale o odłożeniu 500 czy 1000 zł nie ma co marzyć można nazwać zamożnymi??? i zabrać im nawet te 1000 zł??? Ja rozumiem jeśli by to było na osobę w rodzinie ale na rodzinę to przesada... Faceci pracujący w delegacjach na budowach mają 6000 zł miesięcznie ich żony w hipermarketach (czysto hipotetycznie) mają po 1500 brutto - daje to łącznie 7500 razy 12 miesięcy daje 90000 ale ile wyrzeczeń i ciężkiej pracy i takim zabrać wszystko najłatwiej... bo prawa głosu nie mają - jakbym ja zarabiała 6000 i M 10000 to bym się nawet nie wypowiadała ale to co oni robią to bezsens totalny :dry:

Do góry