reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne-becikowe i inne co w tym dziale miescic sie moga ;]

wiesz politykom sie fajnie mowi bo maja taka sumpke co drugi miesiac - a przecietny polak tyle wycoiaga ale nikt nie bierze pod uwage ze :
- trzeba zapalcic za zlobek bo pozamykali wsyztskie panstwowe
- trzeba zaplacic za przedskozle
-w podstaowowc enie ma tak fajnie jak my sie uczyliscmy ze po siostrze mozna bylo miec ksiazke , tylko co rok to nowy badziew daja
- kredyty 98% gospodarst ma kredyty hipoteczne lub tzw konsumenckie
- raty do splaty
-samochody do oplaty benzyna coraz drozsza - a przeciez do pracy ludzie jezdza casme i po 50 km w jedna strone
i dlugo by wymieniac no ale polityk ma kasy tyle ze uwaza ze jak ktos ma dochod 85 tys to juz mu styka - i doprowadza do tego z eludzi si enie beda chajtac bedzie wieszy odsetek dzieci pozamalzenskich itd itp skzoda slow.

reklama
tja no i oczywiście ja będę mieć jazde bo zmieniłam lekarza w ciązy. już własnie ostatnio kobitka u mnie w przychodni o to pytała i jest z tym problem. poza tym na wczesnym etapie ciąży oni nie wiedza zwykle dokładnie, który jest tydzień, więc bzdura jak dla mnie z tym 10-tym tygodniem, ale niech im będzie.

nefi - a co tu ma zmiana lekarza do rzeczy? U mnie w urzędzie powiedzieli, ze to nie ma wpływu, ze mogłabym nawet i kilka razy zmienić, bo to sie czesto zdarza. Najważniejsze jest to zaświadczenie od lekarza , który tam wpisze od kiedy byłaś pod opieką.

nefi - a co tu ma zmiana lekarza do rzeczy? U mnie w urzędzie powiedzieli, ze to nie ma wpływu, ze mogłabym nawet i kilka razy zmienić, bo to sie czesto zdarza. Najważniejsze jest to zaświadczenie od lekarza , który tam wpisze od kiedy byłaś pod opieką.

tak tylko sęk w tym, że lekarz obecnie prowadzący ciąże może nie chcieć Ci tego wpisać. mówie Ci, że własnie byłam świadkiem podobnej sytuacji w przychodni. dziewczyna miał iść do pierwszego, który stwierdził ciążę, a póxniej do drugiego, miała tylko jeszcze problem bo pierwszy zmienił miejsce pracy. ehhh wiesz jak to mówią w teorii jest wszystko dobrze gorzej z praktyka. ja zobacze jak będzie ze mną. mam w końcu ta cała zakichana książeczkę ciąży.

Manta a mogła byś tak ładnie wypunktować ( jak masz to przygotowane oczywiście )
Co po kolei się robi po urodzeniu dziecka ??

nefi -aaa no to to akurat kwestia dogadania się ze swoim lekarzem - no niestety. Prawnie natomiast zmiana lekarza nie ma nic do rzeczy. Bądx dobrej mysli. Powinno się udać żeby jeden lekarz Ci wypisał.

Mini -ja Ci napisze jak to jest u mnie w mieście w kolejności, bo to różnie bywa.. może gdzieś sa zapiski odnośnie tego jak to u was działa.
u mnie jest tak:

1. USC - z urzędu automatycznie meldunek dziecka jest na mój adres i wysyłają od razu papierki o PESEL (nie musze sama łazić) - na zalatwienie spraw w USC mam 14 dni. - ja jednak zalatwiam to od razu w pierwszym tyg.
2. współdzielnia mieszkaniowa - zgłaszam fakt, ze mamy kolejnego mieszkańca. (też po otrzymaniu nr pesel)
3. ZUS - w tym przypadku zgłoszenie malucha do ubezpieczenia w miejscu pracy mojego Pana - oni zgłaszają do ZUS itd.
4. becikowe - jak będe miala nr pesel malucha.
5. przychodnia. to załatwie w międzyczasie na początku, bo pesel , ubezpieczenie itd mogę donieść pozniej u mnie.

no i u mnie szpital nie przesyła dokumentów do USC, sami musimy jechac tak czy siak:)

narodziny dziecka a urzędy

tu jest taki ogólnikowy spis też.
ale mówię : nie wiem jak to się dzieje w innych rejonach Polski:-)))

Ostatnia edycja:
becikowe - tu pesel potrzebny, akt urodzenia i chyba teraz obowiazuje zaświadczenie od gin ze sie co-najmniej raz w trymestrze było na wizycie, jak ojciec dziecka zameldowany gdzieś indziej to ze nie pobrał becikowego u siebie (chyba to zaświadczenie z gminy /urzedu miasta pobiera)
coś jeszcze?

przychodnia- tu tez chyba pesel, a z tego co pamietam to papiery do rejestacji przyniosła mi połozna środowiskowa, a potem zaniosła, a i kazde nowonarodzone dziecko jest ubezpieczone wiec nalezy mu sie opieka medyczna (potem mozna tez zgłosi w miejscu pracy)
ktora nie wiem jak mnie znalazła i skad wiedziała ze ja własnie urodziłam,
bo nawet w oprzychodni nie byłam i dwa miesiace wczesniej z uk wrociłam, a rodziłam w innym województwie
i przychodziła co 2 tyg
fajna babka,
pokazała jak karmic, masaz cycow zrobiła bo sie zatkały i maśc robiona na popekane suty przyniosła
kasy nie chciał to kawe dostała to bombonierke je kupiłam.. pomocna babka była

rejestracja usc- do 6 tyg akt urodzenia + imię

cos wiecej w temacie macie?

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry