reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sposoby na zasypianie

to prawda jest z rytmem dnia. Zuzia nawet jak ok 18 zdrzemnie sie to ok 21 zasypia bez problemu po kapieli i karmionku na noc. chyba sie juz nauczyla ze to jest jej pora na spanie. nie robie juz tak ze jak nie chce spac to ogladam z nia TV poniewaz ona wtedy rozdraznia sie a tak zostawiam ja w lozeczku zgaszam swiatlo ona sobie jeszcze pogada czy pospiewa i zasypia sama.
zaczynam takze w dzien ja nauczyc zasypiac sama w lozeczku. wczoraj to plakala mi mocno ale dzisiaj juz jest troszeczke lepiej :).

reklama
Wczoraj przed pluskaniem wybawilismy sie z Brianem wiec sie troszke wymeczyl zrobilam kapiel pobawilam sie z nim w wodzie pozniej nakarmilam i odrazu zasnol o godzinie 19:30 wyobrazacie sobie:confused:i tak slodko spal do 24:00 nakarmilam go i pozniej spal do 3:00 nad ranem troszke sie pozniej przebudzal ale nie bylo az tak zle:happy2:

u mnie ze spaniem nocnym nadal cyrk pobudka co godzine kiedy to sie skończy???????????? trwa to już ok 3 tyg a wcześniej byo tak pięknie jedno karmienie i spokój . Kuba zasypia ładnie tylko się budzi co chwilke - zębory go męczą

Z piątku na sobotę Jaś przespał calutką noc bez przebudzenia: od 19.30 do 6.00! Dzisiaj już tak różowo nie było, bo kilka razy sie przebudził i ćwiczył bujanie na kolankach:)

u nas tragedia ze spaniem odkad poszlam do pracy (a bylo juz tak pieknie). co gorsza mala budzi sie co godzine dopoki nie poloze sie w lozku obok i poplakuje. biore ja wtedy na rece poglaszcze poprzytulam i ona zaraz ladniutko usypia. mylse ze czuje sie zagrozona jak mnie nie ma caly dzien i mnie sprawdza. a w nocy co 2 h karmionko. jestem potem w dzien jak na haju wiec jak tylko wieczorem mala po kapieli chce jesc usypiam z nia. wiem ze ja rozbestwiam ale nie moge sie oprzec a wiem ze ona potrzebuje mojej bliskosci. wczoraj zoabaczyla jak wychodze z domu i byla awantura bo oczywiscie babci zasna po poludniu nie chciala

Myślałam że to tylko moja księżniczka tak kiepsko śpi w dzień...z zasypianiem też porażka. wcześniej tylko przy karmieniu zasypiała, ale odkąd zostaje z tatusiem (wróciłam do pracy ) jest znacznie lepiej. nie wiem co on z nią robi, ale zaczyna usypiać sama :)

reklama
Mysmy w piatek sprobowali nauczyc mala samodzielnego asypiania nawet lozeczko przenieslismy do jej pokoiku, i to byla straszne :no: , Selinka tak strasznie sie darla ze po 20 min zachrypla i zaczela strasznie kaszec , my stalismy pod drzwiami i nam serca pekaly, w koncu stwierdzilismy ze nie tedy droga, ze nie jestesmy w stanie sluchac jak nasze dziecko tak strasznie placze. Dalam jej cycusia uspokoila sie i przespala cala noc obudzila sie rano ok 5 na karmienie i spala do 7.30.
Selinka od czwartku przestala plakac w nocy , zasypia dalej przy cycusiu a nawet czasami wystarczy, ze sie z nia poloze a ona zamyka oczka i spi. Czasami w nocy sie przebudzi, ale daje jej smoczka troszke go pociagnie i spi dalej, wstaje na karmienie ok 5-6 i dalej spi do ok 7-8 . W sumie zaczela przesypiac 11-12 godzin w nocy .
W dzien tez sie poprawilo, od kilku dni spi ok 1-1,5 godziny przed poludniem i popoludniu ok 1-2 godz / czasem jedna dluzsza drzemka , czasem dwie krotsze/. Nam rzeczywiscie pomoglo przetrzymywanie Selinki ok 3 godz bez spania i staly plan dnia . Jak sie mala porzadnie zmeczy potrawi nawet zasnac sama w luzeczku ze smoczkiem, troche poplacze i pojeczy , ale zasypia. Mam nadziej ze zostanie juz tak na dluzej:-)

Do góry