reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Dziewczyny kucharzące ;-)
Jak dobierać przyprawy do dań?
- np. jak przyprawić rosół, żeby był dosmaczony bez kostki rosołowej, vegety itp ?
- jakie przyprawy dajecie do pomidorówki ?
- jakie zioła najlepiej pasują do kurczaka, indyka, a jakie do wołowiny ?

Masz tutaj fajny link:
Przyprawy - Co do czego?

Ja dodaje identycznie jak martolinka napisala:
1. rosol - lisc laurowy, ziele, pieprz czarny mielony i ziolowy, cebula podsmazona w plastrach na suchej patelni i warzywa (marchew, seler/pietruszka, liscie pora - te pod koniec wyciagam), podobna baze robie do wiekszosci zup
2. pomidorowa - tak samo jak wyzej, mozna dodac czosnek podduszony w plasterkach na masle
No i do zup natke pietruszki na koniec albo koperek, zalezy co mam swierze w domu.

Co do mies to ja daje bardzo roznie, w zaleznosci od tego jaka potrawe gotuje.
Ryby mozna przyprawic pieprzem cytrynowym, koperkiem, skropic sosem sojowym.
 
reklama
ŚLIMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO:

ciasto francuskie
150g jakiejś szynki w kawałku
150g sera żółtego w kawałku
1 cebula
2 łyżki śmietany gęstej
1 jajko
sól i pieprz

Szynke, ser i cebule kroimy w kostke, dodajemy śmietane, białko jajka i przyprawy. Nakładamy warstwe na ciasto francuskie, zwijamy jak rolade i sklejamy boczki. Kroimy na krążki 2-3cm i kładziemy na blaszce na papierze do pieczenia. Smarujemy po wierzchu żółtkiem i w stawiamy na 20 min. do piekarnika nagrzanego na 200 stopni :))) Nie wiem czy dokładnie podałam przepis z opakowania z ciasta francuskiego z Biedronki bo ostatnio robiłam z głowy ale na pewno wyjdzie :))) Mój mąż lubi ślimaczki jeść na ciepło i na zimno z ketchupem :)))

Edit. Poprawiłam śmietane na 2 łyżki bo sprawdziłam dziś w Biedronce ;)))
 
Ostatnia edycja:
Martolinka, ratuj! :))))))
szwagier przywiozl nam 8 sledzi swiezutko zlowionych...... nie mam pomyslu co z nimi zrobic... poratuj jakim fajnym/prostym przepisem... :-)
ja do tej pory to tylko robilam pstragi patroszone(obcinam glowki, obieram ze skorki, daje sol, pieprz, panieruje w mące i na patelnie), no ale czy mozna tak samo ze sledziami? HELP! :-)
 
Drogie Panie :tak: przypominam swoje pytanie o dania z kasza na słono:tak:kipi kasza :tak:
Przed nami tłusty czwartek:tak: prosze wklejac przepisy na paczki , chrysty i faworki :)
mnie szczególnie intersuja chruściki drożdżowe:tak:macie sparwdzone przepisy?
 
reklama
Sałatka z selera naciowego

1 podwójną pierś z kury ugotować w osolonej wodzie , potem pokroić w kostkę. Do miski wsypać puszkę kukurydzy , pokrojonego w kostkę ananasa, posiekane orzechy włoskie (około 20dkg), i pokrojony w paseczki seler naciowy (zielona część rośliny), do tego dorzucamy pierś i 1 jogurt naturalny duży. Mieszamy dokladajac jeszcze 4 łyzki majonezu. Nie doprawiam niczym , zeby smaku selera nie "zadusić"
 
Do góry