Pianistka
Szczesliwa mamusia!
- Dołączył(a)
- 10 Marzec 2009
- Postów
- 1 402
Dziewczyny kucharzące ;-)
Jak dobierać przyprawy do dań?
- np. jak przyprawić rosół, żeby był dosmaczony bez kostki rosołowej, vegety itp ?
- jakie przyprawy dajecie do pomidorówki ?
- jakie zioła najlepiej pasują do kurczaka, indyka, a jakie do wołowiny ?
Masz tutaj fajny link:
Przyprawy - Co do czego?
Ja dodaje identycznie jak martolinka napisala:
1. rosol - lisc laurowy, ziele, pieprz czarny mielony i ziolowy, cebula podsmazona w plastrach na suchej patelni i warzywa (marchew, seler/pietruszka, liscie pora - te pod koniec wyciagam), podobna baze robie do wiekszosci zup
2. pomidorowa - tak samo jak wyzej, mozna dodac czosnek podduszony w plasterkach na masle
No i do zup natke pietruszki na koniec albo koperek, zalezy co mam swierze w domu.
Co do mies to ja daje bardzo roznie, w zaleznosci od tego jaka potrawe gotuje.
Ryby mozna przyprawic pieprzem cytrynowym, koperkiem, skropic sosem sojowym.