reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Dziewczyny kucharzące ;-)
Jak dobierać przyprawy do dań?
- np. jak przyprawić rosół, żeby był dosmaczony bez kostki rosołowej, vegety itp ?
- jakie przyprawy dajecie do pomidorówki ?
- jakie zioła najlepiej pasują do kurczaka, indyka, a jakie do wołowiny ?

Masz tutaj fajny link:
Przyprawy - Co do czego?

Ja dodaje identycznie jak martolinka napisala:
1. rosol - lisc laurowy, ziele, pieprz czarny mielony i ziolowy, cebula podsmazona w plastrach na suchej patelni i warzywa (marchew, seler/pietruszka, liscie pora - te pod koniec wyciagam), podobna baze robie do wiekszosci zup
2. pomidorowa - tak samo jak wyzej, mozna dodac czosnek podduszony w plasterkach na masle
No i do zup natke pietruszki na koniec albo koperek, zalezy co mam swierze w domu.

Co do mies to ja daje bardzo roznie, w zaleznosci od tego jaka potrawe gotuje.
Ryby mozna przyprawic pieprzem cytrynowym, koperkiem, skropic sosem sojowym.
 
reklama
ŚLIMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO:

ciasto francuskie
150g jakiejś szynki w kawałku
150g sera żółtego w kawałku
1 cebula
2 łyżki śmietany gęstej
1 jajko
sól i pieprz

Szynke, ser i cebule kroimy w kostke, dodajemy śmietane, białko jajka i przyprawy. Nakładamy warstwe na ciasto francuskie, zwijamy jak rolade i sklejamy boczki. Kroimy na krążki 2-3cm i kładziemy na blaszce na papierze do pieczenia. Smarujemy po wierzchu żółtkiem i w stawiamy na 20 min. do piekarnika nagrzanego na 200 stopni :))) Nie wiem czy dokładnie podałam przepis z opakowania z ciasta francuskiego z Biedronki bo ostatnio robiłam z głowy ale na pewno wyjdzie :))) Mój mąż lubi ślimaczki jeść na ciepło i na zimno z ketchupem :)))

Edit. Poprawiłam śmietane na 2 łyżki bo sprawdziłam dziś w Biedronce ;)))
 
Ostatnia edycja:
Martolinka, ratuj! :))))))
szwagier przywiozl nam 8 sledzi swiezutko zlowionych...... nie mam pomyslu co z nimi zrobic... poratuj jakim fajnym/prostym przepisem... :-)
ja do tej pory to tylko robilam pstragi patroszone(obcinam glowki, obieram ze skorki, daje sol, pieprz, panieruje w mące i na patelnie), no ale czy mozna tak samo ze sledziami? HELP! :-)
 
Drogie Panie :tak: przypominam swoje pytanie o dania z kasza na słono:tak:kipi kasza :tak:
Przed nami tłusty czwartek:tak: prosze wklejac przepisy na paczki , chrysty i faworki :)
mnie szczególnie intersuja chruściki drożdżowe:tak:macie sparwdzone przepisy?
 
reklama
Sałatka z selera naciowego

1 podwójną pierś z kury ugotować w osolonej wodzie , potem pokroić w kostkę. Do miski wsypać puszkę kukurydzy , pokrojonego w kostkę ananasa, posiekane orzechy włoskie (około 20dkg), i pokrojony w paseczki seler naciowy (zielona część rośliny), do tego dorzucamy pierś i 1 jogurt naturalny duży. Mieszamy dokladajac jeszcze 4 łyzki majonezu. Nie doprawiam niczym , zeby smaku selera nie "zadusić"
 
Do góry