reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

kilolek, proponuję karczek pieczony na soli. Wszystko robię na "oko" więc liczby są przybliżone. Karczek kładziemy na blaszkę, na której jest warstwa soli (jakieś 3-5cm), wkładamy do piekarnika (ok.180 stopni) i pieczemy ok.1,5h. W tym czasie z mięsem nic nie musimy robić.
Druga wariacja z karczkiem [FONT=&quot]karczek w plastry przekładać cebula krojoną i/lub pieczarkami, zalać pomidorami z puszki z koncentratem i przyprawami. Piec: 1kg/1h. - tego nie robiłam, ale polecano mi to[/FONT]
 
reklama
dzięki dziewczyny, będę mysleć...

kilolek, proponuję karczek pieczony na soli. Wszystko robię na "oko" więc liczby są przybliżone. Karczek kładziemy na blaszkę, na której jest warstwa soli (jakieś 3-5cm), wkładamy do piekarnika (ok.180 stopni) i pieczemy ok.1,5h. W tym czasie z mięsem nic nie musimy robić.
Druga wariacja z karczkiem [FONT=&quot]karczek w plastry przekładać cebula krojoną i/lub pieczarkami, zalać pomidorami z puszki z koncentratem i przyprawami. Piec: 1kg/1h. - tego nie robiłam, ale polecano mi to[/FONT]
to w plastrach mi się podoba tylko kurcze nie wiem czy zmieszcze taka ilość w plastrach do piekarnika... ta godzina to na kilo mięsa? czy więcej? bo jak w plastrach to chyba bardzo szybko się będzie pieklo
 
ja mam podane na miarki bo mam 3 w komplecie z maszyna
- miarka 200ml
- łyżka<orientacyjnie 15g czyli łyżka stołowa>
- łyżeczka <orientacyjnie 5g czyli łyżeczka od herbaty>

Jasny Chleb
1 i 1/3 miarki leniej wody
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
3 1/3 mocnej mąki pszennej
1 łyżeczka białego cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży

podpowiem ze drożdze nie powinny stykac sie z sola i cukrem bezpośrednio ... mieszasz pozniej odstawiasz az wyrosnie do foremki i pieczesz ... :) mam tez przepisy na chleb serowy, czosnkowy, zytni, cebulowy, pomidorowy, francuski itp itd.... na pizze przepis <super wychodzi>... ale jak wyjdzie sposobami domowymi nei wiem .... wrazie co pisz to podam :)

a no i jak pisała Iza np z oliwkami to zazwyczaj tak samo sie robi wyrabiasz ciasto i jak wyrobione jest to dodajesz np oliwki pod koniec i to tez wyrabiasz jeszcze :) i pozniej rosnie i pieczesz
 
Dziękować bardzo, kupię dzis składniki i zobaczymy co potrafi mój piekarnik. Jak sie nie sprawdzi to zainwestuje w ten automat bo juz kiedys o nim myślałam...
 
dziewczyny kupilam szpinak i chcialam zrobic do obiadu, ale nigdy nie robilam szpinaku i nie wiem jak sie za niego zabrac....macie jekies przepisiki na szpinak do obiadu?
 
dziewczyny kupilam szpinak i chcialam zrobic do obiadu, ale nigdy nie robilam szpinaku i nie wiem jak sie za niego zabrac....macie jekies przepisiki na szpinak do obiadu?
Pewnie juz za pozno...Ale ja robie tak:
kupuje zamrozony szpinak, ale papke, ktora rozmrazam juz bezposrednio na patelni podgrzewajac i podlewajac troche woda. Jak sie rozmrozi to daje duzo posiekanego swiezego czosnku i daje tez granulowany(suszony). Wszystko podgrzewam razem az pieknie bulgota po trochu. Podlewam mlekiem albo daje smietany, ale wole mleko. Sole do smaku. Ja daje duzo czosnku i duzo sole. Podaje jako dodatek np do ziemniakow i sadzonego jajka. Jesli podajesz np do miesa to mozesz do szpinaku wbic surowe jajko i razem pogotowac. Ja gotuje az woda odparuje i szpinak zgestnieje.
 
ja w koncu podsmazylam na masle z czosnkiem granulowanym...posmakowalam i calkiem ok....ale ja mialam swierzy...ale twoj sposob tez mi sie podoba.....:-) dzieki
 
ja to nawet nie wiem jak wygląd świerzy szpinak:-D
nienawidzę go... wiem tylko że jest zelony i wg mnie smierdzi:zawstydzona/y:
ni wiem czy by przełknęła...
 
ja to nawet nie wiem jak wygląd świerzy szpinak:-D
nienawidzę go... wiem tylko że jest zelony i wg mnie smierdzi:zawstydzona/y:
ni wiem czy by przełknęła...
Ja tez nie wiedzialam i nadal nie wiem ;), o smak tez sie balam, ale moj M mnie namowil i nie zaluje. Ale mi smakuje moj sposob podania ;)
 
reklama
Do góry