reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
ZUPA BROKUŁOWA z grzankami -KREM <pycha>
przepis od siostry ;-)

* 2-3 marchewki <zależy od wielkości>
* 1 pietruszka
* 3-4 ziemniaczki <zależy od wielkości>
* brokuł świeży bądź opakowanie mrożonki
*chleb
*masło

wszystko gotujemy w średnio-większym garnku wody ciut więcej niż połowa później blenderem bądź innym urządzeniem robimy z tego krem, odlewam trochę do mniejszego garnka <dla Pawełka> a resztę trochę doprawiam do smaku <dla mnie i męża> 1/3 chleba <zwykły bądź tostowy> kroje w kostkę i na patelni z odrobina masła robię grzanki ...
później grzanki siup do zupki ... mowie wam pychaaa :)

lubię taką zupkę ale sama bym ją jeśc musiala. Jak raz ugotowąlam krem brokulowy to moj mąz pogrzebal w talerzu, po czym zaprosił moją mamę na obiad:baffled: a ta przyszła popatrzyła i mówi "już wiem czemu byłeś miły. Chcialeś mnie otruć" (delikatnie mówiąc nie lubią się) ale żadne nawet nie spróbowało!!!

A macie może jakiś dbry przepis na duszonego kurczaka????
I jeszcze jedno - coś ciekawego, jakies mięsiwo (wszelkiej maści) wystarczająco wykwintne na chrzciny (m. obstawia schabowe ale jakos mi nie leży "staromodne" żarcie - schabowym to się u babci napcha) ale niezbyt skomplikowane, bo trzeba będzie zrobić w ilości hurtowej, a następnie te hurtowe ilości odgrzać jakimś sposobem.
 
jak możesz to daj przepisy a ja przemysle... zobaczymy co zaproponuje reszta;-)
 
Kilolek moze kurczak na butelce?

Kurczak, na butle z piwem (lub woda ale butla po piwie), stawiasz w brytwance tez z woda tak na 2-3 palce (czy co tam masz do postawienia), wczesniej przyprawiony kurak tak jak lubicie (ja tam maczam kuraka w oliwie i smaruje obficie przyprawa "zloty kurczak"), pieczesz tyle czasu ile wazy kurak w temp 180 z termoobiegiem lub 200 bez. Srednio kurak to 1 i 1/2 kg wiec ja pieke poltorej godziny, w okolicach 30 minuty wrzucam do brytwanki pokrojone ziemniaki i i nne warzywa. Wszystko razem dochodzi ;). Po 45 nalezy kurczaka obrocic, co 15 minut polewac.

Co domies w hurcie to ja bym dala zeberka (tanie i smaczne) - ja robie z przyprawa pryzmat do zeberek. Wychodza przepyszne i mozna zrobic naprawde duzo. Dobre sa i na zimno i na cieplo i do tego szybko sie podgrzewaja. Sos wychodzi slony i zawiesisty - idealny zarowno do ziemniakow jak i do chleba. Mieso polewasz sosem, zostawiasz na 30-45 minut, potem to wszystko na patelnie (lub do gara) zalewasz woda i dusisz az zacznie miesko samo odchodzic, odparowujesz i voila :)
 
Ostatnia edycja:
kurczaczka chcialam duszonego ;-)ale dzięki
żeberka właśnie nie bardzo, bo raz, ze nei wszyscy lubia a dwa że ostatnio byly u kuzynki na imprezie to nie mogę się powtórzyć...
 
No to duszonego kurczaka jest latwij zrobic jesli masz wystarczajaco duzy gar :) bialy sos czy ciemny? A moze potrawke?

Z mies nietypowych mozesz zrobic kotlety w majeranku lub.... hmm schab nadziewany czosnkiem

Kurak duszony:

kuraki pocwiatrowane, odpowiednio doprawione, wrzycasz do gara w ktorym wczesniej w oleju rozprowadzials odrobine czosnku i cebulki. Kurczaka obsmazasz. Zalewasz woda, dusisz do skutku. W polowie duszeni (po okolo 40 minutach) dodajesz warzywa ktore chcesz udusic razem z kurakiem - ja daje marchew z groszkiem. Osobno robisz zaprawe pod bialy sos (woda + maka), na koniec zageszczasz sos

Potrawka
kuczaka gotujesz jak na rosol z warzywami, odcedasz jak juz jest miekki. Warzywa kroisz na drobna kostke lub trzesz, mieso drobisz. Osobno w garze docelowym robisz zasmazke (1 lyzka masla, 1 lyzka maki), podlewasz czescia odcedzonej wody, dodajesz miesko, dodajesz warzywa, mieszasz, podlewasz w razie potrzeby reszta wody, zakwaszasz cytryna, przegotowujesz.

Schab z czosnkiem.

Kotlety jak na schobowy ale nie rozbijamy, nakluwasz nozem po obu stronach pod katem 45%, w kazde naklucie dajesz cwartke czosnku - uwazaj nie mozna przesadzic z iloscia, sol pieprz, smazysz na patelni. Najlepsze z buraczkami :)

Kotlety w majeranku

Kotlety kurczaczka - rozbite, sol pieprz, obtoczyc w majeranku, usmazyc
 
Ostatnia edycja:
No to duszonego kurczaka jest latwij zrobic jesli masz wystarczajaco duzy gar :) bialy sos czy ciemny? A moze potrawke?

Z mies nietypowych mozesz zrobic kotlety w majeranku lub.... hmm schab nadziewany czosnkiem
hmmm sos na pewno lekki. jakby miała bys smietana o i tak zastąpie jogurtem ale nei chciałabym by był "ubogi " ten sos w sensie dobrze by coś w nim pływalo ale potrawka chyba nie, bo wolałabym jakies większe elementy udusić np. udka, ewentualnie palki.
Może sięmyle ale potrawka to chyba taka bardziej gulaszowa, nie? tzn male kawałki?
kolety w majeranku to majerankowa panierka? ten scham z czosnkiem mnie zainteresował...

a przy okazji mój patent na panierke do kotletów piersi - jajko łączę z musztardą, a bułke tarta z ziołami prowansalskimi
 
a przy okazji gary mam ogromne ;-) bo u mnie norma gotowac na 40-50 osób
 
reklama
Do góry