reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
Canneloni zapiekane z serem i miesem mielonym

Jedno opakowanie makaronu, 30 dkg sera i mielonego wieprzowego, 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki, kasza kus kus

Makaron nadziewamy farszem mięsnym ( mielone łączymy z pieprzem , sola , czosnkiem i 3 łyżkami kaszy kus kus), układamy na dnie naczynia żaroodpornego ( ja układam na dnie tylko - dla nas dwojga to aż za dużo) makaron z farszem. Zalewamy to puszką pomidorów i władamy do nagrzanego piekarnika do 200. Zapiekamy 35 min. Wyciagamy na chwile i posypujemy startym serem.5 min i już gotowe :)

naczynie smarujemy oliwą albo olejem
 
zrobiłąm ostatnio świnkę kilolkową i jestem zachwycona!!!!!!! dawnoe nie jadłam niczego tak dobrego.M już pyta kiedy znowu zrobię :)

Moje propozycje na dziś:

Placuszki kefirkowe

Większy kefir łączymy z 1 jajkiem , solą i mąka. Maki dajemy tyle żeby ciasto było gęste- zależy to od marki, gęstosci kefiru. Smażymy na oleju na małym ogniu. Podajemy najlepiej z powidłami. Polecam do tego jeszcze jakąs zupkę , bo siłą po samych placuszkach przychodzi po 3 dniach :)

Śledź w occie

pół kilograma - najlepiej małych - śledzi smażymy obtoczone w mące na oleju. Układamy w głębokiej misce.
W garnku gotujemy ocet z wodą ( 2 szklanki octu -jedna wody). Dodajemy 3 liście laurowe , kilka ziarenek ziela angielskiego, pół łyżeczki cukru i paczuszkę rodzynek. Smażymy 1 cebulę pokrojoną w plasterki i wrzucamy do octu. Zalewamy tym śledzie gdy będzie zimne. Najlepsze na drugi dzień

zamiast kefiru mozna maslanke:tak: i ja jem takie placuszki z syropem klonowym:tak:

Mówie mamie że nikt nie kuma co to pierśnik. Ona jest w ciężkim szoku :D

dziunka co tam u was sie mowi jeszcze inaczej? interesuja mnie takie ciekawostki jezykowe:-) nie tylko jedzeniowe:tak: no rzuc jeszcze czyms:sorry2: a etna cos po kaszubsku:-D
 
U nas tez kaszubski ;) Co ciekawe w moim miescie jest calkiem inny kaszubski niz w Pucku czy na Helu. kaszub z Kaszubem sie nie dogada hahaha. Nie wiem co mam Ci napisac, bo dla mnie to normalne okreslenia, dlatego nie wiem co moze byc dla Was "egzotyczne" ;)
 
To mi te roladki Kilolku przypomniały takie Drobiowe Zawijaski

Składniki:

- 2 podwójne piersi z kurczaka
-1/2 opakowania sera feta
-1/2 czerwonej papryki
-2 małe ogórki kiszone
-musztarda
-sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone mięso podzielić na 4 części, rozbić na kotlety. Doprawić solą i pieprzem. Ser feta, paprykę i ogórki pokroić w drobną kosteczkę i wszystko razem wymieszać. Każdy kotlet posmarować musztardą, na brzeg nałożyć łyżkę farszu, zawinąć, spiąć wykałaczką. Obtoczyć w jajku i bułce tartej i przysmażyć na złoty kolor.

To jest tak pyszne że mogłabym jeść to na okrągło :-D

**************
.
robiłam polecam pyyyyyyyszne :-) z tym ze ja bym tych piersi nie przekrajała na pół ale to już jak kto woli :-)
 
Kasiula ja nie znoszę szpinaku wiec nie gotuję... smród mnie powala :baffled:

Na prośbę Dziunki Chili Con Carne

40 dag mieszanego mięsa mielonego
4 średnie cebule (można mniej albo bez)
1 puszka pomidorów
1 puszka kukurydzy
1 i 1/2 szklanki rosolu z kostki
2 ząbki czosnku
2 łyzki oleju
przyprawa chili, słodka papryka, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

Mięso podsmażyć. Cebule i czosnek posiekać i dodac do mięsa. Podsmażyć, doprawić chili, papryką, rozmarynem. Dodać rosół, zagotować.
Pomidory ppodddusic w niewielkiej ilości wody, pokroić. Razem z sosem dodać do mięsa.
Dodać kukurydzę i dusić pod przykryciem 10 minut.

Najlepsze z bułeczką

ja dodaje cebuli duzo i oddzielnie smaze i puszke czerwonej fasoli ....m mmmm palce lizac :)
 
reklama
Moja rodzina od strony ojca to sami kaszubi więc ten jezyk towarzyszył mi codziennie, ale jakoś wyrzuciłam go ze świadomości. Nie znosze tej nacji za okropne przywary :)

MAMUSIE A MOZE TERAZ JAKIES POMYSŁY NA ŚWIĄTECZNE DANIA??
 
Do góry