reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
Szybki przepis na makaron:tak::tak: dla 2 osób;-)

100 g. wędzonego łososia
koper świeży
pieprz cytrynowy
serek mascarpone

na łyżce oliwy delikatnie podsmażamy łososia pokrojonego w kostkę , po chwili dodajemy cały serek mascarpone i stale mieszamy aż zrobi się sos. Dosypujemy koper i pieprz cytrynowy do smaku;-)soli nie daję bo łosoś sam w sobie jest słony

Gotujemy makaron , łaczymy z sosem i SMACZNEGO:tak:

PASZTET ŚWIATECZNY

25 dkg wołowiny
50 dkg wieprzowiny
30 dkg tłustego boczku
50 dkg wątroby wieprzowej
2 cebule
2 czerstwe bułki
3 jajka
2 marchewki
0,5 selera
2 liście laurowe
7 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren jałowca
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka estragonu
2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
3 zabki czosnku

Do duzego garnka włożyć obsmażony boczek , dodać mięso i warzywa, liść laurowy i ziele angielskie . Zalać 2 szklankami zimnej wody. Dusić godzinę. Wątrobe gotować w osobnej wodzie przez 10 minut (od wrzenia). Odsączyć wątrobę , wrzucić do garnka z mięsem i dodać do niego czerstwe bułki. Po ostudzeniu zmielić mięso z marchewkami, dodać żółtka , tymianek , estragon, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Pianę z białek ubić i ręcznie wymieszać . Pieczemy 45 minut w temp. 190 stopni
Wychodzą z tego 2 małe blaszki podłużne , dlatego my robimy zawsze z podwójnej porcji (można rodzinę obdzielić):tak:

Sernik

1,3 g bialego sera (ja kupuje w kubelku, mielony)
6-8 calych jajek
1,5 skzoalnki cukru pudru
1 zapach cytrynowy
rodzynki
1/2 kostki masla roslinnego (rozpuscic)
2 lyzki gestej smietany
2 lyzki maki ziemniaczanej
calosc wymieszac i piec na herbatnikach

powtarzam przepis na miód z mleczy ze str,118
500 kwiatów mniszka lekarskiego, 4 cytryny, 2 kg cukru

Kwiaty trzeba umyć , włożyć do garnka , zalać litrem wody , dodac pokrojona w plasterki 1 cytrynę. Gotujemy godzine. Na sito położyć gazę, przelać zawartość garnka. Wycisnąć wszystkie soki z kwiatów :). Ponownie gotujemy dodajac cukier. Gotujemy 1 godz.45 min. na małym ogniu ciągle mieszając. Z pozostałych cytryn wycisnąć soki i gotowac kolejne 15 minut. Przy takim czasie gotowania powstaje półpłynny syrop. Gotując troszkę dłużej konsystencja bedzie gęstsza.

reklama
Dziewczynki zostało mi troszkę ziemniaków ugotowanych z wczoraj i chciałabym zrobić kopytka lub takie kluski z dziurką, pomożecie, PROSZĘ!!! Wiem ze ktoras z mam czesto je robi PROSZĘ PODAJCIE PRZEPIS CO I JAK:tak:

Na dole mam mamę ktora wie jak się to wszystko robi ale ona na oko wszystko a ja chciałabym miec odmierzone zeby zapisac i zapamiętac i wykorzystac w przysżłości.

Do góry