reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
No właśnie ja dałam do garnka na ledwo widoczny ogien. na poczatku sie troche rozpuscila, a potem jak nie dawala rady to dolewalam po odrobince mleka. Balam sie tylko, ze moze mi potem nie stężeć, ale się udało. chociaz z polewą to wiele wspolnego nie miala, wyszla gesta masa, którą rozsmarowałam dosc grubo na ciescie, ale daje sie zjesc ;-)
mikrofalę bede miec niestety dopiero za pare miesiecy - u nas kuchnia w koncowej fazie generalnego remontu i wyposażania. no ale sposób na topienie czekolady zapamietany ;-)
 
ja piekłam raz i wyszedł mega zakalec;-)dużo było z tym roboty. Każde z nas lubi inny chleb więc chyba nie wychodziłabym z kuchni;-)
 

Jacku
, a podasz mi jakis sprawdzony prosty przepis na pierszy raz ?

Niestety Jagoda robi z głowy. Zakwas robi z: kubek wody ciepłej + trochę drożdży+ mąki żytniej tak by po wymieszaniu wyszła "gęsta śmietana"
Odstawia na 2 dni miesza co pół godziny. :-(
Potem mąka żytnia i pszenna pół na pół + trochę wody + ten zakwas. Wyrabiasz. Czekasz aż wyraźnie wyrośnie, wyrabiasz…x3
Ostatni raz to wyrabiasz 15-20min. Na godzinę do dobrze wygrzanego piekarnika.
 
O moja teściówka piecze pyszny chleb- rewelacyjny, tylko jak to napisać ona najpierw pszenice czyści, praży na suchej patelni i póżniej mieli w młynku do kawy:tak: i dalej nie wiem co ..................... w każdym razie reszta już szybko i łatwo idzie. Jutro napiszę jak mi powie. Acha jeszcze daje różne nasiona- słonecznik, siemię, pestki dyni.
 
U nas wczoraj u nas na obiad kluski na parze ( między Częstochową a Dunajem - buchty) z białym serem, gorzką 70% czekoladą i żurawiną. Nie stery czekolada gorzka zdominowała smak.
 
reklama
Do góry