reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

moze dlatego,ze miales dwie pizze na raz i jeszcze cos po bokach?

moj piekarnik(tzn cala kuchenka, ktora byla na wyposazeniu domu) jest chyba najtanszym modelem , niektore blachy mi nie wchodza,bo sa za duze, ale piecze ok tylko dluzej niz w przepisie.

reklama
przepyszna zupa tajska

1,5 l
wody
pokrojona piers z kurczaka
starta skorka z polowy limonki
3-4 zabki czosnku starte
1 lyzka startego swiezego imbiru
chili swieze lub suszone, ile kto lubi
lyzka cukru
3 lyzki sosu sojowego
sok z 1 limonki badz polowy cytryny

opcjonalnie mozna dodac krewetki, garsc brokulow, grzybow shitake swiezych, koktajlowe pomidorki
mozna zrobic tez dwie wersje: czysta rosolowa albo zabielona mlekiem kokosowym. z mlekiem lepsza,ale bardziej kaloryczna

kurczaka, wode, imbir, skore z limonki i czosnek wrzucamy do garnka, zagotowac i zmniejszyc ogien. ma pyrkac :-) dodac cukier i sos sojowy oraz chili, dorzucic opcjonalne brokuly i krewetki i grzyby. gotowac az brokuly beda srednio twarde, chyba,ze ktos lubi miekkie. dodac opcjonalne mleko kokosowe, zagotowac. podawac posypane swieza posiekana kolendra. ja nie mialam, dalam szczypiorek i tez pyszne

ta zupa chodzila za mna 4 dni. w koncu ja zrobilam. jest naprawde wspaniala, swietnie rozgrzewa, rosolowa wersja wskazana w przeziebieniach i smakuje jak z tajskiej restauracji

uwagi:
jak za malo slone dodac sosu sojowego
jak za slone to soku z limonki badz cytryny
za malo slodkie dodac cukru
zbyt ostre dolac mleka kokosowego

Dobrusia:
Dzisiaj pragnę zaproponować wszystkim mamą herbatniki petit beurre maczane w tranie i spożywane w tej formie

Jacek:
Co ona ma z tym tranem i śniegiem? Mały eskimos?

Ach Zabrze znałem tam jedną Iwonę i jedną Danę. Kurcze ta druga oszukała czas.:-)
A co do ciastek to są truskawkowe. Całe. Ciasto jest na jogurcie truskawkowym, krem z serka mascarpone i capriccio też z truskawkami i polewka truskawkowa. Nie płatki czekolady nie były truskawkowe.:-)

reklama
Do góry