reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

ups ;-)


Ktora dziewczyna poleci przepis na tiramisu? czy ten ze spisu bedzie dobry? :-)
Pamietam, ze któras je robiła i polecala, a mam dziure w pamieci i nie wiem, która :-)

Lotka, super proste i pyszne Tiramisu wychodzi z przepisu na opakowaniu serka Mascarpone Piątnicy :)
Poza serkiem potrzebujesz jeszcze: sukier puder, śmietankę tak w butelce Ramę np. aromat albo likier migdałowy (max 50 ml, moim zdaniem to za dużo), kawę i biszkopty języczki twarde.
 
reklama
Dziunka to mielone do karkówki to tez wieprzowe?

a ktos mi powie jak sie robi puree ziemniaczane? Jak chłopcy byli mali to poprostu roozgniatalam ziemniaki z odrobina wody ale to chyba nie to? bo bym do tych zrazów dziunki zrobila te kulki jackowej teściowej
 
Zaraz Ci wyszukamy:-)

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
[FONT=Arial, 'Helvetica CE', Helvetica, sans-serif]Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Posolić i ugotować do miękkości. Po odcedzeniu dodać masło i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Można też ubić dokładnie zwykłym tłuczkiem. Jajko roztrzepać ze śmietaną i wlać ją do puree dodać [/FONT]piepz Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lekko przesmarowanym olejem. Nakładać łyżką w "kupeczki" Wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 15 minut. Wierzch puree powinien się ładnie zarumienić. Puree z powodzeniem można przygotować nawet kilka godzin wcześniej i zapiec tuż przed podaniem.

Ważne : Puree nie może wyjść zbyt rzadkie. Można dodać np.serka topionego.
 
Zrobilam dziiisiaj filety z kurczaka wg przepisu jednej majowej mamy i mogę z czystym sumieniem polecić, bo pyszne

4 połówki filetukurczaka (wg dziunki "pierśnika" ;-)) oczyszczone smarujemy majonezem - łyzka majonezu na jedną połowkę. Posypujemy (w przepisie było, ze vegettą) ja użyłam "przyprawy do grilla i szaszłyków" Ukłądamy w żaroodpornym naczyniu i zasypujemy startymi pieczarkami - 400g i koniec :-) wkładamy do piekarnika 180 stopni na godzinę.
(ja trzymałam trochę dłużej bo w trakciie przykrylam folią - nie chciałam by się te pieczarki za mocno przypaliły)
naprawde pyszne
 
reklama
A powiedz mi jak zrobić krem. Ale żeby był lekki, raczej śmietanowy niż z masłem.

Ja chcę zrobic tak:
biszkopt, truskawki, banany, krem, biszkopt, truskawki, banany, krem, biszkopt i krem.
Czy jak inaczej? Może pierwsza warstwa same truskawki a druga banany?
 
Do góry