reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Sałatka tortellini:
makaron tortellini, 2 większe pomidorki (kroję w kostkę), 1 ogórek zielony (w kostkę), kukurydza, pół papryki czerwonek (w kostkę), pół papryki żółtej (w kostkę), koperek, trochę majonezu, sól i pieprz

Sałatka z czosnkiem:
kukurydza (1 puszka), pół kg sera żółtego (ścieram na tarce z grubymi oczkami), 2 ząbki czosnku (wyciskam) i majonez. Bez przypraw, przyprawą jest czosnek.

jajka z żółtym serem:
jajka ugotowane kładę na plastrach pomidorów, przyprawiam sola, pieprzem, smaruje majonezem i obsypuję serem żółtym startym na dużych oczkach.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Dziunka Shrek dla Ciebie
Biszkopt : 4 jajka, 1 szkl maki, 1 szkl cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia-20/25 min w 200 st. Potrzebna jest tylko polowa biszkoptu do tego ciasta wiec albo zrób z polowy skladników, albo użyj do czegoś innego
1 kubuś zielony (o,75l) i 2 budynie śmietankowe - zagotowac
Delicje z biedronki
Krem z paczki
2 galaretki zielone

Układać warstwami: pół biszkoptu, budyń,biszkopty, krem, galaretka

Gie-oska nie było koszuli.

Sałatka tortellini:
makaron tortellini, 2 większe pomidorki (kroję w kostkę), 1 ogórek zielony (w kostkę), kukurydza, pół papryki czerwonek (w kostkę), pół papryki żółtej (w kostkę), koperek, trochę majonezu, sól i pieprz

Sałatka z czosnkiem:
kukurydza (1 puszka), pół kg sera żółtego (ścieram na tarce z grubymi oczkami), 2 ząbki czosnku (wyciskam) i majonez. Bez przypraw, przyprawą jest czosnek.

jajka z żółtym serem:
jajka ugotowane kładę na plastrach pomidorów, przyprawiam sola, pieprzem, smaruje majonezem i obsypuję serem żółtym startym na dużych oczkach.

jak podajesz te jajka? Na półmisku? i każdy sobie bierze porcję?
Jajka kroisz w połówki?

Pyzy z mięsem

* ziemniaki ugotowane
* jajko
* mąka ziemniaczana
* mieso
* cebulka
* przyprawy

Ziemniaki najlepiej ugotowane dzień wczesniej <ja zawsze do obiadu gotuje najwiekszy gar i co nie zostanie to mam na pyzy/kopytka na drugi dzień> zmielić przez maszynke/prackę do ziemniaków <miałam dziś lenia i nastawiłam w robocie kuchennym ziemniaki na funkcje siatkowania miesa :D:D:D:d i tez dobre byly :D > poźniej w misce podzielic "ciasto" na 4 czesci i jedna wyjac i dosypać maki ziemniaczanej w tą czesc... poźnej ziemniaki <wszyskie czesci> mąka i jajko wymieszac wszytsko dokladnie- ciasto nie powinno sie lepic za bardzo jak lepi sie dodac wiecej mąki... mieso mielone usmażyc na patelni z cebulka i przyprawa <mozna dac surowe ale wiecej sie gotuje wtedy pyzy>... ostudzić ... w duzym garnku zagotowac solona wode ... lepimy pyzy wielkosc wg uznania do srodka troche mieska i do wrzatku od wypłyniecia ok.5min gotować Dla mnie pyzy sie lepiły starsznie ale wymysliłam patent :D musza byc wilgotne rece :) i kluseczki śliczne wyszły :D

Ostatnia edycja:
Pyzy z mięsem

* ziemniaki ugotowane
* jajko
* mąka ziemniaczana
* mieso
* cebulka
* przyprawy

Ziemniaki najlepiej ugotowane dzień wczesniej <ja zawsze do obiadu gotuje najwiekszy gar i co nie zostanie to mam na pyzy/kopytka na drugi dzień> zmielić przez maszynke/prackę do ziemniaków <miałam dziś lenia i nastawiłam w robocie kuchennym ziemniaki na funkcje siatkowania miesa :D:D:D:d i tez dobre byly :D > poźniej w misce podzielic "ciasto" na 4 czesci i jedna wyjac i dosypać maki ziemniaczanej w tą czesc... poźnej ziemniaki <wszyskie czesci> mąka i jajko wymieszac wszytsko dokladnie- ciasto nie powinno sie lepic za bardzo jak lepi sie dodac wiecej mąki... mieso mielone usmażyc na patelni z cebulka i przyprawa <mozna dac surowe ale wiecej sie gotuje wtedy pyzy>... ostudzić ... w duzym garnku zagotowac solona wode ... lepimy pyzy wielkosc wg uznania do srodka troche mieska i do wrzatku od wypłyniecia ok.5min gotować Dla mnie pyzy sie lepiły starsznie ale wymysliłam patent :D musza byc wilgotne rece :) i kluseczki śliczne wyszły :D

Kasiula skorzystam z przepisu na pewno!! tylko nie wiem kiedy hahha bo normalnie nie przyzwyczajona jestem do gotowania i zajmowania sie dzieckiem jednoczesnie a teraz na swoim to moge se pokucharzyc hahahha. dzisiaj tylko na szybko zrobilam małemu cos na wzór buraczkowej, tylko sie kapnełam ze ziemniaków jeszcze nie mam :-D:-D i zrobiłam mu z makaronem, a co :-p tez bylo dobre hahahaha

Kasiula skorzystam z przepisu na pewno!! tylko nie wiem kiedy hahha bo normalnie nie przyzwyczajona jestem do gotowania i zajmowania sie dzieckiem jednoczesnie a teraz na swoim to moge se pokucharzyc hahahha. dzisiaj tylko na szybko zrobilam małemu cos na wzór buraczkowej, tylko sie kapnełam ze ziemniaków jeszcze nie mam :-D:-D i zrobiłam mu z makaronem, a co :-p tez bylo dobre hahahaha
hihi :)
ja to zawsze muzyke głosno włanczam i gotuje i tańczymy z Pawłem :d jak sie nudzi to co raz daje nowa łyzke czy miske z szafki :D i szalejemy razem :) albo gotuje jak spi choc czesc rzeczy zrobie potrzebnych do obiadu :) a ktoregos dnia nie dał sie niczym przekupic to posadzilam go na blacie a obok cos tam robilam i siedział grzecznie i przygladał sie :) .... teraz skubany za kazdym razem podchodzi i rece do góry zeby posadzic wysoko :D

Dziewczyny, potrzebuję przepisów na jakieś proste dania jednogarnkowe: najlepiej zapiekankę i zupę/gulasz. W każdym razie coś sycącego, ale też w miarę lekko strawnego, żebym mogła dać też maluchowi...

zupa gulaszow

marchewka
3 papryki kolorowe
pieczarki
cebula
miesko wieprzowe w kostke
sol, pieprz, papryka czerwoan, pieprz ziolowy listek,ziele

mieso podsmazasz na oleju (nieduzo), dodajesz cebule w kostke lub piorka, papryke w paski, starta marchewke, pieczarki pokrojone, zalewasz woda, dorzucasz listek i ziele i gotujesz do miekkosci, doprawiasz sola, pieprzem mielona papryka, ew pieprzem ziolowym

reklama
Do góry