reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaczki inne niż mleczko

ja dziś dałam kilka łyżeczek kaszki manny - takiej gotowe boboi mam pytanie - jak objawia się nietolerancja glutenu?

bo Viki wyszło kilka pryszczyków w okolicy szyji i buzi- myslę ,że to potówki, bo było dziś gorąco , ale nie wiem na 100%:(

poza tym zaczerwieniła jej się buźka zaraz po zjedzeniu - tak własnie alergicznie w okolicy oczu i ust - tylko, ze jej sie czasem tak czerwieniła jak wychodziłysmy z domu (zwłaszcza okolice oczu) - najwidoczniej ma na cos alergię co pyli- ale teraz zaczerwieniła jej się juz w domu - z drugiej strony okna pootwierane - dlatego pytam jak wygląda ta nietolerancja- wiadomo - zaczekam aż te objawy całkowicie ustana i podam znowu- zobaczymy ...

reklama
czy jakas firma produkuje w słoiczku samego ziemniaczka? Nie moge sie natknąc na takie. Najczesciej jest z czyms.
Ja chce przez pierwszy tydz podac marchew, potem jablko i później w 3 tyg ziemniaka. Jakiego podajecie?

czy jakas firma produkuje w słoiczku samego ziemniaczka? Nie moge sie natknąc na takie. Najczesciej jest z czyms.
Ja chce przez pierwszy tydz podac marchew, potem jablko i później w 3 tyg ziemniaka. Jakiego podajecie?

ja zamierzam ugotować i podac - nawet chciałam zacząc od ziemniaka - ale nie mieliśmy w domku :( a nie chciało mi się beigac do sklepu- ale juz się zaopatrzyłam:)

jabłko sobie na razie odpuszcam - 2 razy jej podawałam i za każdym razem robiła jej sie brzydka cera po zjedzeniu:(

Ziemniaka możesz podać wymieszanego z marchewką. Hmm co do słoików to nie wiem bo Dawid dostawał tylko owoce ze słoiczka a zupy mu sama gotowałam. Ale wydaje mi się, że samych ziemniaków nie ma.

Viki przy celiakii objawy byłyby prędzej od strony układu pokarmowego i ewentualnie w zachowaniu. I raczej nie od razu tylko po pewnym czasie. Czasem pierwszym objawem jest silna anemia, bo to choroba jelit i zaburzone jest wchłanianie.

Ostatnia edycja:
chyba sprobuje ziemniaka młodego z jakiegos dobrego warzywniaka. Moja mama mówiła, że dodawała nam zawsze troszkę masełka, żeby nie był taki suchy, ale nie pamietała jak mali bylismy.
Mi sie wydaje troche wczesnie z masełkiem. ale moze ma rację, sama nie wiem.

chyba sprobuje ziemniaka młodego z jakiegos dobrego warzywniaka. Moja mama mówiła, że dodawała nam zawsze troszkę masełka, żeby nie był taki suchy, ale nie pamietała jak mali bylismy.
Mi sie wydaje troche wczesnie z masełkiem. ale moze ma rację, sama nie wiem.

Tylko masło powinno być dobre a najlepiej to dodawać oliwę z oliwek - dzieciom potrzebne są tłuszcze najlepiej te wielonienasycone. Do słoiczków do zupek powinno się oliwę z oliwek dodawać właśnie zanim mięsko się wprowadzi.

Benfica
ale nietolerancja glutenu nie musi być od razu celiakią. Nietolerancja z reguły mija, celiakia nie. No a objawy już są podobne i tak jak piszesz.

Vickigus nietolerancja na gluten to raczej bóle brzuszka itp. I jeszcze jedno pytanie: ty tak podałaś gluten raz na próbę czy zamierzasz stosować ekspozycję pełną przez 2 miesiące?

Tak w ogóle to sobie poczytałam więcej na temat tej ekspozycji na gluten i tam są niejasności. Przede wszsytkim tak jak mi tab podpowiedziała a potem też znalazłam Polska i Szwecja są jedynymi krajami, które mają takie zalecenia. Poza tym gryzie się to z karmieniem wyłącznie piersią do 6 miesiąca, bo gluten zalecają wprowadzać już nawet od 4. Poza tym ponoć lekarze pediatrzy przyjęli te zalecenia po jednym ich "zlocie" (nie wiem jak to nazwać). No i jeszcze najwięcej informacji na temat ekspozycji na gluten jest w książeczkach od producentów żywności, bo to im się opłaca. Poza tym powprowadzano pełno jedzenia dla dzieci po 4 miesiącu z glutenem i chyba niektóre mamy poddają to swoim dzieciom bez ograniczeń, bo jest napisane po 4 miesiącu.
Ja w każdym bądź razie nie będę wprowadzała glutenu, bo pediatra każe. Może mi zalecić, ale nie kazać. Zresztą ponoć opinie są podzielone nawet w środowisku lekarzy, bo w sumie czy ekspozycja na gluten naprawdę zapobiega celiakii wyjdzie jak nasze dzieci dorosną, bo te zalecenia są od 2007 roku.

Ostatnia edycja:
Gosia dzięki za uświadomienie, bo zastanawiałam się, czy nietolerancja glutenu to tylko celiakia i ma się ją do końca życia, czy może być tak jak np. ze skazą białkową lub nietolerancją laktozy, że może minąć :)

benfica moja Ala nie tolerowała glutenu do 10miesiaca życia a później było ok. i u niej to sie obajwaiało wysypką skórna na pliczkach, Mai jeszcze nie podawałm nic z glutenem, zreszta w ogóle nic jej jeszcze nie dawalam ;)

reklama
nie ma samego ziemniaczka w słoiczkach, jest ziemniak z marchewką, ziemniak z dynią, w ogóle to szkoda że nie ma więcej jednoskładnikowych słoiczków, można by samemu komponować jedzenie, wykluczając to, co maluch nie toleruje

Do góry