reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaczki inne niż mleczko

Dziewczyny, mam propozycję- może wrzucajmy do tego wątku przepisy na zupki/obiadki jakie robimy swoim dzieciom? Ja chciałabym zacząć sama jej gotować, wiem że do wątku ogólnego wrzuciłyście kilka przepisów ale ciężko je znaleźć. |A tak byłyby w jednym miejscu:)

w ogóle wymyśliłam jak będę robić z karmieniem małej jak pójdzie do żłobka: w niedzielę będę gotować zupkę by miała na poniedziałek i wtorek, w środę będą słoiczki ale te które już zna by mogła zjeść cały słoiczek, a w weekend będę próbować nowości.

Czy dajecie już dzieciom surowe owoce, np. jabłko, brzoskwinię, gruszkę czy ciągle gotujecie?

W linkowni, kiedyś wrzuciłam linka do wątku z przepisami z innego forum, może Ci się przyda: https://www.babyboom.pl/forum/dzieci-urodzone-w-lutym-2011-r-f361/linkownia-wazne-zasady-w-pierwszym-poscie-46754/index9.html#post7303455

Ja na razie zaczęłam dawać słoiczki. Jesteśmy po testowaniu jabłka, teraz testujemy marchewkę.

reklama
Kupiłam wczoraj w sklepie z ekologiczną żywnością marchewkę i ziemniaka, w weekend spróbuję to ugotować i zmiksować i dać małej, tak na próbę. W Askocie we Wrocławiu jest promocja słoiczków więc nakupię na zapas a gotować sama będę raz w tygodniu.
A wczoraj zjadła cały słoiczek dyni z ziemniakami, aż mruczała z zadowolenia:)

dzisiaj próbowałyśmy śliwki, ale chyba małej nie podeszła, mała zrobiła potem bardzo brzydka rzadką i zieloną kupę, a później cały dzień jej się bardzo ulewało

Chciałam dać Kubusiowi dziś mięsko i kupiłam z hippa pure jarzynowe z indykiem.Zjadł tylko 1/3 słoiczka, bo moje dziecko niestety nie chce jeść nic łyżeczką, nawet kaszki, którą wcinał, tylko dosłownie ryczy aż się zanosi, nie wiem o co chodzi. Udało mu się zjeść te 1/3 słoiczka bo go zagadywałam, ale potem juz nie dało, musiałam mleko podać.
A tak ładnie szamał.:-(

Kupiłam wczoraj w sklepie z ekologiczną żywnością marchewkę i ziemniaka, w weekend spróbuję to ugotować i zmiksować i dać małej, tak na próbę. W Askocie we Wrocławiu jest promocja słoiczków więc nakupię na zapas a gotować sama będę raz w tygodniu.
A wczoraj zjadła cały słoiczek dyni z ziemniakami, aż mruczała z zadowolenia:)

Gdzie znalazłaś taki sklep we Wrocku? Ja szukałam i powiem Ci że jeszcze nie natrafiłam.

Dziewczyny, mam propozycję- może wrzucajmy do tego wątku przepisy na zupki/obiadki jakie robimy swoim dzieciom? Ja chciałabym zacząć sama jej gotować, wiem że do wątku ogólnego wrzuciłyście kilka przepisów ale ciężko je znaleźć. |A tak byłyby w jednym miejscu:)

w ogóle wymyśliłam jak będę robić z karmieniem małej jak pójdzie do żłobka: w niedzielę będę gotować zupkę by miała na poniedziałek i wtorek, w środę będą słoiczki ale te które już zna by mogła zjeść cały słoiczek, a w weekend będę próbować nowości.

Czy dajecie już dzieciom surowe owoce, np. jabłko, brzoskwinię, gruszkę czy ciągle gotujecie?

A w żłobku nie będzie dostawała zupki? U nas takie małe dzieci normalnie jedzą obiad, deserek a rano na śniadanie kaszkę.

Ja małej sama gotuję. Dzisiaj zamroziłam 15 porcji zupki ale nie było to nic szczególnego. Ale na 2 tygodnie mam spokój z gotowaniem.
Jedna to marchewka i ziemniak z manną i masłem a druga dodatkowo z burakiem. Jak będę chciała wprowadzić coś nowego to po prostu dodam na bieżąco.
Owoce podaję ze słoiczka bo jak Ala będzie chodziła do żłobka to i tak będziemy dostawać z tamtąd słoiczki.

U nas też w żłobku będzie obiad. No i w związku z tym, że tam nikt słoiczków (obiadów) nie daje, tylko gotują, to i ja gotuję. No i porzuciłam pierwotny zamysł z kupowaniem ekologicznie i z pewnego źródła, bo raz, że o to trudno, a dwa, to żłobek - jakoś nie wydaje mi się, żeby tam tak kupowali.

My kupujemy warzywa na rynku ale u osoby, u której kupuję praktycznie od zawsze a skąd mają te warzywa to nie mam pojęcia. Na pewno są polskie.
Ali nie smakowały słoiczki więc zaczęłam gotować i teraz wcina aż jej się uszy trzęsą. Ciekawe jak będzie jadła jak pojedziemy nad morze...

reklama
Ja dziś podałam akurat słoiczek, bo nie miałam ugotowane a przy mojej marudzie było to trudne. Kupiłam sobie słoiczki 200 ml to mogę zawekować też i będę miałą na zaś.
Kuba też woli jak sama gotuję, chociaż szpinak z bobovity pachnie tak samo jak mój i nawet nie wyszło uczulenie a tam sok z jabłka był, może na jabłko już nie jest uczulony. :eek: Muszę znowu podać.

Kupiłam tez dziś udko z indyka, brokuła i cukinię więc będę mu robiła dani na cały tydzień :-) Chyba opiszę słoiczki dniami tygodnia ;-) A
My też kupujemy warzywa na rynku. Z tym, że ja wolę chodzić np. w środy i soboty jak są rolnicy, bo Ci co codziennie handlują tak jak i w warzywniakach to z giełdy jakiejś mają najczęściej.

Do góry