reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaczki inne niż mleczko

reklama
wczoraj była próba jedzenia kleiku-kukurydzianego- nie bardzo wiedziała jak to robić - a jak w końcu cos zatrzymalo sie w buzi to czekała z tym z otwartymi ustami i patzrzyła sie zdziwiona;) - w sumie może poł łyżeczki wpadlo do brzuszka - albo i nie - bo śliniak wyglądał jakby jednak te pół łyzeczki wylądowoało na nim :)

Ja czytalamze jak dziecko jest na mm to powinno sie troszkedopajac.Ja tak robie od 1 miesiaca ale nie daje jej calej butli do picia tylko kilka lyczkow herbatki rumiankowej.Jak malutka skonczy 4 miesiace to zaczne jej podawac ucierane jabuszko tak na sprobowanie :-)

Ostatnia edycja:
a dziś Viki posmakowła soczku jabłkowego- wybrałysmy sie na spacerek- amądra mamusia czyli ja - zapakowla wszystko oprócz picia- a upał zrobił sie nieziemski i dziecku sie pić zachccilo- nie chcialam ryzykowac podając zwykła wode więc kupiłyśmy jabłkowy bobo fruta- w sumie wypila 60ml - na raty - chyba jej smakowało :)

Mnie wczoraj położna powiedziała, że jak mała nie zacznie lepiej jeść to mogę jej dawać trochę kaszki ryżowej:) dzisiaj coś kupię i będziemy próbować.

też sie zastanawiam nad kaszką bo moja zaczęła jeszcze mniej jeść niż wcześniej, teraz najada się 70 ml po 3-3,5 godzinach niejedzenia, chyba trochę przymało jak na ten wiek....
a i pić nie chce

Jak Gabryś skończy 4mce, to chyba zacznę wprowadzać soczki i potem owoce i warzywka (już obejrzałam, co jest w słoiczkach dla niemowląt po 4cmu i takie też warzywa i owoce zamierzam mu wprowadzać). Jeśli chodzi o kaszki i kleiki, to nie jestem na razie do końca przekonana - Gabryś najada się, chociaż nie je jakoś dużo (sporo mniej, niż wg tego, co na opakowaniu), a nie chcę mu rozpychać żołądeczka. No chyba, że okaże się, że mało przybywa - ale chyba nie, bo ostatnio się martwiłam, a było ok :)

My dzisiaj spróbujemy kaszki ryżowej z bananami, ale na moim mleku a nie modyfikowanym. Ninka ostatno trochę lepiej przybrała- 200 gram w 12 dni- ale to i tak niewiele. Poza tym nie chce jeść kolacji, za nic nie potrafię jej przekonać do jedzenia z piersi/butelki po kąpaniu więc doktor stwierdziła, że może kaszka łyżeczką wejdzie... zobaczymy

wczoraj Viki dostała troszke kaszki- bo nie chciala pic mleczka a to byla jej pora karmienia i zrobiłam jej z niego kaszkę - troszkę podziumdziała ale dosłownie łyzeczkę:-)- i dałam jej jeszcze jabłuszko- tez troszkę podziumdziala - ale tez tylko kilka luzeczek a polowa wypadła :-D - pamietam jak kuba w jej wieku dostal jabłuszko to wciagnal cały słoiczek:tak: w ogóle spisywałam wczoraj jej jedzonko i wypiła 780mleczka i jakies 180 herbatki- a mleczka wg "kartonika" powinna wypijać 900 - tak mam wrażenie że troszke za mało - ale ona nie chce - jak jej zrobię 150 bo tyle powinna to wypija około90 - i reszta sie marnuje...więc robie jej tymi 90 albo po 120- i tak zawsze na dnie jeszce zostaje- a jak inne dzieciaczki karmione mm:confused:

reklama
viki Gabryś też teoretycznie powinien wypijać 900ml, bo 5x180ml... ale on dobowo wypija 600-660ml, ma 5-6 karmień, na jedno zjada między 100-150ml. Mimo to przybywa w normie więc widocznie takie jest jego zapotrzebowanie :-) ja sobie zapisuję ile i o której zjada i mam porównanie, że w ciągu miesiąca i tak zwiększył ilość wypijanego mleczka, więc widać, że jak potrzeby rosną to i więcej wypija. Pewnie te wartości na opakowaniach są jakoś uśredniane (chociaż spotkałam się też z opinią, że to są wartości maksymalne dla danego miesiąca, ale nie wiem), bo wiadomo, że dzieć o wadze urodzeniowej 4,5kg będzie miał inne potrzeby od dziecia o wadze urodzeniowej 3kg... a mój miał 2900g, więc myślę, że dlatego mniej wypija.

Do góry