reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaczki inne niż mleczko

Już kiedyś z Gosią pisałyśmy na ten temat, że ta wczesna ekspozycja na gluten w Polsce to w sumie taki eksperyment, bo robi się to tylko w Polsce i Szwecji.

Ostatnio znalazłam jeszcze jeden ciekawy artykuł na ten temat, niestety strona wymagała rejestracji i logowania się, żeby go przeczytać, więc skopiowałam go i wrzuciłam w dokumenty google (mam nadzieję, że nikt mnie za piractwo nie zamknie ;)):
Kontrowersje w pediatrii - Czy gluten należy wprowadzać do diety dziecka po ukończeniu 4. miesiąca życia, a przed ukończeniem 6. miesiąca życia?

[edit]

A jak wyjdzie mi uczulenie na marchewke, tzn ze nie bede mogla jej podawac malej... ? Przez jakis czas czy juz zawsze? Powiem szczerze naprawde naczytalam sie ale nigdzie nie podaja takich informacji :/

Na tym etapie to na szczęście najczęściej jest tylko nietolerancja, a nie alergia i za jakiś czas trzeba wtedy próbować jeszcze raz, żeby sprawdzić czy organizm już sobie z tym pokarmem radzi.

Ostatnia edycja:
reklama
Wszystkie dostępne schematy są takie same jeśli chodzi o treść, różnią się zazwyczaj formą graficzną, bo różne firmy słoiczkowe je publikują. Ten, który wkleiłaś Vikiigus jest akurat z Nestle, a najpopularniejszy jest z Bobovity.

Ligotka, a w piątym miesiącu oznacza dosłownie w piątym, czyli po skończeniu czwartego, a przed rozpoczęciem szóstego :)

Kurcze skasowalo mi posta! ;/
vikingus ja te schematy to juz chyba na pamiec znam! bo nic innego nie robie tylko czytam o nich...
Dzieki tab! Ja tez to tak rozumiem - juz mi nawet kiedys pediatra tlumaczyla, ale wg tego to moje dziecko od prawie miesiaca moglo by jesc zupke...
Wiecie co juz z mezem sie dzis poklocilam, bo on jak slyszy moje gadanie o rozszerzaniu malej diety to go trzesie... Dla niego sprawa jest prosta - posluchaj pediatry, ale ja w ciagu tygodnia zetknelam sie z dwoma skrajnymi opiniami lekarzy...
Ach no nic zjedlismy dzis troszke marchewki, jutro dam jej i zrobie dwa dni przerwy, zobaczymy. Odnosnie glutenu, kupilam nawet kaszke, ale nie jestem przekonania do wrzucania jej w zupki - bo przeciez dopiero poznajemy nowe smaki wiec po co utrudniac dodatkowo. Szczerze mowiac nie wiem jak jej ten gluten wprowadzic. Bo u nas jeszcze o tyle zagmatwane jest ze mala je troche mm - byly dni ze jadla butelke przy kazdym karmieniu, ostatnio udalo mi sie wrocic glownie do karmienia piersia. Ale wieczorem mala po zjedzeniu piersi nadal chciala jesc wiec wypila troszke mm. Moze do tego mm moglabym jej wsypac lyzeczke kaszki???
To chyba wszystkie moje przemyslenia po dniu z "rozszerzaniem diety niemowlat" wszystko inne zaniedbalam - prasowanie, sprzatanie, a nawet robote ktora robie dla meza, a jutro wyjezdzamy na weekend, no coz bede miec aktywny niedzielny wieczor...

bobomama ja tez mysle, że na kalafior za wczesnie, ale jak pewnie większośc mam dostałam z Hippa zupkę z ziemniaka, kalafiora i groszku własnie po 4 miesiacu.
U nas od dwoch dni jablko na tapecie, zasmakowało jej i poszła dzisiaj pierwsza kupka. Wg mnie ok. Bez żadnych wyraźnych zmian kolorystycznych a konsystencja i zapach ...... głowa mnie rano bolała i aż mi się mdło z tego bólu robiło a tu jeszcze TO. Wcisnęłam sobie chusteczke w nos i trza było działac.

Ja to bym chciała znaleźć w końcu jakąś sensowną ściągę, kiedy co wprowadzać dziecku, jakie warzywa, owoce itd.
Jak któraś ma to poproszę.

Mi pediatra co do glutenu też powiedziała, że przez miesiąc malutkie ilosci i stopniowo zwiększać.

ligotko u mnie jedzenie w ciagu dnia wygląda tak
- rano piers
- ok. 10-11 mm
- ok 13-14 najpierw cos co testujemy, przez tydz była marchewka, od wczoraj jabłuszko ale jakies 20 minut później mm
- ok. 16-17 najpierw mieszałam pół łyzeczki kaszki glut. z wodą i dawałam Mai łyżeczką (ja mam kaszkę nestle mleczną manną) zaraz po tym dostaje piers
- wieczorem ok. 19.30 piers

dzisiaj wyjatkowo dałam jej tej kaszki do jabłka. To jest tak mała ilość, że nie zmieni jej to smaku. Chociaz też myslałam, że po co mieszac smak, ale sama spróbowałam i nie zmienia smaku wiec chyba bede tak robic.

Ja nie odmierzam co do mg tej kaszki. Któraś z was mierzy dokladnie 2-3 g do 100ml zupki? My na razie jemy po 3-4 łyżeczki nowosci wiec jak to wymierzyc?
Daje po prostu pół łyżeczki kaszki i dodaje wody jak tab, żeby nabrało konsystensji odpowiedniej.

Co do wysypek to pytałam ostatnio pediatrę bo Maja miała kilka drobnych chrosteczek na buzi, myślałam, że po marchewce. Powiedziała, że alergie to ja na pewno zauważe. Będzie tego wiecej a te chrosteczki to albo potówki w okolicach uszek i głowki a pozostałe to efekt niedojrzałości naskórka. Ale nic mi nie powiedziała co mam z tym robic. One generalnie raz sa a zaraz znikają.

nataliak czy mozesz polecic jakas ksiazke, lub linka do strony gdzie mozna poczytac cenne informacje dotyczace rozszerzania diety niemowlat, bede wdzieczna... moja pediatra sugerowala zebym zaczela wprowadzac papki z dodatkiem kaszki jako ekspozycja na gluten, chcialam poczytac cos niecos na ten temat w necie, bo nadal mam watpliwosci w wielu kwestiach, ale jak na jednej i tej samej stronie czytam ze trzeba poczekac do skonczenia 6 miesiaca, a za chwile ze jednak po 4 to glupieje, chcialabym poczytac cos konkretnego i dosyc obszernego w tym temacie

obawiam sie ze nie mam w biblioteczce nic konkretnego nt zywienia dzieci w pierwszym roku zycia. duuuzo czytalam w necie a swoje dziecko po 4miesiacu zaczelam karmic wg schematu hippa. w necie go nie znajdziecie, mam go na jakiejs broszurce. malz mi go w poniedzialek zeskanuje i Wam wkleje bo wg mnie jest najsensowniejszy. tak jak pisalam wszystkie sa wlasciwie takie same ale ten byl dla mnie najbardziej przejrzysty. istotna byla tez kwestia kaszek bo np schemat bobovity kaze pakowac w dziecko po 6miesiacu mleko tylko w postaci kaszek (oczywiscie mowa o karmieniu mm) natomiast wg hippa stopniowo co miesiac jeden posilek mm ma byc zastepowany kaszka.

edit: skasowalo mi polowe posta wiec jeszcze raz...

sloiczki z linkow bobomamy sa niemieckie, podobnie jak babydream i ich truskawki z jagodami 4+ i zupka jarzynowa hippa z kalafiorem 4+. tam jest troszke inny schemat. trzeba do wszystkiego podejsc z glowa, nie musicie przeciez wszystkich smakow 4+ wprowadzic w ciagu miesiaca. generalnie po 4miesiacu zaczyna sie wprowadzanie warzyw i owocow, po 5 glutenu i miesa a po 6 jogurtow. jesli nie chcecie robic dziecku z ukladu pokarmowego poligonu doswiadczalnego to sugerowalabym wybranie jednej firmy sloiczkowej i trzymanie sie jej. u nas dlugo byl tylko hipp. gluten wprowadzalismy w postaci gotowych deserkow ze zbozami albo sloiczkowych kaszek. kaszki holle odkrylismy niestety duzo pozniej. nietolerancja glutenu u niemowlat objawia sie wzdeciami i bolem brzuszka, cuchnaca biegunka ze sluzem i niestrawionymi resztkami pokarmu oraz slabym przybieraniem na wadze.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ja też się kieruję schematem z hippa, był w paczce co przysłali, jest taki fajny, że na lodówkę go sobie przykleiłam, bo to jedna strona. Aczkolwiek ja do końca nie postępuje wg niego, bo nie wprowadzam glutenu i pierwsze słoiczki dostał jak miał prawie 5 miesięcy, poza tym na jabłko i marchewkę miał już alergię. Dalej mam wprowadzoną dynię i ziemniaka. Wg hippa powinnam już mieć też mięso, ale jeszcze poczekam. Zresztą te ilości co Kuba zjada na razie to nie są pełnymi posiłkami więc i tak dopija potem mleczko.

reklama
sloiczki z linkow bobomamy sa niemieckie, podobnie jak babydream i ich truskawki z jagodami 4+ i zupka jarzynowa hippa z kalafiorem 4+. tam jest troszke inny schemat. trzeba do wszystkiego podejsc z glowa, nie musicie przeciez wszystkich smakow 4+ wprowadzic w ciagu miesiaca. generalnie po 4miesiacu zaczyna sie wprowadzanie warzyw i owocow, po 5 glutenu i miesa a po 6 jogurtow. jesli nie chcecie robic dziecku z ukladu pokarmowego poligonu doswiadczalnego to sugerowalabym wybranie jednej firmy sloiczkowej i trzymanie sie jej. u nas dlugo byl tylko hipp. gluten wprowadzalismy w postaci gotowych deserkow ze zbozami albo sloiczkowych kaszek. kaszki holle odkrylismy niestety duzo pozniej. nietolerancja glutenu u niemowlat objawia sie wzdeciami i bolem brzuszka, cuchnaca biegunka ze sluzem i niestrawionymi resztkami pokarmu oraz slabym przybieraniem na wadze.
ja tylko dalam przykladowy link co wzbudzalo moja kontrowersje a tez zywie wedlug hippa

Do góry