reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaczki inne niż mleczko

nataliak czy mozesz polecic jakas ksiazke, lub linka do strony gdzie mozna poczytac cenne informacje dotyczace rozszerzania diety niemowlat, bede wdzieczna... moja pediatra sugerowala zebym zaczela wprowadzac papki z dodatkiem kaszki jako ekspozycja na gluten, chcialam poczytac cos niecos na ten temat w necie, bo nadal mam watpliwosci w wielu kwestiach, ale jak na jednej i tej samej stronie czytam ze trzeba poczekac do skonczenia 6 miesiaca, a za chwile ze jednak po 4 to glupieje, chcialabym poczytac cos konkretnego i dosyc obszernego w tym temacie

reklama
wg mnie na truskawki to zdecydowanie za wcześnie, kalafiora też bym nie podała jeszcze ;-/
Tab a ile tego swojego mleka mieszasz z tą kaszką? i jak się poda np. w poniedziałek raz taką kaszkę to kiedy następny raz? Jeżeli chodzi o zwykłe podawanie nowych pokarmów to jakoś sobie radzę ale jeżeli chodzi o ten gluten to mam masę wątpliwości co do podawania itp ;-/

a nam pediatra nic nie powiedziała o glutenie :/ I teraz nie wiem sama co robić. Mówiła tylko, że można dawać jakieś deserki i słoiczki na początek. Na razie jest na piersi. Za tydzień wprowadzam słoiczki. Następna wizyta za miesiąc.. mała będzie miała ponad 5 miesięcy.Czy to nie będzie za późno na wprowadzanie glutenu? Czy może już od razu jej dosypywać.

wg mnie na truskawki to zdecydowanie za wcześnie, kalafiora też bym nie podała jeszcze ;-/
Tab a ile tego swojego mleka mieszasz z tą kaszką? i jak się poda np. w poniedziałek raz taką kaszkę to kiedy następny raz? Jeżeli chodzi o zwykłe podawanie nowych pokarmów to jakoś sobie radzę ale jeżeli chodzi o ten gluten to mam masę wątpliwości co do podawania itp ;-/

Książkowo to podają, że te pół łyżeczki kaszki na 100ml mleka, ale ja nie chciałam dawać mu z butelki tylko łyżeczką i robię na oko taką konsystencję jak dania słoiczkowe. Kaszkę podawałam codziennie, ale teraz robimy przerwę, bo jakieś uczulenie wyszło i zastanawiałam się czy to nie od tej kaszki. Miałam zacząć dawać znowu w tym tygodniu, ale mieliśmy wizytę u babć, a od nich młody zawsze wraca z jakimś uczuleniem (podejrzewam ich proszki, albo płyny do płukania), więc zaczynamy od nowa od poniedziałku. Taką dawkę ekspozycyjną, wg tego co czytałam, zalecają podawać przez 2 miesiące, a potem już można te kaszki glutenowe w normalnej ilości włączyć do diety.
Nie do końca jestem przekonana do tej szybkiej ekspozycji na gluten, no ale zaczęliśmy.

a nam pediatra nic nie powiedziała o glutenie :/ I teraz nie wiem sama co robić. Mówiła tylko, że można dawać jakieś deserki i słoiczki na początek. Na razie jest na piersi. Za tydzień wprowadzam słoiczki. Następna wizyta za miesiąc.. mała będzie miała ponad 5 miesięcy.Czy to nie będzie za późno na wprowadzanie glutenu? Czy może już od razu jej dosypywać.

Mi pediatra też nic nie mówiła o glutenie. Zresztą ja nie wprowadzam glutenu teraz, robię wg starych zaleceń. A jeśli chcesz wprowadzać to jeszcze możesz bo między 4 a 6 miesiącem.

Ligotka z tą ekspozycją na gluten to tak jest właśnie śmiesznie, wszędzie piszą karmić wyłącznie do 6 miesiąca piersią a później wyskakują z glutenem i przecierem warzywnym na przykład

U nas przeszła dynia z ziemniakami. Nie uczula, kupka normalna i dodatkowo smakuje. Zjadł 2 razu już po 1/4 słoiczka. Więc pół słoiczka do kosza. Sama zacznę gotować mu niedługo dynię z ziemniakami. Poza tym skoro u nas marchewka uczula to żadne gotowe zupki nie mogą być. Muszę coś wykombinować.

Ostatnia edycja:
wrzuciłam w linkowni ciekawą odpowiedź experta w temacie glutenu:) - jest jescze jedna rzecz która nurtuje mnie w temacie glutenu właśnie - generalnie mówi się o objawach nietolerancji glutenu przede wszystkim ze strony układu pokarmowego - tymczasem wiele mam ( żródło internet) - opisuje, że zauważyło, ze własnie po podawaniu glutenu pojawia się wysypka - zbieg okoliczności czy objaw (nie wiedzieć czemu) ignorowany w opisie choroby - tak samo nie wiadomo co o tym myśleć jak o wczesnej ekspozycji na gluten...

Ostatnia edycja:
reklama
Jak widac nawet specjalisci nie sa zgodni to co mamy na to powiedziec my mamy, ktore nie mala zadnego doswiadczenia w tym temacie....
Wszyscy mowia ze trzeba trzymac sie schematu, wg niego dzieci karmione piersia moga dostac zupke przecier jazynowy w 5 -6 miesiacu, tzn po skonczeniu 5 miesiaca, czy po 4?
A jak wyjdzie mi uczulenie na marchewke, tzn ze nie bede mogla jej podawac malej... ? Przez jakis czas czy juz zawsze? Powiem szczerze naprawde naczytalam sie ale nigdzie nie podaja takich informacji :/

Ostatnia edycja:
Do góry