U nas recepty wystawia pediatra. Prócz kolek Gabryś miał całą buźkę wysypaną, zaczęło schodzić na ramiona, do tego suche uszka, aż skorupkę - i to jak tylko wypiłam trochę mleka :/ potem odstawiłam nabiał, chyba się polepszyło, z tym, że brał jeszcze leki, więc nie wiadomo od czego, jak chcieliśmy sprawdzić tą jego alergię, to ja jż nie miałam pokarmu... i tak dostał Pepti...
reklama
Poczytałam trochę o ekspozycji na gluten i zastanawiam się czy jest sens go wprowadzać w momencie, kiedy nie rozszerzam mu jeszcze diety. Podsumowanie moich poszukiwań jest tu:
Re: Ekspozycja na gluten, konieczna czy nie? - Karmienie piersią - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl
Re: Ekspozycja na gluten, konieczna czy nie? - Karmienie piersią - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl
bobomama24
Mama Izy i Martynki
moim zdaniem to i tak kazda matka zrobi tak jak uwaza najlepiej dla swojego dziecka
Tu jeszcze link do artykułu dot. wprowadzania glutenu
http://www.almamedia.com.pl/pliki/PW/2007/1/PW_2007_1_17.pdf
http://www.almamedia.com.pl/pliki/PW/2007/1/PW_2007_1_17.pdf
bobomama24
Mama Izy i Martynki
moja martynka miala chyba poltora roku jak zjadla budyn na krowim mleku 0.5% a pila mleko z kaszka od krowy okolo drugiego roku pewnie z iza zrobie podobnie
a kiedy planujecie wprowadzic mleko od krowy dziecku? Moja kolezanka ma 5 miesiecznego synka i juz mu podaje
Wydaje mi sie, że to zdecydowanie za wczesnie. Z tego co wiem to najwczesniej po roczku.
Wprowadzanie mleka krowiego jest zalecane od 3 roku życia, ale większość ludzi wprowadza wcześniej - najczęściej jak już dziecko prawie wszystko je, czyli po skończeniu roku - 1,5 roku - 2 lat. Podobno krowie mleko bardzo obciąża nerki i dlatego nie powinno się go dawać maluchom. Ja pięciomiesięcznemu dziecku takiego mleka by nie podała. Kiedyś ludzie takim mlekiem karmili dzieci, ale też wiedza na ten temat była mniejsza - jeszcze teraz starsi ludzie rumiane policzki dziecka wezmą za objaw zdrowia, a to najczęściej alergia na mleko.
reklama
Ja też słuchałam audycji o tym, że mleko krowie wprowadza się po 3 r.ż, a do tego czasu mleczne potrawy powinno się robić na mm. Tylko nie wiem, na ile tym "terminem" koncerny sterują...![]()
heheh- dokładnie- kiedys wszyscy "jechalismy" na krowim mleku i nawet jakoś alergii mnie było...
piszesz tab - że obciąża nerki- ale jakos nie było plag chrób nerek ...
Podziel się: