reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaczki inne niż mleczko

Wczoraj po wizycie u pediatry (szczepienie) siedziałam cały wieczór i wertowałam internet w kwestii żywienia niemowląt. Pediatra jakaś taka mało wygadana była i w sumie, to mi powiedziała tylko, żeby zacząć dawać, jak Mała będzie miała tak 4,5 miesiąca, zupę jarzynową z odrobiną kaszy manny (cokolwiek wg niej znaczy odrobina).
A mi się wydaje, że zanim zupa, to chyba od pojedynczych składników trzeba zacząć. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
I w ogóle, to mogę zacząć poważnie się zastanawiać po zebraniu w żłobku, bo ja nawet nie wiem czy tam będą podawać moje odciągnięte mleko czy tylko na mm jadą. Jeśli tylko mm, to jakie, bo powinnam dawać takie samo (jeśli zacznę dawać). No i czy karmią tylko mlekiem czy te panie "bawią się" też w karmienie łyżeczką. Bo jak nie, to musiałabym ustalić taki plan dnia, w którym Mała dostawałaby coś innego niż w mleko po mojej pracy.
Ale dylematy.

reklama
rachell ja tez mam glowe pełną dylematów. Fajnie bylo tylko cyc,a teraz trzeba myslec co dalej. Ale na pewno ulożymy sobie to wszystko jak trzeba i nasze dzieci glodne nie bedą:)

A z innymi produktami to własnie tez zauwazylam ze roznie pisza. Zwykle dzieci karmione piersia zaczynaja wg schematów od dodawania kaszek czy kleików. A dzieci na mm juz od jednoskladnikowych posilków, przecierów owocowych i warzywnych
Mi pediatra powiedziała, że mam zacząc podawac wlasnie jednoskladnikowe. Nie wspominała nic o kleikach.

Pediatra jakaś taka mało wygadana była i w sumie, to mi powiedziała tylko, żeby zacząć dawać, jak Mała będzie miała tak 4,5 miesiąca, zupę jarzynową z odrobiną kaszy manny (cokolwiek wg niej znaczy odrobina).
A mi się wydaje, że zanim zupa, to chyba od pojedynczych składników trzeba zacząć. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Ja w tym miesiącu zacznę ekspozycję na gluten - pół łyżeczki kaszy manny (tak podają poradniki, które czytałam), ale z moim mlekiem, a dopiero za miesiąc zaczniemy prawdziwe rozszerzanie diety - najpierw pojedyncze warzywka, owoce, potem mieszane, potem z mięskiem i jeszcze gdzieś w międzyczasie żółtko jajka.

neta82 jak "od wewnątrz"? Bo jak my przejdziemy na zwykłe mm z tego Pepti, to chciałabym wybrać możliwie najlepsze, bo to moje dziecię miało spore sensacje... Do tej pory brałam pod uwagę zwykłego Bebilona i Nan, ale stanęło na Bebilonie, potem jeszcze czytałam o tym nowym Hippie, ale nie wiem... wiem, że tak naprawdę to Gabryś sam zdecyduje, które mm mu najlepiej odpowiada (no mam nadzieję, że nie będzie musiał dalej pić preparatu mlekozastępczego), ale jak dobrze zaczniemy, to wilk będzie syty i owca cała :-D

dziewczyny które podają pepti, czy wy macie je na zniżkę 50%, od początku, bo się ponoć przepisy pozmieniały i dopiero po 3 miesiącach jest na zniżkę a tak to na 100%

Mi polozne mówily ze te mleka niewiel sie od siebie roznia wiec w zasadzie jesli dziecko nie ma kolek alregii itp to wszystko jedno jakie dostanie. Nam od poczatku podeszlo Nan i tak zostanie ale wiem ze sa dziecki badziej wybredne i niektore mleka im nie smakuja. Moja siostrzenica Bebilonu nie chciala i dopiero Nan zajadala ze smakiem.

dzisiaj zrobiłam drugą próbę kaszkową łyżeczką, tym razem kaszka bez smaku, skończyło się pluciem i płaczem, że matka coś wpycha innego niż butla hehe

reklama
Ja w tym miesiącu zacznę ekspozycję na gluten - pół łyżeczki kaszy manny (tak podają poradniki, które czytałam), ale z moim mlekiem, a dopiero za miesiąc zaczniemy prawdziwe rozszerzanie diety - najpierw pojedyncze warzywka, owoce, potem mieszane, potem z mięskiem i jeszcze gdzieś w międzyczasie żółtko jajka.

Tab no wlasnie wczoraj nasz pediatra zalecil nam taki sam test glutenowy. Tylko nie dopytalam jak to technicznie wykonac. Tzn zwykla kasze manne na mleko to modyfikowane co podaje Staskowi? Przeciez to nie jest gotujaca woda wiec kasza bedzie surowa :zawstydzona/y: jak to sie robi?

Benfica ja polecam BEBILON COMFORT. Sta od poczatku mial sensacje zoladkowe i to jedyne ktore przyswaja. Co dziwne po PEPTI mial ogromne kolki.

Ostatnia edycja:
Do góry