reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaczki inne niż mleczko

No wlasnie u nas tez mowili ze po skonczonym czwartym... ja wlasnie sie zaczynam martwic bo moje ciezko ostatnio sie odciaga, po 10 minutach jest go niewiele :( a juz za dwa tygodnie musze mala zostawic na ok 4 godzinki...

ligotka ja jak mało odciągałam to robiłam tak, że młodego przystawiałam do jednej piersi, a laktator do drugiej. Podczas karmienia mleko leci duuużo lepiej :)

reklama
ligotko wcale nie masz tyłów. Paulinka ma dopiero skonczone 3 miesiace, nie trzeba chyba sie spieszyc zwłaszcza, że karmisz piersią. maja tez tylko na cycku, w gorace dni podaje herbatke ale za chetnie to nie pije. Butla jej tez nie pasuje, smoczki w kształcie sutka mamy ja nie przekonuja za bardzo, guma jest guma a cyc jest cyc.
Ja wracam do pracy jak Maja skonczy 6 miesiecy. Tez mysle, żeby wprowadzac albo mm albo stale pokarmy jakis miesiac, póltora wczesniej no bo tez moje piersi musza to ogarnąc. Chcialabym karmic rano i wieczorem piersią a w ciagu dnia - no wlasnie. Slyszałam opinie, że mozna ominąc mm i ciut wczesniej wprowadzac kaszki, zupki itd. Jutro ide do pediatry na szczepienie i zapytam.
I tak takie rzeczy konsultuje z lekarzem, sama na razie nie kombinuje. Przynajmniej z pierwszym jedzeniem.

Doriss ja myslalam tak samo zeby rano i wieczorem i w nocy, a reszte nie wiem chyba bez mm sie nie obejdzie...
no i pytanko czy ktoras ma butelki NUK?? Wydaje mi sie ze ich smoczki sa ciut lepsze nic TT moze te mala zalapie, poza tym ktore lepsze smoczek lateksowy czy silikonowy??

Ligotka ja mam Nuka, smoczki mam silikonowe. I też problem z piciem z butelki. A jeszcze spróbuję kupić smoczek Lovi, mam butelkę Aventa a one pasują do tych.

Rachell gdybym ja miała czekać do sierpnia z wprowadzeniem mm to pewnie moje dziecko by głodowało jak ja bym była w pracy, bo już chyba miesiąc z nim walczę żeby pił, chyba, że starszy maluch lepiej załapie, ale to nie wiadomo. A pokarmy też chyba dopiero w lipcu zacznę wprowadzać. Szczepienie mam w koło 23 czerwca więc pewnie skonsultuje z pediatrą.

U nas kaszkę zaleciła pediatra, żeby małą trochę podtuczyć. Więc myślę, że robię dobrze. Mleka mm też jeszcze nie próbowałam, jeżeli dam radę dalej karmić piersią to spróbuję w lipcu ją przestawić. A zupki i deserki to jak skończy 4 miesiące.

jak tak czytam to stwierdzam ze moja to ma niezle tyly... nie dosc ze tylko piers to butelka jest be :/ wiec nawet mm jeszcze nie jadla. za tydzien idziemy do pediatry zobaczymy co nam powie, ta u ktorej bylam odnosnie szczepienia mowila ze przy nastepnym szczepieniu bedziemy rozmawiac o rozszerzaniu diety

jakie tyły, karmisz prawidlowo, tez jesteśmy tylko na piersi i kilku próbach wprowadzenia bebilonu pepti. Moim zdaniem nie ma co sie spieszyć z wprowadzaniem innych posiłków, tym bardziej, że nawet są zalecenia dla dzieci karmionych piersią, żeby wprowadzać inne pokarmy po 6 miesiącu no ja tak długo czekać nie będę, ale na pewno dziecku krzywda się nie dzieje.

rozmawialam dzisiaj z pediatrą. Mowilam o moim powrocie do pracy jak Maja bedzie miala juz 10 dni 6m-cy wiec jak wprowadzic mm lub inne jedzonko. Powiedziała, że moge zacząc wczesniej, np jak Maja bedzie miala 4,5 miesiaca. Bede miala jeszcze 1,5miesiaca na wprowadzanie i przyzwyczajanie swoich piersi. Mam zacząć od jednoskładnikowych pokarmów typu marcheweczka, jabłko, ziemniaczek. Troche juz sie na to ciesze :)) Polecila tez podawac najpierw sprawdzone produkty tzn jak mam marchew z ogrodka to taką albo sloiczki. Co do mleka to moge wprowadzic modyfikowane albo odciagac swoje i mrozic. Predzej zdecyduje sie na pierwsza opcje. Nie polecila mi zadnego bo mowila ze teraz mleka sa dobrej jakosci. Ja mysle o Bebilonie lub Enfamilu. Ostrzegla mnie tez ze stres związany z powrotem do pracy i nowa sytuacją moze spowodowac zastój mleka, piersi przestaną produkowac. Ale tak wcale nie musi byc.
Na razie jeszcze przez dobry miesiac karmie piersią a od lipca zaczniemy nowosci:)

a co do smoczków to ja uzywam buteleczki lovi do herbatek i z tym piciem jest tak, że ona jak chce to wypije a jak nie to wypluwa. Mam jeszcze butelke Aventu, TT i Nuka ale zadnej z tych nie testowała bo wydaje mi sie, że to raczej jej wola niz kwestia smoczka.
Kiedys ktos mi powiedzial, że nie trzeba podawac dziecku karionego piersia wody czy herbatki (ja tam uwazam, że nie zaszkodzi a zwlaszcza w upaly) bo dziecko moze gorzej ssac piers (nie zauwazam roznicy). A jak zapytalam co jak zajdzie potrzeba picia mm z butelki np po kilku miesiacach i dziecko nie bedzie umialo? To powiedziala, że głodne dziecko zawsze zassie butelke. Troche racji w tym jest ale ja tam i tak wole od czasu do czasu dac butle z woda czy herbatką.

reklama
Do góry