reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Słowa, słówka, teksty, tekściki...

Marta u nas tez Maja malo mowila, Maks ja rozumial i to jej wystarczalo. Poszla do tego przedszkola i sama widze ze juz jej lepiej idzie, czasami jak zacznie gadac to mamy jej wszyscy dosc :-)Owszem nie mowi tak ladnie i wyraznie jak co niektore dzieci ale jest postep. Nawet pani z przedszkola z drugiej grupy powiedziala ze juz coraz wiecej mowi.
Ja to bym pomyslla nad poszczeniem Antosia do jakiegos klubiku, albo zlobko-przedszkola, chociaz na 3-4 godziny dziennie. Masz nianie wiec moglaby go wczesniej odbierac i z nim pozniej posiedziec. A noz sie otworzy i cos sie ruszy. :tak:
No i daj znac co pani psycholog stwierdzila :-)

reklama
I jesteśmy po wizycie:tak: Dzisiaj była rozmowa i obserwacja Antosia, nastepne spotkanie w czwartek:tak: bedzie tez logopeda, pwiedziała Pani ze najpierw musi byc kilka wizyt kiedy beda obserwować Antosia... Uspokajała ze to w normie niemówienie ale chetnie go poobserwuje, doradzi :tak:
No i Sabinka ja go chce puscic na takie spotkania z dziecmi, musze do tego przedszkola zadzwonic, mamy takie tez ognisko edukacyjne dla dzieci od 2,5 do 5 latek.

Ale fajne z tymi ogniskami:yes:
A ja juz powoli glupieje co chwile cos nowego slyszymy od malego.Nie tylko slowa polskie ale i niemieckie.Wczoraj ogladal bajke i mowi "to czesc" a my w szoku,ja mu mowie baum(drzewo) a on tak mama tu baum.Leniuch jeden jak nie chce to nie mowi ale jak zacznie to buzialka mu sie nie zamyka.

Diagnoza psycholga dziecięcego:
Wszystko jest ok, Antoś rozwija sie prawidłowo, a to że nie mówi jest w normie więc nie ma się czym przejmować.... jeżeli nie bedzie mówił w wieku 3 lat to się zgłosić. Na opóźnienie mowy może mieć wpływ ciężka ciąża, w sumie cała przeleżana w szpitalu, operacja wodniaczka też mogła mieć wpływ bo bardzo ją przeżył.
Rada- jak najwięcej rozmawiać i się nie przejmować. Jeszcze bedzie wizyta u logopedy:) Wieć odetchnełam z ulgą;)

Wspaniale wiesci i przynajmniej nerwy mozesz schowac.Teraz tylko czekac a jak juz sie rozgada to bedziesz marzyla o ciszy heheh.Ciesz sie i upajaj narazie:-)

Maarta - super, że wszystko ok, chociaż jak czytałam twoje posty i oglądałam zdjęcia Antosia to nawet przez myśl mi nie przeszło, ze coś z nim nie tak:tak:. Rozwija się super a mówić zacznie w swoim czasie:-)

reklama
Do góry