reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Słowa, słówka, teksty, tekściki...

Po wizycie u lekarza dostalismy skierwanie d psychologa dziecięcego... stwierdziła, ze Antek zblokowany jest... słuch k, jezyk i te prawy tez oki... po prostu albo pozno zacznie mowić co sie zdaża lub jest jakies inne podłoże a to oceni psycholog. Wiec sie wybierzemy...

reklama
I zasugerowała mi żebym jak najszybciej go do przedszkola puściła... pdobno dobrze przedszkole na odblokowanie robi...

Cos w tym jest:tak: Mojej koleżanki synek zaczął mówić dopiero jak do przedszkola poszedł - miał juz 4 lata i ona nawet autyzm podejrzewała a tu niespodzianka:tak: - jak koledzy nie mogli zrozumieć jego odgłosów (w domu każdy go rozumiał) to szybciutko zaczął pięknie mówić:-)

JEST OK! Tzn trszke krótkie ale bez znaczenia b wpływu na nie mówienie nie ma..
Asiun wiele osób opowiada ze np ich dziecko pozno zaczeło mowić ale szczerze mówiac mnie to nie pociesza, wolę żeby specjalista Antosia obejrzał, może cos podpowie...

Marta rozmawialam tu i uwdzie i u mnie potwierdzali nawet lekarze,ze jak dziecko trafi w srodowisko ktore go nie rozumie to probuje podlapac ich mowe.Rodzina,niania i osoby z otoczenia rozumiejace dziecko nie zmusza jego do nauki jezyka.U nas Victor juz przed przedszkolem sie rozkrecal a teraz to juz nie wiem czy dorosl w koncu czy i oni powoduja nowe slowa u malego.

Może faktycznie za dobrze rozumiecie sie bez słów i Antos nie ma motywacji.
To tak jak w tym kawale:

Jasio miał już 5 lat, a jeszcze nic nie mówił. Pewnego dnia mama podaje mu obiad, a Jasiu wrzeszczy:
- A gdzie kompot?!
Mama zdziwiona:
- Jasiu, to ty umiesz mówić.
- Umiem - odpowiada Jasio.
Mama:
- To dlaczego dotąd nic nie mówiłeś?
- Bo zawsze był kompot!

Moja chrześnica tez zaczęła późno mówić, ale tam przyczyna była jej mama. Ona ja po prostu zagadywała, mała nie miała czasu, żeby sie odezwać, poza tym była przytłoczona ilością wypowiadanych przez matkę słów. Nawet ja po spotkaniu z chrześnicą, mam po prostu ochotę na chwilę ciszy, tak trajkocze jej mama.

reklama
Joaska mam nadzieję, że i u Antosia tylko o ten kompocik chodzi hehe
No ale myśle ze wszystko z nim oki, przeciez z rówiesnikami normalnie się bawi....

Do góry