reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Słodkie mamy

hej dziewczyny:)
byłam dziś u rodzinnego, skierowanie na cito do poradni, ide w czwartek.
Mam pytanie czy macie jakies przykładowe rozpisane jadłospisy co mozna a co nie?
Ja po pierwszej ciąży wszystkiego pozbyłam się i teraz tylko szukam po internecie

reklama
@marudka888 ufffff, bardzo dobrze, że masz to skierowanie! Jeśli chodzi o dietę to musi być przede wszystkim bogata w warzywa (gotowane warzywa są niewskazane), nie wolno jeść produktów z mąki pszennej. Na śniadanie unikaj nabiału. Jedz co 2-3h niewielkie porcje. Jak najmniej konserwantów, jedz produkty z niskim IG. Sprawdzaj skład im mniejszy tym lepszy. Zamiast soku lepiej zjeść owoc, a do picia super sprawdza się woda z cytryną, bo przy okazji wyplukuje ketony z moczu.

Jak coś to pytaj, ja ma tej diecie jestem od roku i wiele się nauczyłam :)

Polecam zapoznać się z tym vademecum i postępować zgodnie z jego wskazówkami
https://www.google.pl/url?sa=t&sour...FjAAegQIBxAB&usg=AOvVaw1GBZvef7LQTKOiG0YFzacS

Ostatnio moje cukry na czczo oscylują między 95 a 102 :hmm: A po posiłkach jest ok.
Moja diabetolog mówi, ze do 16 tygodnia ciazy takie cukry są największym zagrożeniem:(

Cieszę się, ze Tobie udaje się utrzymać ten cukier na czczo i trzymam kciuki żeby było tak stale :)

No wlasnie ostatnio nie mam sily na spacery i niestety w ostatnim tygodniu tylko 2 razy bylo ok :(

Cos czuje ze u mnie tez moze skonczyc sie w takim razie insulina... nie rozumiem tylko skad takie rozbieznosci u diabetologow w ich interpretacjach :(

Mnie efekt samogyi nie dotyczy, 2 raz z rzędu wstawałam w nocy by zmierzyć cukier i nie mam spadku.
Za to wczoraj wieczorem miałam silne niedocukrzenie (zbyt długa przerwa), cukier spadł mi do 66 i czułam się koszmarnie.

Dziś na czczo 95, i co bym nie zrobiła to taki jest :/, po posiłkach za to jest bardzo ok! (tfu, tfu)

Ja dzis na wizycie u ginekolog tez uslyszalam ze skoro przy diecie rano mam za wysoki to prawdopodobnie bedzie jednak grana insulina, bo to nie sa zaburzenia ktore sama dieta da sie unormowac :(
Czekam jeszcze we wtorek na wizyte u diabetolog i zobaczymy co bedzie dalej. Dzis zrobilam juz 10 km spacerem w akcie desperacji, moze ruch mi jednak jakos pomoze! U mnie jest obawa przed iglami duza, ale jak tak ma byc lepiej dla dziecka to bede musiala ja przezwyciezyc [emoji4]

Hej, hej Dziewczyny,

Jak sytuacja u Was?

U mnie dosc nieciekawie. Bylam wczoraj u diabetologa, nie dowiedzialam sie absolutnie nic nowego, dostalam tylko wielki wyklad na temat zagrozen i prawie zero zalecen. Musze prowadzic dwa zeszyciki, koniecznie odrecznie, bo Pani tak wygodniej niz patrzac na wyniki pomiarow wydrukowane z glukometru. Pytanie co zrobic na poranne cukry zostalo przez nia calkowicie zignorowane. O insulinie ani slowa...

Wyszlam stamtad zalamana, ale zapisalam sie dzis juz prywatnie do innego diabetologa. Przy okazji mialam dzis wizyte u ginekolog - ona dala mi na wszelki wypadek skierowanie na patologie do swojego szpitala i kazala mi tez lykac wieczorem acard, zeby dziecko za mocno nie uroslo.

Mam nadzieje ze ta prywatna Pani doktor powie mi cos wiecej, jak nie to ide z nowym skierowaniem.

Poranne cukry juz nie normuja sie po bulce, prawie caly czas sa za duze. Wole dostac insuline niz martwic sie o to w jakim stanie urodzi sie dziekco :(

@urs moje dwie ciąże były na insulinie, mój syn dzięki temu urodził się z wagą 3000g, był bardzo chudziutki. Bo oczywiście największe zmartwienie jest takie, że dziecko urodzi się zbyt duże. W każdym razie, dobrze, że idziesz do innego diabetologa i dziwię się, że dotychczasowy oprócz postraszenia Ciebie nie za bardzo Tobie pomógł. Mój diabetolog zleca insulinę gdy 2 dni z rzędu cukier jest ponad normę. Widocznie Twój organizm potrzebuje więcej insuliny by sobie radzić.

Jestem po wizycie u kolejnej diabetolog.
Zrobila na mnie bardzo pozytywne wrazenie, ale tez mam jak zawsze troche watpliwosci. Kazala mi powtorzyc krzywa cukrowa, poniewaz wczesniej mialam ja zle zrobiona (pielegniarka nie pobrala krwi na czczo i dorabialam ja pare dni pozniej). Powiedziala ze jest to bezpieczne, bo mialam oczywiscie duze watpliwosci (w internecie pisza ze tak czesto niby nie mozna?), poza tym powiedziala ze jak obejrzy nowe wyniki to zajmie sie mna kompleksowo i ulozy cala diete plus wprowadzi ewentualnie insuline. Przy okazji wizyty przebadala mnie od gory do dolu, obejrzala brzuch, stopy, wszystkie dotychczasowe wyniki. Gdyby nie to, ze kazala mi powtarzac badanie to bylabym wniebowzieta, ale chyba nie mam wyjscia i jej zaufam (zwlaszcza, ze jest to kobieta ktora pracowala w zespole guru cukrzycowego, prof. Tatonia). Marze natomiast, zeby ta sytuacja juz jakos sie wyjasnila - w ktorakolwiek strone. Niepewnosc mnie meczy.

Plus pytanie - czy ktoras z was dostala tez profilaktycznie acard? Moja ginekolog dzisiaj mi go zapisala.

reklama
@Julianna_Szcz zazwyczaj norma jest do 5,4 jeśli o taka jest u Ciebie tzn. że cukier masz bardzo wysoki. (to ponad 100)

@urs nie wiem co zrobiłabym w Twojej sytuacji. Rzeczywiście nie powinno się robić krzywej częściej niż raz na pół roku, bo mocno obciąża trzustkę. Pytanie jest takie, bo jeśli krzywa wyjdzie w miarę ok to po 20 tyg. znów będzie kazała Tobie ja pić? Hmmm

Ostatnia edycja:
Do góry