reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Słodkie mamy :-)

reklama
Marja najlepiej w sklepie ze zdrową żywnością. najważniejsze żeby była czysta stewia bez chemicznych dodatków bo wiadomo chemia dla maluszków szkodliwa:baffled:. Ja używam do napojów w tabletkach ale jak potrzebujesz np; do twarożku to lepsza będzie w proszku lub płynie. Tania nie jest bo w granicach 30zł płaciłam za 300 tabletek ale uważam, że chociaż taka odrobina słodyczy każdej z Nas się należy:-). Cukru na 100% nie podnosi bo piję herbatkę miedzy posiłkami i jest ok:-)

Marja jest jeszcze xylitol i on jest chyba najlepszy, najzdrowszy itd. O stewii też słyszałam, że spoko :)) Tylko ceny nie za małe właśnie, stewia chyba tańsza była.

Kitka no w ciązy na czczo nie powinno przekraczać 90, po godz 120, po 2godz 140- tzn. to tak na diecie już, a norma chyba 126/180/140 jak się robi obciążenie jak dobrze pamiętam. Miałaś obciążenie 75g glukozy tak? Pójdziesz na wizytę to będzie wszystko jasne, albo skontaktuj się ze swoją dr wczesniej jak masz taką możliwośc, bo czasem są rozbieżności.
Narobiłyście smaku, też bym kisiel wszamała. Ja po kolacji 116 :) powoli się normuję. A co myslicie o budyniu z torebki????

Ostatnia edycja:
dziewczyny pomóżcie bo sama nie wiem co mam myśleć...75gr po 1h 76,po 2h 142 ale mój lekarz twierdzi że jest oki bo norma jest do 180:crazy: sprawdzał mi wynika miesiąc temu i dziś znowu,więc chyba dwa razy by się nie mylił?

Noirel
Cukrzycę ciężarnych stwierdza się, gdy w teście diagnostycznym:

• glikemia na czczo wyniesie powyżej 100 mg% (5,6 mmol/l)
  • glikemia po 1 godzinie od obciążenia wyniesie powyżej 180 mg% (10,02 mmol/l)
  • glikemia po 2 godzinach od obciążenia wyniesie powyżej 140 mg% (7,8 mmol/l)

Wartości poniżej wskazanych oznaczają, iż nie stwierdza się cukrzycy ciążowej.
U Ciebie nieznacznie przekroczony wynik po 2 godzinach - może dlatego powiedział, że ok.

a czy są jakieś objawy które same jesteście w stanie stwierdzić które świadczą o tym że coś jest nie tak?nie wiem,osłabienie,senność itp.? ja czuję się dobrze,ale ciąże mam na słodko,zresztą zawsze lubiłam typowe wyroby cukiernicze,torty,bitą śmietanę,nie czuję żeby coś było nie tak

Noirel ja nie zauważyłam żadnych objawów - tyle, że faktycznie w ciąży baardzo dużo słodkiego jadłam - w pierwszej zresztą też - a po porodzie ja ręką odjął mi się odechciało. No i jedyne co mi się kojarzy, to że przy za długich przerwach to mi się robiło troszkę słabo. Jak nie jesteś pewna, to może jednak poproś lekarza o skierowanie do poradni diabetycznej, dadzą Ci glukometr i sobie posprawdzasz. Ewentualnie możesz kupić glukometr w aptece - ale paski bez recepty dosyć drogie są.

ja wystarczająco panikuję w tej ciąży,lekarz mnie wyklnie w końcu bo ciągle podważam jego decyzje mimo że wiem że to dobry lekarz...ehh...mam nadzieję że chociaż cukrzyca mnie w tej ciąży ominie...wizyte mam teraz 28 marca

reklama
Noirel a robiłaś 2 razy tak? i było podobnie? No to chyba jest ok. co do pasków to fakt- ja płaciłam bez recepty 42zł, a na receptę 12,50zł, więc różnica spora. Glukometr dostałam od Siostry, ale dadzą Ci receptę to będzie za darmo, jeśli stwierdzą tą cukrzyce. Ja czuję jak mam za wysoki cukier, spać mi się chce, taka osłabiona jestem, a jak niski to chyba nic nie czuję. Daniela13 myślisz, że unormowanie cukru może mieć duzy wpływ na nadciśnienie????? Tzn. odkąd staram się je ogarniać i są w normie lub nieco ponad normę, to i ciśnienie (po lekach) jest dużo, dużo nizsze. Wizyte mam za 4 dni, wtedy coś pewnie dr powie na ten temat. A i dzięki za te normy, bo nie pamiętałam :)

Do góry