reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Słodkie mamy :-)

Hej dziewczyny!
Ależ jestem padnięta. Byłam dzisiaj z samego rana w Krakowie pobrać wymaz na paciorkowca( nieprzyjemne badanie) a potem wizyta u diabetologa.
Wyczekałam się w kolejce 4 godz ale na szczęście już ostatni raz byłam na wizycie. Lekarka pochwaliła bardzo za cukry i powiedziała, ,że dopiero po porodzie 6tyg. mam zrobić powtórne obciążenie glukozą i miejmy nadzieję, że będzie ok.
A i pytałam jeszcze o te wieczorne szalejące cukry i to po tych lekach, które biorę na podtrzymanie i mam się tym nie przejmować o ile te na czczo będą ok.
Potem pojechali,śmy z męzem na małe zakupy i kupiłam Adusi śliczny kocyk, kremowy w pastelowe motylki fioletowo-różowe.

Aisha oszczedzaj się i zwolnij z tymi maratonami;-)
Kinderek wow ty to miałaś dzień pełen wrażeń i zakupowy szał też był. A sukienka bardzo fajna.
Aniołek witaj wśród Nas i w razie jakichkolwiek wątpliwości pytaj śmiało, niektóre z Nas to już weteranki:-);-)

reklama
hej dziewczyny- po obiedzie miałam 104.
Byłam na wizycie u diabetol. sprawdziła i powiedziała, ze jak będa ketony to na noc zjeśc owoca dodatkowo lub coś innego co ma dużo węglowodanów. o nocnym posiłku nic nie mówiła.
Ale jak zwykle ostrzegała, żeby pilnowac diety i starać sie nie przekraczać 120.bo szkodzi dziecku. Jesli tak sie zdazy - to ruch i woda i mierzyc po 15 min- wtedy juz powinna byc mniej. Teraz mam wizyte 10 maja- jesli bedzie skakac to amm się szybciej zglosic i dadzą insuline do innych posiłków.- oby nie!!

Natalia to super ,ze wszystko ok z cukrami juz nie dlugo .
Kiedy masz wyniki wymazu ? ja odbieram w poniedzialek, a co do badania to faktycznie do przyjemnych nie nalezy :no: ja jak mi pobierala to pomyslalam sobie o porodzie,ze to pewnie 1000 razy gorsze juz sie boje !!!

Natalia ja tez mialam ten posiew, fakt troche dziwnie bylo ;) Ja najwczesniej po 10 dniach mam wynik :/ kicha jak nie wiem.

Ja dzis po obiedzie cukier ok. Kolacja przed 21.00. Cos mi sie porobilo z tymi drzemkami. Bylam na pobraniu krwi jak wrocilam- drzemka, po obiedzie- drzemka...co ja bede w nocy robic!

Witam nowa forumowiczke:) Dasz sobie rade, jak my wszystkie. Czasem te cukry beda Cie wkurzały, ale sukcesów tez bedzie sporo :)

Kurcze mowicie o szkodzeniu dziecku...matko i znow mi sie przypomnial ten moj cukier ponad 200 po tych nalesnikach :/ Mam nadzieje ze małej przez to nic nie bedzie. Natalia Ty juz ostatnia wizyte mialas..ciekawe jak bedzie u mnie, ja bede miec w 36t3d ciazy...myslisz ze jak nie urodze to kaze przyjechac jeszcze w 38t? bo podobno pod koniec co 2 tygodnie sie jezdzi. Wolalabym juz nie. Te badania dzis-jeju 10 ich bylo, cala strzykawa krwi, ale pielegniarka super- pobrala za 1 razem! Natalia a po co dokladnie sie robi ten posiew???? na paciorkowca?????czemu maja dawac antybiotyk?to groxne jak sie by go mialo?- oj poczytalam troche o tym- brrr, ciarki przechodza....

Ostatnia edycja:
Dziękuję dziewczyny za powitanie i przyjęcie do grona :-) pamiętam,że cukry raz mają się lepiej raz gorzej. u mnie na razie jest całkiem ok, w poprzedniej ciąży mogłam jeść tylko pieczywo wasa, a teraz jadam zwykłe pieczywo i jest dobrze. Zastanawiam się tylko jak to jest z tymi normami ale z tego co poczytałam też na "Cukrzyca ciążowa ... i życie po niej" to każdy lekarz ma swoją wizję. Ja w poprzedniej ciąży miałam poniżej 120 po 2 h od posiłku, a wizytę u ginekologa ciążowego mam dopiero w przyszłym tyg więc na razie tak się stosuję 2 h po posiłku, czy jeszcze któraś z Was tak ma czy teraz trzeba mieć 120 po 1 h? a w ogóle czy ktoś oprócz mnie miał tak wcześniej wykrytą cukrzycę?

A Wy wszystkie macie terminy na maj? bo dopiero teraz dopatrzyłam, że ten wątek jest w przyszłe mamy-maj 2013...:-)

Ostatnia edycja:
aniołek- nie wszystkie mają termin na maj- ale wiekszość:), ale przecież mozesz tu pisać z nami:). Ja jak wykryli cukrzyce to ginekolog kazał mi mierzyć 90 min po posiłkach. Ale jak poszłam do diabetolog to już kazała 1 ha po posiłkach więc też tak stosuję. Ale potem jak gin. pytał jak mierzę co i jak to stwierdził ze po godzinie to jest źle. no ale co kraj to obyczaj- mierze tak jak diabetol. kazal.
Zaraz pomiar po kolacji zobaczymy.
Acha jeszcze dzis diabet. powiedziała, że z dniem porodu ustąpi cukrzyca:-) i mam jeść normalnie i mierzyć- ale nie tak często jak teraz. i po 2 godz. od posiłku i nie może przekryczyć 140. ale stwierdziła, że jeszcze raz się spotkamy wiec wszystko wytłumaczy co i jak:)

to jeśli do maja to już Wam niewiele zostało, dobrze macie:-) przede mną daleka droga do listopada jeszcze tak daleko...:-( moja pierwsza cukrzyca tak się właśnie skończyła po porodzie, później zrobiłam obciążenie chyba 6 tygodni po porodzie i już było ok:-)

Dziewczynki tak piszecie o tych normach, że mam ochotę Wam zapodać moje wyniki hemoglobiny glikowanej...

HbA1 7,80 norma 6,00-8,00
HbA1C 5,80 norma 4,30-5,98
średnie stężenie glukozy (mmol/l) 5,63

Niby w normie, ale na górnej granicy... Hmmmm... Możecie coś na ten temat powiedzieć?:sorry:

aniołek: ja mam termin na czerwiec, i to na koniec czerwca, bo 27... :tak:

reklama
O jaaaaa popsułam maszynkę do mięsa teściowej:no::szok:

Chyba ze zdenerwowania...po kolacji cukier 136 :crazy: Nie wiem, co się dzieje, do porodu muszę mieć piękne cukry a tu szaleją jak głupie:-(

Ale bym chciała to badanie co Wy no!

Aniołek zleci Ci zobaczysz. To tak dziwnie, zresztą wiesz, niby leci wolno, a szybko :-p
Ja mierzę cukier godzinę od skończenia posiłku.

Edyta az sie boje tego normalnego jedzenia :-D to sie zacznie dopiero, na pewno idę na duze looody!

Do góry