Dziewczyny z cukrzycą zapraszam do dzielenia się wszelkimi informacjami i naszymi lękami związanymi z tą chorobą.
Ja dla przypomnienia napiszę podstawowe zasady żywienia przy cukrzycy, bez zagłębiania się w przeliczanie wymienników węglowodanów.
Najważniejszą kwestią na początku diety cukrzycowej jest ustalenie stałych pór posiłków.
Śniadanie jemy zaraz po wstaniu z łóżka. Dodatkowo zjadamy: 2 śniadanie, obiad z dwóch dań, podwieczorek, 1 kolację i 2 kolację. Maksymalne przerwy miedzy posiłkami to 3h. Przerwa nocna nie powinna wynosić dłużej niż 9h.
Na pierwsze śniadanie NIE JEMY nabiału - wywołuje duże skoki cukru jako pierwszy posiłek. Mozemy za to zrobic sobie chleb razowy, ale UWAGA musimy mieć pewność, że jest on bez dodatku miodu i nie koloryzowano go karmelem lub pieczywo chrupkie bez dodatku cukru.
Wędliny wybieramy najlepiej chude - drobiowe. Wyrzucamy z lodówek wszelkiego rodzaju parówki, mortadele, pasztetowe i salcesony. Są one tłuste zawierają niewiele mięsa prawdziwego a jakieś przemielone MOM-y i podnoszą stężenie cukru we krwi nie zostawiając w organiźmie nic zdrowego.
Owoce no tu kwestia też nie przedstawia się ciekawie. Dziennie możemy sobie pozwolić na 25-30dag do godziny 18.
Owoce, które możemy jeść najlepiej obrazuje podział na grupy:
Grupa I – owoce o zawartości 2–5 proc. węglowodanów: arbuzy, cytryny, grejpfruty, melony, poziomki, truskawki, żurawiny (warzywa: brokuły, cykoria, kalafior, ogórek, pomidor, rzodkiewki, rabarbar, sałata, szczypiorek, szpinak, szparagi).
Grupa II – owoce o zawartości 5–10 proc. węglowodanów: agrest, ananasy, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze, porzeczki białe i czerwone, wiśnie (warzywa: brukiew, brukselka, buraki, cebula, dynia, jarmuż, fasolka szparagowa, kalarepa, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew, papryka, nać pietruszki, pory, rzepa, szczaw, włoszczyzna, kapusta).
Grupa III – owoce o zawartości 10–25 proc. węglowodanów: banany, czarne porzeczki, śliwki, renklody, winogrona, owoce suszone (warzywa: bób, chrzan, czosnek, groszek zielony, koperek zielony, korzeń pietruszki, seler, ziemniaki).
Grupa IV – warzywa o zawartości do 75 proc. węglowodanów: groch, fasola, soja, soczewica, kukurydza.
Chorzy na cukrzycę mogą jęść te zawarte w grupie I i II. Są źródła, które mówią że można te grupy konsumować w dowolnych ilościach. Ja jednak z własnego doświadczenia się z tym nie zgadzam. Owoce mimo wszystko zawierają fruktozę, która przecież jest cukrem i podwyższa stężenie glukozy we krwi.
Tak więc wszystko spożywamy z umiarem i pod kontrolą glukometru
Grupa III i IV obciąża mocno trzustkę więc jest niewskazana w przypadku cukrzyków.
Mięska jemy gotowane bez panierek tak samo ryby - ewentualnie możemy piec wszystko w rękawie. Surówki, sałatki bez wszelakich sosów i majonezów.
Jogurty tylko naturalne- rzadkie.
Nie podjadamy miedzy posiłkami odrzucamy wszelkiego rodzaju ciastka i czekolady. Zapominamy o słodzeniu kawy i herbaty. Unikamy bezwzględnie węglowodanów.
Cukier oznaczamy w godzinę po posiłku. Nie powinien on przekraczać wyniku 120 mg/dl.
No to byłoby tyle ode mnie dorzucę Wam tu fajne stronki na temat cukrzycy w ciąży i powodzenia życzę:-)
Linki:
Słodkie Mamy: Wszystko o cukrzycy w ciąży. Vademecum dla Kobiet z cukrzycą w ciąży
Nowe normy Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego:
Ciąża a cukrzyca wg PTD 2014
Ten link jest dość sporną kwestią wśród ginekologów i diabetologów. Ostatnio na wizycie poruszyłam ten temat i jak się okazało moja diabetolożka jest zdania, że normy są wzięte z kosmosu i przy takich wynikach cukrzyce insulinozależną diagnozuję się z miejsca bez zabaw w diety bo tak wysokim stężeniem glukozy szkodzimy maleństwu.
Dla porównania wstawiam wcześniejsze zalecenia PTD, które według mojej lekarki były już odrobinkę zawyżone:
mojacukrzyca.org - O cukrzycy: Poziom cukru we krwi
Badanie hemoglobiny glikowanej:
mojacukrzyca.org - O cukrzycy: Hemoglobina glikowana (HbA1c)
I ja tu jeszcze zamieszczę wyniki mojej glukozy:
Pierwszy podejrzany wynik: 218 mg/dl - na czczo
Po obiążeniu 75g:
na czczo - 131mg/dl
Po dwóch godzinach: 176 mg/dl
HbA1c między 6/7 dokładnie nie pamiętam a na wypisie z bydg nie ma podanego wyniku.
Po próbach diet wylądowałam na 6j insuliny, w tej chwili biorę 9 mimo, że w ciąży juz nie jestem
Zapraszam dziewczyny do dyskusji i pytań.
Ja dla przypomnienia napiszę podstawowe zasady żywienia przy cukrzycy, bez zagłębiania się w przeliczanie wymienników węglowodanów.
Najważniejszą kwestią na początku diety cukrzycowej jest ustalenie stałych pór posiłków.
Śniadanie jemy zaraz po wstaniu z łóżka. Dodatkowo zjadamy: 2 śniadanie, obiad z dwóch dań, podwieczorek, 1 kolację i 2 kolację. Maksymalne przerwy miedzy posiłkami to 3h. Przerwa nocna nie powinna wynosić dłużej niż 9h.
Na pierwsze śniadanie NIE JEMY nabiału - wywołuje duże skoki cukru jako pierwszy posiłek. Mozemy za to zrobic sobie chleb razowy, ale UWAGA musimy mieć pewność, że jest on bez dodatku miodu i nie koloryzowano go karmelem lub pieczywo chrupkie bez dodatku cukru.
Wędliny wybieramy najlepiej chude - drobiowe. Wyrzucamy z lodówek wszelkiego rodzaju parówki, mortadele, pasztetowe i salcesony. Są one tłuste zawierają niewiele mięsa prawdziwego a jakieś przemielone MOM-y i podnoszą stężenie cukru we krwi nie zostawiając w organiźmie nic zdrowego.
Owoce no tu kwestia też nie przedstawia się ciekawie. Dziennie możemy sobie pozwolić na 25-30dag do godziny 18.
Owoce, które możemy jeść najlepiej obrazuje podział na grupy:
Grupa I – owoce o zawartości 2–5 proc. węglowodanów: arbuzy, cytryny, grejpfruty, melony, poziomki, truskawki, żurawiny (warzywa: brokuły, cykoria, kalafior, ogórek, pomidor, rzodkiewki, rabarbar, sałata, szczypiorek, szpinak, szparagi).
Grupa II – owoce o zawartości 5–10 proc. węglowodanów: agrest, ananasy, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze, porzeczki białe i czerwone, wiśnie (warzywa: brukiew, brukselka, buraki, cebula, dynia, jarmuż, fasolka szparagowa, kalarepa, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew, papryka, nać pietruszki, pory, rzepa, szczaw, włoszczyzna, kapusta).
Grupa III – owoce o zawartości 10–25 proc. węglowodanów: banany, czarne porzeczki, śliwki, renklody, winogrona, owoce suszone (warzywa: bób, chrzan, czosnek, groszek zielony, koperek zielony, korzeń pietruszki, seler, ziemniaki).
Grupa IV – warzywa o zawartości do 75 proc. węglowodanów: groch, fasola, soja, soczewica, kukurydza.
Chorzy na cukrzycę mogą jęść te zawarte w grupie I i II. Są źródła, które mówią że można te grupy konsumować w dowolnych ilościach. Ja jednak z własnego doświadczenia się z tym nie zgadzam. Owoce mimo wszystko zawierają fruktozę, która przecież jest cukrem i podwyższa stężenie glukozy we krwi.
Tak więc wszystko spożywamy z umiarem i pod kontrolą glukometru
Grupa III i IV obciąża mocno trzustkę więc jest niewskazana w przypadku cukrzyków.
Mięska jemy gotowane bez panierek tak samo ryby - ewentualnie możemy piec wszystko w rękawie. Surówki, sałatki bez wszelakich sosów i majonezów.
Jogurty tylko naturalne- rzadkie.
Nie podjadamy miedzy posiłkami odrzucamy wszelkiego rodzaju ciastka i czekolady. Zapominamy o słodzeniu kawy i herbaty. Unikamy bezwzględnie węglowodanów.
Cukier oznaczamy w godzinę po posiłku. Nie powinien on przekraczać wyniku 120 mg/dl.
No to byłoby tyle ode mnie dorzucę Wam tu fajne stronki na temat cukrzycy w ciąży i powodzenia życzę:-)
Linki:
Słodkie Mamy: Wszystko o cukrzycy w ciąży. Vademecum dla Kobiet z cukrzycą w ciąży
Nowe normy Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego:
Ciąża a cukrzyca wg PTD 2014
Ten link jest dość sporną kwestią wśród ginekologów i diabetologów. Ostatnio na wizycie poruszyłam ten temat i jak się okazało moja diabetolożka jest zdania, że normy są wzięte z kosmosu i przy takich wynikach cukrzyce insulinozależną diagnozuję się z miejsca bez zabaw w diety bo tak wysokim stężeniem glukozy szkodzimy maleństwu.
Dla porównania wstawiam wcześniejsze zalecenia PTD, które według mojej lekarki były już odrobinkę zawyżone:
mojacukrzyca.org - O cukrzycy: Poziom cukru we krwi
Badanie hemoglobiny glikowanej:
mojacukrzyca.org - O cukrzycy: Hemoglobina glikowana (HbA1c)
I ja tu jeszcze zamieszczę wyniki mojej glukozy:
Pierwszy podejrzany wynik: 218 mg/dl - na czczo
Po obiążeniu 75g:
na czczo - 131mg/dl
Po dwóch godzinach: 176 mg/dl
HbA1c między 6/7 dokładnie nie pamiętam a na wypisie z bydg nie ma podanego wyniku.
Po próbach diet wylądowałam na 6j insuliny, w tej chwili biorę 9 mimo, że w ciąży juz nie jestem
Zapraszam dziewczyny do dyskusji i pytań.
Ostatnia edycja: