reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Skaza białkowa :((((

mamastud - może ty sie orientujesz w tym temacie.. mam pytanie które mnie nurtuje od jakiegoś czasu.. mój synek również ma suchą skórę :-( mimo regulanrego smarowania wciąż ma szorstką skórę na łokciach i na udach.
czy ta suchość skóry jest wynikiem tego że wciąż coś go uczula????
zaznaczam że nie ma żadnych krostek, ani plam - tylko ta suchość skóry..

a może pozostałe mamusie też się wypowiedzą w tym temacie, co o tym myślicie?

reklama
mamastud - może ty sie orientujesz w tym temacie.. mam pytanie które mnie nurtuje od jakiegoś czasu.. mój synek również ma suchą skórę :-( mimo regulanrego smarowania wciąż ma szorstką skórę na łokciach i na udach.
czy ta suchość skóry jest wynikiem tego że wciąż coś go uczula????
zaznaczam że nie ma żadnych krostek, ani plam - tylko ta suchość skóry..

a może pozostałe mamusie też się wypowiedzą w tym temacie, co o tym myślicie?
jak już kiedyś pisałam, nie jestem ekspertem w tym temacie, ale na nasze nieszczęście mamy sporo dzieciaczków w rodzinie ze skazą... Sucha skóra bardzo często towarzyszy skazie, i jak twierdzi mój alergolog nie jest to spowodowane niewykluczeniem alergenu z diety dziecka czy mamy. Mówi się wtedy o atopowym zapaleniu skóry. AZS jest mi bliski, ponieważ mój starszy synek na to choruje, mimo iż nie jest skazowy....!!!
W naszym przypadku - zarówna dla Gabuni, jak i dla Andrzejka - w 100% sprawdza się emulsja do ciała EMOLIUM. Po tym moje maluchy mają skórkę jak marzenie :-)

aha, zaznaczam, że u Gabrysi sucha skórka przestała być suchą dopiero 4 tygodnie od pierwszego zastosowania, także efekt nie jest natychmiastowy, ale na szczęście trwały :-)

a powiedz mi jak się leczy AZS?
bo jak skaze to wiem..
przy AZS nie trzeba wykluczyć nabiału?
my używamy maści Diprobase...
AZS jest w pewnym stopniu powiązane ze skazą, a nawet spotkałam się w literaturze ze stosowaniem nazw tych choróbsk zamiennie!! Mojego starszego kazała obserwować czy po zjedzeniu czegoś konkretnego ma taką suchą skórę. Po kilkutygodniowych obserwacjach okazało się, że mały tak reaguje na białko mleka krowiego. Dodam, że jako niemowlę nie miał problemów ze skazą, pojawiło się to jakiś rok temu, a wtedy miał 4,5 roku.
Doradziła nam emolienty właśnie.
Ty używasz maści po prostu mocno natłuszczającej, jak sama nazwa wskazuje stosuje się ją jako bazę do wytwarzania w aptekach kremów tzw. "robionych na zamówienie". Też tego używałam, ale nie dało to żadnych rezultatów.
Kończąc wywód: AZS leczy się głównie dietą, choć podobno wyeliminowanie alergenu nie zawsze przynosi dobre rezultaty... Andrzej nabiału już nie je od ponad 6 miesięcy, a skóra nadal sucha :-(

Kończąc wywód: AZS leczy się głównie dietą, choć podobno wyeliminowanie alergenu nie zawsze przynosi dobre rezultaty... Andrzej nabiału już nie je od ponad 6 miesięcy, a skóra nadal sucha :-(
to mnie troszkę pocieszyłaś.. bo obawiałam się że nadal coś robię źle :zawstydzona/y: że może mimo mojej diety nadal coś go uczula, tylko że uczulenie objawia się suchą skórą, a nie jakimiś krostami...

rety normalnie ciężko jest utrafić z tą alergią :baffled::baffled:

Ja mam ten sam problem mój maluszek ma skaze białkową tzn podobno bo miał takie suche plamy które po dotyku robiły się czerwone dodatkowo ciemieniuche i zielone kupki jak dalam nutramigen to ciemieniucha zeszła krostki jakby troszkę zeszły ale suche plamy zostały i zaczerwienione paszki i szyjka też . Smaruje go clobaza a kąpie w oilatum głowke smaruje parafiną tak zalecił pediatra ale ja rezultatów zadawalających nie widze no i wczoraj zmieniłam jeszcze proszek do prania zobaczę co będzie się działo.Zastanawiam się czy to nie przypadkiem azs

Ja mam ten sam problem mój maluszek ma skaze białkową tzn podobno bo miał takie suche plamy które po dotyku robiły się czerwone dodatkowo ciemieniuche i zielone kupki jak dalam nutramigen to ciemieniucha zeszła krostki jakby troszkę zeszły ale suche plamy zostały i zaczerwienione paszki i szyjka też . Smaruje go clobaza a kąpie w oilatum głowke smaruje parafiną tak zalecił pediatra ale ja rezultatów zadawalających nie widze no i wczoraj zmieniłam jeszcze proszek do prania zobaczę co będzie się działo.Zastanawiam się czy to nie przypadkiem azs
o tak, AZS lubi się objawiać zaczerwienionymi paszkami i szyjką - Gabrysia też tak ma. Zauważyłam, że pomaga jej na to zwykły Bephanten! Maść na popękane sutki :-)

o tak, AZS lubi się objawiać zaczerwienionymi paszkami i szyjką - Gabrysia też tak ma. Zauważyłam, że pomaga jej na to zwykły Bephanten! Maść na popękane sutki :-)
Clobasa, Lipobasa i Diprobase ładnie nawilżają ale nie leczą, ja stosuje to w ciągu dnia, a rano i wieczorem tylko Emolium.

reklama
Sucha skóra rzeczywiście może nasuwać myśl o skazie białkowej, tylko dlaczego po 3 tygodniach stosowania diety zmiany nie wyglądają lepiej?? Zastanawia mnie to. Katarzynko a ryby też odstawiłaś? Gabunia reaguje na nie właśnie suchą skórką.
Tak, ryb też nie jem... w zasdzie lece prawie 3 tyg na schabie i indyku :dry::baffled:

To nie jest tak że zupełnie nie widać rezultatów, buzie ma już o wiele lepszą niż na początku ale nie super, krostki nadal są ale może nieco mniej widocznie niż wcześniej... czasem wychodzi coś nowego...
W pon ide do dermatologa moze w końcu trafi się ktoś sensowny:sorry2:

A tak przy okazji mój lekarz powiedział że skaza to to samo co AZS, nawet w książkach i gazetach tak piszą... nic nie kumam :dry::confused:

Do góry