reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Skaza białkowa u noworodka

U

użytkownik 167877

Gość
Kochane mam problem. Moj synek ma 2 i pol tyg . Odkad sie urodzil ciagle placze . Mysialam go odstawic od piersi bo po moim pokarmie byla masakra.. Jest teraz na bebilon comfort. Ewidentnie boli go brzuszek. Nie w soposob kolkowy bo nie ma napadu i koniec. Tylko to trwa ciagle. W szczegolnosci po jedzeniu . I przy zalawianiu. Kupki robi super i gazy schodza. Nawet wydaje mi sie ze ma biegunke bo na mm robi ciagle kupy. Zolte i wodniste jak na piersi . Bylam u lekarza dostalam debridat. Podaje mu tez probiotyk. Syrop nic nie daje. A malemu wyskoczylo troche krostek na buzi . I wtedy olsnilo mnie ze mialam skaze bialkowa a ona w duzej mierze jest dziedziczna. Do lekarza mam za poltorej tyg wykonczymy sie chyba . Chcialam sie was zapytać jak wyglada diagnoza skazy bialkowej ? Dostane skierowanie na jakies badanie czy cos? Jak zmienie mleko to po jakim czasie malemu przejda te bole? Mialyscie podobny problem? Ze skaza od urodzenia i praktycznie bez krostek tylko z bolem brzucha. Juz nie wiem co robic. Tak mi szkoda synka. Boje sie ze lekarz powie ze wymyślam bo maly nie ma duzej wysypki a bol brzuszka.

reklama
Zgodzę się że najgorszy jest brak wsparcia. Rodziłam w szpitalu gdzie była całodobowa poradnia laktacyjna. I co? Jak synek nie przybierał na wadze to przynieśli mm i z głowy. Ile ja się kłóciłam ile łez było. Bo mały nie chciał mm wystarczała mu pierś.
Przynosiły mm co 3 godz a ja wylewałam.
Takie wsparcie
To ja mialam w szpitalu super wparcie tylko kp zadnej butelki i wyszlo mi to na dobre
A tez myslalam ze jak wisi to sie nie najada a to wiszenie samo mu przeszło piękne przybieral od początku.
Ale ja juz mialam ta wiedze terazniejsza duzo czytalam rozmawiałam itp
A jak slyszalam jakiś mit to nie dalam sobie przegadac :p bo różnica byla ogromna jak rozmawiałam z kimś kto ma nowsza wiedzę niz z kims kto mi mit wciskal oczywscie ten pierwszy mial racje;)
Tak samo jak sutki ze jak wklesle to dziecko nie bedzie jadlo..
Ja nie mam wyciągniętych i karmie juz 7 miesiac prawie..
A same sie tez wyciagaja jak sie kp
Dziecko widać golym okiem ze podbiera sutek jezykiem a nie dziaslami.
wiec mu wszystko jedno.
Teraz sprawdza sie wedzidelka a nie sutki:)
Wiec Kolejny mit
.
Megami a Ty kp? Wytrwalas?
Miłego dnia mamusie nie chciałam nikogo urazić:)

Ostatnia edycja:
reklama
To ja mialam w szpitalu super wparcie tylko kp zadnej butelki i wyszlo mi to na dobre
A tez myslalam ze jak wisi to sie nie najada a to wiszenie samo mu przeszło piękne przybieral od początku.
Ale ja juz mialam ta wiedze terazniejsza duzo czytalam rozmawiałam itp
A jak slyszalam jakiś mit to nie dalam sobie przegadac [emoji14] bo różnica byla ogromna jak rozmawiałam z kimś kto ma nowsza wiedzę niz z kims kto mi mit wciskal oczywscie ten pierwszy mial racje;)
Tak samo jak sutki ze jak wklesle to dziecko nie bedzie jadlo..
Ja nie mam wyciągniętych i karmie juz 7 miesiac prawie..
A same sie tez wyciagaja jak sie kp
Dziecko widać golym okiem ze podbiera sutek jezykiem a nie dziaslami.
wiec mu wszystko jedno.
Teraz sprawdza sie wedzidelka a nie sutki:)
Wiec Kolejny mit
.
Megami a Ty kp? Wytrwalas?
Miłego dnia mamusie nie chciałam nikogo urazić:)
A tak odejdę od pytania, co Ci wiadomo o relaktacji? Da się? Ciężko jest?

Hubert 18.02.2015
Wiktoria 06.06.2017

Nie mialam jak wczesniej odpisac. [emoji4] ale juz jestem.
Ja wiem ze mleko matki jest najlepsze. Odstawilam malego dlatego bo ze wzgledow zdrowotnych i tak musialabym przestac karmic doslownie na dniach , ale nie wnikajmy w to [emoji4].
Gdybym mogla karmic piersia na pewno bym walczyla .
Wiem rowniez ze dzieci na poczatku po urodzeniu przechodzą ,, szok,, i moga byc rozne akcje. Ale to nie moje 1 dziecko i wiem tez jezeli dziecku cos dolega.
Jestem pewna tej skazy ( uwiezcie mi nie wmawiam sobie chorob . Chcialabym aby moje dziecko bylo zdrowe) . Mam do lekarza za tydz. I zapewne zmienimy mleko .
Dosc ze ja mialam skaze . A to jest dziedziczne i to w duzym stopniu . To maly na mleku mm robi tyle kupek jak na piersi . ( biegunka) boli go brzuszek i kazda matka zna swoje dziecko i wie jaki bol co oznacza. Jego ewidentnie boli jak sie to trawi i potem go czysci ) do tego maly swista i ma sapke. I pojawilo sie pare krostek wokol ust nasilaja sie po posilku i nie sa to potowki bo z nimi zmagam sie z 1 dzieckiem non stop . Sa to ewidentnie krostki uczuleniowe. Do tego maly drapie sie po tej buzi , musialybyscie widziec w jaki sposob zeby zrozumiec ze tu napewno w gre nie wchodzi nie rozwiniety jeszcze uklad pokarmowy .
Sory jak cos nieskladnie pisze ale spiesze sie bo szef juz wzywa. [emoji4][emoji4][emoji4][emoji4]

Moje dzieci miały skazę. Trochę inaczej się objawiała. Ale jeśli jednak to podejrzewasz to przede wszystkim wizyta u alergologa i dermatologa. Pediatra niestety nie jest specjalistą w tej dziedzinie. Zdrówka.

U takiego małego dziecka alergolog i dermatolog nic nie pomogą.
Ja byłam z synkiem u dermatologa, miał wtedy 3 mce, to tylko (albo aż) dał maść ze sterydami! i balsam do ciała (ten to akurat rewelka) i kazał z pediatrą obserwować czy to skaza. Od kiedy przeszliśmy na pepti od wielu tygodni mamy spokój. Nawet rozszerzenie diety nie sprawia problemów

A tak odejdę od pytania, co Ci wiadomo o relaktacji? Da się? Ciężko jest?
Da się. To ciężka praca. Czasami zostaje tylko kpi, bo dziecko już nie jest w stanie ssać poprawnie piersi.

Magda, no dermatolog do skazy to słabo. Ale kto jak nie alergolog zna się na alergicznych zmianach skóry? Poza tym w temacie mm to chyba do recepty jest potrzebny, chyba, że coś się zmieniło.

Da się. To ciężka praca. Czasami zostaje tylko kpi, bo dziecko już nie jest w stanie ssać poprawnie piersi.

Magda, no dermatolog do skazy to słabo. Ale kto jak nie alergolog zna się na alergicznych zmianach skóry? Poza tym w temacie mm to chyba do recepty jest potrzebny, chyba, że coś się zmieniło.
alergolog musi wystawic zaswiadczenie dla pediatry zeby recepty refundowane mogl wystawiac

No właśnie zdziwiłam się że jedna z was potrzebowała zaświadczenia. Myślę nie musieliśmy takiego mieć. Poprostu mamy receptę z refundację.
A u dermatologa byliśmy żeby wyleczyć skórę. I tak się stało.
A na alergologa było za wcześnie.

reklama
U takiego małego dziecka alergolog i dermatolog nic nie pomogą.
Ja byłam z synkiem u dermatologa, miał wtedy 3 mce, to tylko (albo aż) dał maść ze sterydami! i balsam do ciała (ten to akurat rewelka) i kazał z pediatrą obserwować czy to skaza. Od kiedy przeszliśmy na pepti od wielu tygodni mamy spokój. Nawet rozszerzenie diety nie sprawia problemów
jaki balsam?
my mamy cetaphil da polecony przez alergolog i tez sobie chwale :) dobrze nawilza a nie zostawia takiej tlustej warstwy i szybko sie wchlania

Do góry