reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniówki gotują

reklama
Żużaczku spróbuj tego przepisu:
Mazurek bakaliowy
Składniki:
- szklanka migdałów,
- szklanka orzechów,
- szklanka rodzynek,
- szklanka suszonych daktyli,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- półtorej szklanki cukru pudru,
- 8 białek,
- szczypta soli,
- 4 wafle dobrej jakości.

Jak przyrządzić?
Migdały i orzechy zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilkanaście minut, następnie odsączam, obieram i siekam na niezbyt drobne kawałki. Wsypuję na blachę i suszę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 4-5 minut.
Daktyle kroję nie niezbyt małe kawałki. Rodzynki myję i zalewam wrzątkiem, po 4-5 minutach odcedzam.
Z białek ubijam bardzo sztywna pianę - pod koniec ubijania dodaję szczyptę soli, następnie zaś stopniowo cukier puder. Do piany dodaję bakalie oraz stratą czekoladę (żeby łatwiej ją było zetrzeć, mrożę ją przez kilkanaście minut w zamrażalniku).
Dokładnie wymieszaną masę rozsmarowuję na waflach na grubości około 2 cm. Wstawiam do piekarnik o temperaturze 180-190 stopni na około 40-45 minut. Wystudzone mazurki dekoruję lukrem marcepanowym.
 
mazurek teresy Starowieyskiej, bardzo latwy.

na kruche ciasto 25 dkg maki, 20 dkg masla, 10 dkg cukru pudru, 2 zoltka, szczypta soli, cukier waniliowy, lyzeczka proszku do pieczenia. Masa czekoladowa- zagotowac szklanke smietany ze szklanka cukru lyzka masla i 3 lyzki kakao. mozna dodac cukier waniliowy. Udekorowac polowkami orzechopw wloskich. na upieczony kruchy spod posmarowac konfitura z rozy, mirabelek lub wisniowa, na to masa. S,acznego ;D
 
Ja chyba zrobię Kalinowy - chyba prosty w wykonaniu a opis pycha. Tylko pytanie do Kalinki czy orzechy kładziemy na upieczony spód czy pieką się razem z nim ??? I czy można te orzechy, jeżeli się pieką, trochę miodem posmarować czy miód za bardzo się skarmelizuje. ???
Przy okazji dla mam, które nie robią same przetworów polecam konfitury wiośniowe z łowicza niesłodzone. Doskonałe.
 
AGATA ja wywnioskowałam, że ten "farsz" kładzie sie na podpieczony spód. czyli taki nie do końca upieczony.
 
a takie Majusia miała smakołyki imieninkowe
19lj3.jpg


18fy1.jpg
 
reklama
Do góry