reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniówki gotują

reklama
Hej! Mam przepis na prostą i pyszną sałatke : Gotowana pierś z kurczaka, ananas, surowe pieczarki i orzechy włoskie. Orzechy wcześniej sparzyć, pierś pokroić w nie duże kawałki, ananasa z puszki też pokroić, pieczarki pokroić w plasterki i wszystko razem wymieszać. Dodać majonez i doprawić do smaku. Pyyychaa!! ;D
 
Dzisiaj robię taką zapiekankę:
350 g makaronu (ja daję kokardki ale tu chodzi o krótki makaron)
1 kostka knora oliwa z ziołami
1 posiekana cebula
2 łyżki oliwy
7 plasterków szynki pokrojonych w paseczki
1 szklanka śmietany 36%
100 g zielonego groszku z puszki
300 g startego żółtego sera

Makaron ugotować z kostką, zeszklić cebulę na oliwie i dodać szynkę i podsmażyć. Wlać śmietankę gotować minutę na małym ogniu dodać groszek makaron i połowę sera. Przyparwić solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornej formy wysmarowanej margaryną, posypać serem i zapiekać w tem 180 stopni.
To przepis z książki Po prostu gotuj (jakby ktoś się czepiał praw autorskich ;D).
Pycha, ktoś kto lubi carbonare poczuje znajomy smak.

 
Agata jak czytam o tym żarełku to brzmi nieźle ;) i chyba sie przekonam jak smakuje, bo moja mama wyjeżdza na pare dni teraz na wycieczke do Włoch wiec bede miala 3 chłopów na głowie i bede im musiala gotowac, jednego zadowole cyckiem, ale dwóch pozostałych???? :p wiec byc moze zaeksperymentuje sama albo w weekend z mezem bo zawsze lubilismy razem kucharzyc i wychwytywalismy ciekawsze przepisy Pascala, a teraz jakos nie ma kiedy, a poza tym kuchnia jest na dole u rodziców i Marcin nie czuje sie tam jak u siebie :mad:
 
Aha carbonara albo śmietana 36% w sam raz na odchudzanie ;D ;D ;D no ale Agata ty na zdjęciach szczupło wyglądasz więc możesz wcinać
 
Zapodam jeszcze mój ulubiony przepis ale niestety nie mam dokładnych proporcji bo gdzieś zgubiłam kartkę :mad:. Zresztą ja jak zwykle je zmieniłam więc podam tak jak ja robię a nie jak w oryginalnym przepisie było (tym razem z Makłowicza)
Makaron z grzybami.
Makaron tagiatelle dla dwóch osób
300 g grzybów - ja kupuję mrożone i kroję na spore kawałki. Można kupić w marketach na wagę albo w mrożonkach firmy skarby lasu
1 cebula pokrojona w kostkę
2-3 ząbki czosnku
słodka śmietanka, może być i 12% max 1 szklanka
białe wytrawne wino, im lepsze tym lepiej, na prawdę czuć różnicę w smaku
sól, pieprz
Na oliwie z oliwek i maśle podsmażyć cebulę, dodać grzyby i czosnek i trochę poddusić, tak żeby grzyby były ciepłe w środku, dodać wino żeby przykryło grzyby i gotować dopóki się prawie całe wino zredukuje. Przyprawić solą i pieprzem (do grzybów chyba najlepiej pasuje biały) i dolać śmietanę, żeby powstał sos. Chwilkę pogotować. Wymieszać wszystko z gorącym makaronem, którego nie należy przelewać zimną wodą i od razu podawać. Można posypać czymś zielonym typu piertuszka. Jedzenie jest pyszne a jednocześnie trochę wytworne i wspaniale nadaje się na kolację we dwoje.
 
A TAKIE CIACHO ZROBIłAM MAMIE NA IMIENINY :)
18gz3.jpg


biszkopt różowy (z kisielem wiśniowym)
biała masa Gogi z dodatkiem brzoskwiń pokrojonych w kostkę
ma biszkopt dżem wiśniowy
gwiazdka górna nasączona adwokatem
biszkopt nasączony galaretką, która wypłynęła niestety z formy, bo forma była nieszczelna, ale dzie ki temu biszkopt był zajebisty ;D
 
Gaga każde twoje ciacho wyglada pysznie.

Ja ostatnio zrobiłam Kalinowego murzynka i wyszedł super. Pytałam się Darka czemu od razu po przyjściu nie spróbował a on na to że nie przyzwyczajony jest do tego, że piekę ciasta ;D :p. No i nie był to jego kopiec kreta ::).

Mailen cieszę się że zapiekanka smakowała :laugh: Jak lubicie makarony na prawdę polecam ten z grzybami.
Muszę wpisać jeszcze przepis na pesto bo robione samemu o niebo lepsze od kupnego a jest banalne w przygotowaniu.
 
reklama
Agata uwielbiamy dania makaronowe, wiec jak masz jeszcze jakies ciekawe i pyszne przepisy to dawaj! ;D :p a do tej zapiekanki zamiast groszku (ktorego nie lubie) dodałam kukurydze i wszystkim smakowało, chyba to teraz bedzie danie numer jeden ;)
 
Do góry