Żużaczku, a twoje ciasteczka z kleiku ryżowego od kiedy można by było dawać dzieciom? W sumie kleik OK, masło też... Tylko ten gluten w proszku... Gdzie kupić proszek bezglutenowy? Zrobiłabym małemu, bo ciągle je tylko te chrupki...
reklama
Ż
żużaczek
Gość
goga powinien być w skelpie ze zdrową zywnoscia albo w takim dla alegrików. ale nie wiem czy takie ciasteczka mozna dawac. w sumie one sa pieczone a skłdnik pod wpływem pieczenia pewnie zminia swoją przysfajalnosc...
Czytałam dzis poradnik żywienia małego dzidziusia bobovity i w dziale przepisy takie coś: przygotowac mleko modyfikowane zgodnie z instrukcja na opakowaniu, wsypać kaszke kukurydziana bobovita, dokładnie wymieszać.
Niezłe co ? To jest dopiero przepis! zero inwencji.
Podobnie ubawiłm sie czytając Adamczewskiego dodatek do polityki z przepisami podzielonymi na łatwe, śrrednie i trudne i w dziale trudne przeopis na bazanta z shery. No, myśle, poczytamy. A tu- upiec doprawionego bażanta, zzagotować trochę sherry jak odparuje zalać bażanta... ;D
No chyba trudne jest tu tylko zdobycie bazanta... ;D ;D ;D
Niezłe co ? To jest dopiero przepis! zero inwencji.
Podobnie ubawiłm sie czytając Adamczewskiego dodatek do polityki z przepisami podzielonymi na łatwe, śrrednie i trudne i w dziale trudne przeopis na bazanta z shery. No, myśle, poczytamy. A tu- upiec doprawionego bażanta, zzagotować trochę sherry jak odparuje zalać bażanta... ;D
No chyba trudne jest tu tylko zdobycie bazanta... ;D ;D ;D
agata806
Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 2 Grudzień 2005
- Postów
- 7 259
;D ;D ;D. Kalina może trudność ma również polegać na tym, że sheryy ma wyparować w garnuszku ;D ;D ;D ale jednoczesnie nie oznacza spalonego garnka 8).Kalina pisze:Czytałam dzis poradnik żywienia małego dzidziusia bobovity i w dziale przepisy takie coś: przygotowac mleko modyfikowane zgodnie z instrukcja na opakowaniu, wsypać kaszke kukurydziana bobovita, dokładnie wymieszać.
Niezłe co ? To jest dopiero przepis! zero inwencji.
Podobnie ubawiłm sie czytając Adamczewskiego dodatek do polityki z przepisami podzielonymi na łatwe, śrrednie i trudne i w dziale trudne przeopis na bazanta z shery. No, myśle, poczytamy. A tu- upiec doprawionego bażanta, zzagotować trochę sherry jak odparuje zalać bażanta... ;D
No chyba trudne jest tu tylko zdobycie bazanta... ;D ;D ;D
Tak na poważnie, przecież faceci to lepsi kucharze tylko po prostu nie wierzą w siebie i wtedy łatwiej jest zrzucić gotowanie na kobietę.
PIERNIK NA DUŻĄ BLACHE
3/4 kostki margaryny
1i 1/2szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki cacao decomoreno lub inne ciemne
1i 1/2 łyżeczki sody
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki dżemu
3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
Margaryne z cukrem utrzeć +jajka.Do utartej margaryny dodać dzem.
Make+cacao+soda+cynamon wymieszać i dodać do utartej margaryny ,dolewając mleko.Wszystko dokładnie wymieszać, wylać na blaszke i do piekarnika na 30 min. w temp. 180 stopni.SMAKUŚNE!
3/4 kostki margaryny
1i 1/2szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki cacao decomoreno lub inne ciemne
1i 1/2 łyżeczki sody
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki dżemu
3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
Margaryne z cukrem utrzeć +jajka.Do utartej margaryny dodać dzem.
Make+cacao+soda+cynamon wymieszać i dodać do utartej margaryny ,dolewając mleko.Wszystko dokładnie wymieszać, wylać na blaszke i do piekarnika na 30 min. w temp. 180 stopni.SMAKUŚNE!
arabella
Mamy październikowe 2007
- Dołączył(a)
- 30 Czerwiec 2005
- Postów
- 3 258
Robiłam dzisiaj blok. Wiem, że ma chyba z milion kalorii, wszedł mi w dupsko i jest dziecinnie prosty, ale chociaż wyszedł, co przy moich zdolnościach jest nadzwyczajnym osiągnięciem!
Gdyby ktoś był zainteresowany to podaję przepis:
BLOK
kostka Palmy
szklanka cukru
3 łyżeczki kakao (w przepisie były łyżki, ale ja nie lubie za bardzo kakaowego) decomoreno
6 łyżek wody
2 szklanki mleka w proszku
2,5-3 paczki herbatników
Tłuszcz roztopić, zagotować z cukrem, dodać kakao i wodę, zagotować. Odstawić, dodać mleko w proszku i pokruszone herbatniki. Dobrze wymieszać. Przelać np. do foremki keksowej, ostudzić, włożyć do lodówki.
Gdyby ktoś był zainteresowany to podaję przepis:
BLOK
kostka Palmy
szklanka cukru
3 łyżeczki kakao (w przepisie były łyżki, ale ja nie lubie za bardzo kakaowego) decomoreno
6 łyżek wody
2 szklanki mleka w proszku
2,5-3 paczki herbatników
Tłuszcz roztopić, zagotować z cukrem, dodać kakao i wodę, zagotować. Odstawić, dodać mleko w proszku i pokruszone herbatniki. Dobrze wymieszać. Przelać np. do foremki keksowej, ostudzić, włożyć do lodówki.
Cos zaskakujacego i prostego.
Rogaliki tesciowej.
Moja tesciowa to robi, wiec je tak nazwalam. Pycha.
1/2 kg maki przesiac do miski. Wymieszac z jedna plaska lyzka drozdzy suszonych. Wbic jedno jajko. Dodac 2 lyzki cukru ( kto lubi slodkie moze dac wiecej). Szczypta soli. Pol szklanki mleka. Zagniesc ciasto w kule, dolewajac jedna rozpuszczona margaryne( ostudzona).
teraz- uwaga- te kule ciasta wsadzamy do miski i zalewamy goraca woda z kranu. Jak ciasto wyplynie ( ta gula ciastowa musi plywac po wodzie) na stolnice wylozyc. Stolnice posypujemy wczesniej maka i - uwaga- kokosankami. Rozwalkowujemy na tych kokosankach. Kto nie lubi kokosanek posypuje makiem i rozwalkowuje na maku. Wykrawamy pokrywka lub czyms innym kolo, dzielimy je nozem na 12 czastek( jakby sie tort kroilo) i kazda czesc zwijamy od szerszego konca do spiczastego w rogalik. Ukladac na pergaminie, piec. Szybko sie rumienia, uwaga.
Po upieczeniu mozna: ergo, posypac pudrem, voto, polukrowac, tertio, co tam wymyaslicie.
Rogaliki tesciowej.
Moja tesciowa to robi, wiec je tak nazwalam. Pycha.
1/2 kg maki przesiac do miski. Wymieszac z jedna plaska lyzka drozdzy suszonych. Wbic jedno jajko. Dodac 2 lyzki cukru ( kto lubi slodkie moze dac wiecej). Szczypta soli. Pol szklanki mleka. Zagniesc ciasto w kule, dolewajac jedna rozpuszczona margaryne( ostudzona).
teraz- uwaga- te kule ciasta wsadzamy do miski i zalewamy goraca woda z kranu. Jak ciasto wyplynie ( ta gula ciastowa musi plywac po wodzie) na stolnice wylozyc. Stolnice posypujemy wczesniej maka i - uwaga- kokosankami. Rozwalkowujemy na tych kokosankach. Kto nie lubi kokosanek posypuje makiem i rozwalkowuje na maku. Wykrawamy pokrywka lub czyms innym kolo, dzielimy je nozem na 12 czastek( jakby sie tort kroilo) i kazda czesc zwijamy od szerszego konca do spiczastego w rogalik. Ukladac na pergaminie, piec. Szybko sie rumienia, uwaga.
Po upieczeniu mozna: ergo, posypac pudrem, voto, polukrowac, tertio, co tam wymyaslicie.
Ja już dawno obiecałam że napiszę jakiś przepis i cos nie mogę się zebrać. Ale podam Wam przepis na fajną sałatkę, w sobotę robiłam pierwszy raz i bardzo mi smakowała.
Sałata chińska
2 opakowania Nudlii Knorra z kurczaka ( łagodna i pikantna) - zupki chiński tylko knorra
pierś kurczaka
puszka czerwonej fasoli konserwowej
puszka kukurydzy
strąk czerwonej papryki, może być ze słoika
kapusta pekińska
majonez
Makaron z zupki pokruszyć do salaterki. Dodać odsączoną fasolkę i kukurydzę. Pierś z kurczaka ugotować, wystudzić i pokroić w kostkę. Paprykę i kapustę pekińską też pokroić w kostkę. Wymieszać. Majonez wymieszać z przyprawami z zupek i dodać do pozostałych składników. Wstawić na kilka minut do lodówki. Makaronu nie trzeba gotować, bo mięknie pod wpływem majonezu.
Sałata chińska
2 opakowania Nudlii Knorra z kurczaka ( łagodna i pikantna) - zupki chiński tylko knorra
pierś kurczaka
puszka czerwonej fasoli konserwowej
puszka kukurydzy
strąk czerwonej papryki, może być ze słoika
kapusta pekińska
majonez
Makaron z zupki pokruszyć do salaterki. Dodać odsączoną fasolkę i kukurydzę. Pierś z kurczaka ugotować, wystudzić i pokroić w kostkę. Paprykę i kapustę pekińską też pokroić w kostkę. Wymieszać. Majonez wymieszać z przyprawami z zupek i dodać do pozostałych składników. Wstawić na kilka minut do lodówki. Makaronu nie trzeba gotować, bo mięknie pod wpływem majonezu.
reklama
I jeszcze przepis na dobrą masę do biszkoptu.
Biszkopt według uznania tak jak każda z Was robi.
Masa serowa:
50 dkg twarogu ( ja zawsze kupuję taki serek waniliowy z biedronki w wiadereczku)
2 jaja
pół szklanki mleka
łyżka mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
esencja zapachowa
Twaróg zemleć, utrzeć z jajami i mlekiem rozmieszanym z mąką ziemniaczaną. Margarynę i cukier rozpuścić w garnku, dadać masę serową, esencję zapachową i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Biszkopt przekroić na dwie części i przekładać gorącą masą.
Biszkopt według uznania tak jak każda z Was robi.
Masa serowa:
50 dkg twarogu ( ja zawsze kupuję taki serek waniliowy z biedronki w wiadereczku)
2 jaja
pół szklanki mleka
łyżka mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
esencja zapachowa
Twaróg zemleć, utrzeć z jajami i mlekiem rozmieszanym z mąką ziemniaczaną. Margarynę i cukier rozpuścić w garnku, dadać masę serową, esencję zapachową i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Biszkopt przekroić na dwie części i przekładać gorącą masą.
Podziel się: