reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniówki gotują

Żużaczku, a twoje ciasteczka z kleiku ryżowego od kiedy można by było dawać dzieciom? W sumie kleik OK, masło też... Tylko ten gluten w proszku... Gdzie kupić proszek bezglutenowy? Zrobiłabym małemu, bo ciągle je tylko te chrupki...
 
reklama
goga powinien być w skelpie ze zdrową zywnoscia albo w takim dla alegrików. ale nie wiem czy takie ciasteczka mozna dawac. w sumie one sa pieczone a skłdnik pod wpływem pieczenia pewnie zminia swoją przysfajalnosc...
 
Robiłam dzis placki ziemniaczane i w ramach eksperymentu dosypałam garśc prażonego sezamu do startych zimniorków...wspaniałe! Zawsze będe tak robić!
 
Czytałam dzis poradnik żywienia małego dzidziusia bobovity i w dziale przepisy takie coś: przygotowac mleko modyfikowane zgodnie z instrukcja na opakowaniu, wsypać kaszke kukurydziana bobovita, dokładnie wymieszać.
Niezłe co ? To jest dopiero przepis! zero inwencji.
Podobnie ubawiłm sie czytając Adamczewskiego dodatek do polityki z przepisami podzielonymi na łatwe, śrrednie i trudne i w dziale trudne przeopis na bazanta z shery. No, myśle, poczytamy. A tu- upiec doprawionego bażanta, zzagotować trochę sherry jak odparuje zalać bażanta... ;D
No chyba trudne jest tu tylko zdobycie bazanta... ;D ;D ;D
 
Kalina pisze:
Czytałam dzis poradnik żywienia małego dzidziusia bobovity i w dziale przepisy takie coś:  przygotowac mleko modyfikowane zgodnie z instrukcja na opakowaniu, wsypać kaszke kukurydziana bobovita, dokładnie wymieszać.
Niezłe co ? To jest dopiero przepis! zero inwencji.
Podobnie ubawiłm sie czytając Adamczewskiego dodatek do polityki z przepisami podzielonymi na łatwe, śrrednie i trudne i w dziale trudne przeopis na bazanta z shery. No, myśle, poczytamy. A tu- upiec doprawionego bażanta, zzagotować trochę sherry jak odparuje zalać bażanta... ;D
No chyba trudne jest tu tylko zdobycie bazanta... ;D ;D ;D
;D ;D ;D. Kalina może trudność ma również polegać na tym, że sheryy ma wyparować w garnuszku  ;D ;D ;D ale jednoczesnie nie oznacza spalonego garnka 8).
Tak na poważnie, przecież faceci to lepsi kucharze tylko po prostu nie wierzą w siebie i wtedy łatwiej jest zrzucić gotowanie na kobietę.
 
PIERNIK NA DUŻĄ BLACHE
3/4 kostki margaryny
1i 1/2szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki cacao decomoreno lub inne ciemne
1i 1/2 łyżeczki sody
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki dżemu
3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
Margaryne z cukrem utrzeć +jajka.Do utartej margaryny dodać dzem.
Make+cacao+soda+cynamon wymieszać i dodać do utartej margaryny ,dolewając mleko.Wszystko dokładnie wymieszać, wylać na blaszke i do piekarnika na 30 min. w temp. 180 stopni.SMAKUŚNE!
 
Robiłam dzisiaj blok. Wiem, że ma chyba z milion kalorii, wszedł mi w dupsko i jest dziecinnie prosty, ale chociaż wyszedł, co przy moich zdolnościach jest nadzwyczajnym osiągnięciem!
Gdyby ktoś był zainteresowany to podaję przepis:
BLOK
kostka Palmy
szklanka cukru
3 łyżeczki kakao (w przepisie były łyżki, ale ja nie lubie za bardzo kakaowego) decomoreno
6 łyżek wody
2 szklanki mleka w proszku
2,5-3 paczki herbatników
Tłuszcz roztopić, zagotować z cukrem, dodać kakao i wodę, zagotować. Odstawić, dodać mleko w proszku i pokruszone herbatniki. Dobrze wymieszać. Przelać np. do foremki keksowej, ostudzić, włożyć do lodówki.
 
Cos zaskakujacego i prostego.

Rogaliki tesciowej.

Moja tesciowa to robi, wiec je tak nazwalam. Pycha.

1/2 kg maki przesiac do miski. Wymieszac z jedna plaska lyzka drozdzy suszonych. Wbic jedno jajko. Dodac 2 lyzki cukru ( kto lubi slodkie moze dac wiecej). Szczypta soli. Pol szklanki mleka. Zagniesc ciasto w kule, dolewajac jedna rozpuszczona margaryne( ostudzona).
teraz- uwaga- te kule ciasta wsadzamy do miski i zalewamy goraca woda z kranu. Jak ciasto wyplynie ( ta gula ciastowa musi plywac po wodzie) na stolnice wylozyc. Stolnice posypujemy wczesniej maka i - uwaga- kokosankami. Rozwalkowujemy na tych kokosankach. Kto nie lubi kokosanek posypuje makiem i rozwalkowuje na maku. Wykrawamy pokrywka lub czyms innym kolo, dzielimy je nozem na 12 czastek( jakby sie tort kroilo) i kazda czesc zwijamy od szerszego konca do spiczastego w rogalik. Ukladac na pergaminie, piec. Szybko sie rumienia, uwaga.
Po upieczeniu mozna: ergo, posypac pudrem, voto, polukrowac, tertio, co tam wymyaslicie.

 
Ja już dawno obiecałam że napiszę jakiś przepis i cos nie mogę się zebrać. Ale podam Wam przepis na fajną sałatkę, w sobotę robiłam pierwszy raz i bardzo mi smakowała.

Sałata chińska


2 opakowania Nudlii Knorra z kurczaka ( łagodna i pikantna) - zupki chiński tylko knorra
pierś kurczaka
puszka czerwonej fasoli konserwowej
puszka kukurydzy
strąk czerwonej papryki, może być ze słoika
kapusta pekińska
majonez

Makaron z zupki pokruszyć do salaterki. Dodać odsączoną fasolkę i kukurydzę. Pierś z kurczaka ugotować, wystudzić i pokroić w kostkę. Paprykę i kapustę pekińską też pokroić w kostkę. Wymieszać. Majonez wymieszać z przyprawami z zupek i dodać do pozostałych składników. Wstawić na kilka minut do lodówki. Makaronu nie trzeba gotować, bo mięknie pod wpływem majonezu.
 
reklama
I jeszcze przepis na dobrą masę do biszkoptu.

Biszkopt według uznania tak jak każda z Was robi.

Masa serowa:

50 dkg twarogu ( ja zawsze kupuję taki serek waniliowy z biedronki w wiadereczku)
2 jaja
pół szklanki mleka
łyżka mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
esencja zapachowa

Twaróg zemleć, utrzeć z jajami i mlekiem rozmieszanym z mąką ziemniaczaną. Margarynę i cukier rozpuścić w garnku, dadać masę serową, esencję zapachową i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Biszkopt przekroić na dwie części i przekładać gorącą masą.



 
Do góry