reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniówki gotują

reklama
A ja kruche ciastka. Dowiedziałam sie, że na kruche margaryne lub maslo najlepiej zetrzec na tarce...rewelacyjnie i szybko sie ugniata....
 
Takie cos własnie upiekłam- biszkopt przelożony smietana ubitą z cukrem oczywiście, pod koniec ubijania dodane capuccino 1/3 paczki. Boskie!
Z pysznych przelożen to lubie tez śnieżke ubita na mleku skondensowanym nieslodzonym....
 
TORT SACHERA
CIASTO:
75g polewy czekoladowej
200g masła
175g cukru
7 jaj
20ml. rumu
łyzeczka cukru waniliowego
3 łyzeczki proszku do pieczenie
40g kakao
75g mielonych migdałów

NADZIENIE I DEKORACJA
250g komfitury morelowej
100g polewy z ciemnej czekolady
200g polewy z mlecznej czekolady
wiórki czekoladowe

1. Polewę do cista rozpuscić w kapieli wodnej. Przed punktem nr.8 rozgrzac piekarnik do 180. Natłuscić spód tortownicy 26cm.
2. Masło przełozyc do miski, dodac 75g cukru. Ubic mikserem na krem, az cukier sie rozpusci
3. Rozdzielić żółtaka i białka jajek do osobnych misek
4. Do masy maslanej po kropli dodawac polewe czekoladowa (nie moze byc cieplejsza niż 40 stopni). Miksować. po dodaniu całej polewy mase wymieszac z rumem i cukrem waniliowym
5.Do masy dodawac po jednym zółtku, dokładnie wymieszac mikserem. Kazde żółtko dodawac dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie się wymiesza
6. Białka wlac do duzej miski, dodac 100g cukru. ubic na bardzo sztywna piane. Powinna byc błyszczaca i mocno trzymac sie miski
7. połowe piany wyłozyc na masę, wymieszac. Makę wymieszac z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiac na mase, posypac migdałami. Ostrożnie wymieszac.
8. na costo wyłozyc reszte piany z białek, wymieszac. Cisto przełozyc do tortownicy, wygładzic. piec 50-55minut. Wyjac z piekarnika, nieco przestudzic w formie
9. Wyjete z formy ciasto połozyc wierzchem do dołu, wystudzic. Przekroić na 3 placki.
10. Komfiture podgrzac. przetrzec przez sitko. Kazdy placek posmarowac ok 50g kamfitury. Placki ulozyc w tort. Wierzch i boki posmarowac reszta komfitury.
11. Polewy do dekoracji roztopic w kapieli wodnej. posmarowac cały tort zaczynająć od srodka. reszte polewy włozyć do szprycy i na torcie wycisnac napis "SACHER"
 
zuzaczku ja takie ciasto robiłam tylko nie wiedziałam że tak się nazywa,ale jest pycha ;D ;D ;D
a to półroczkowy torcik Rafaello Majeczki :)
13ks3.jpg
 
reklama
Bajecznie proste, tanie i szybkie a do tego pycha, to ze stronki tej co justynka podesłała z kuchni Belgijskiej
Ciasto maślane

Składniki:
4 jajka,
20 dkg cukru,
20 dkg mąki,
14 dkg masła,
1 mała torebka cukru waniliowego.

Sposób przyrządzania:

Oddziel białka od żółtek. Upewnij się, że w białkach nie ma ani śladu żółtka. Utrzyj mikserem masło z cukrem i żółtkami. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj. Następnie ubij pianę z białek i delikatnie połącz ją z ciastem. Ciastem napełnij natłuszczoną i oprószoną mąką formę keksową. Piecz 1 h w temp. 150 - 170°C. Ciasto możesz dowolnie zmieniać.


ja dodałam daktyle, rodzynki i morele, pyyyyyyyycha, aha i do połowy dodałam kakao a na wierzch zrobiłąm polewę cekoladową
 
Do góry