reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniówki 2016

Hej, ja wrócę do asymetrii bo mam na tym punkcie hopla.
Generalnie juz w 6 tyg lekarz ( super specjalista, wszystkie matki w okolicy do niego z cztms poeazniejszym biegaja) mi powiedział że ma asymetrie boczna oraz napięcie mięśniowe pleców. Przez to zawsze układał się na 1 str, na 1 str trzymał główkę i cały czas odchylal główkę do tyłu.
Mówi się że do ukończenia 3 mca to jest akceptowalne, bo są to pozostałości po tym jak maluch leżał w brzuchu. Natomiast po tym terminie trzeba się już tym zainteresować i zacząć ćwiczyć, bo napięcie mięśniowe czy asymetria będą wpływać na rozwój niemowlaka.
Ja zaczęłam wcześniej ćwiczyć z moim małym , poprawiło mu się, asymetria zniknęła. Ale ciągle ma napięcie mięśni na plecach wiec ćwiczę z nim codziennie. I już widzę poprawę .
Ja też jestem ciekawa jakie ćwiczenia robicie. Mój 5. Kończy 3 miesiace

reklama
A jakie ćwiczenia robicie i ile razy dziennie?
Raz dziennie wystarcza, do tego ćwiczę biodra jak przewijam no i noszę tylko bokiem do siebie zwinietego w kulkę .
Ćwiczę to co nam pokazała rehabilitantka :
Siadam z nim na podłodze, zginął nogi w kolanach i kładę go przodem do siebie na kolanach.
- stopniowo naciskam mu na ramiona - rozluźniam barki
- łapie go za łokcie, obraca jego dłonie do siebie i klaszcze jego rączkami, uderzam o jego kolanka,,albo robie okrężnicy ruchy tak jakby sobie masowa brzuch - rozluźnia barki i ręce. Chodzi o to żeby "puścił" rączki, rozluźnił, tak żeby mu luźno latały
- łapie go 1 ręką pod kolanem i za dłoń , druga ręką, druga str i obraca go raz na 1 raz na 2 str.
Tylko moim zdaniem lepiej żeby pokazał Ci ćwiczenia rehabilitant. Tak jest bezpieczniej. Ja nie chcialam czekac wiec wzięłam prywatna wizytę w domu .

Co do ćwiczeń to naprawdę warto zrobić pierwsza sesje ze specjalistą, później można ćwiczyć w domu. Bo się boję że jak się źle malucha chwyci, czy za łokcie czy za biodra, to można zrobić mu krzywdę.
No i dwa - nigdy nie wiadomo czy nie dostaniecie innych ćwiczeń, bo wasze maluchy będą miały coś innego niż mój.

Mój też ma awersje na smoczek. Ale jakiś tydz temu miałam zapalenie ucha i nie dalam rady go usypiać w łóżeczku , bo bol był straszny. Zaczęłam go usypiać na cycku.
I niestety teraz widzę , że przy zasypianiu włącza mu się straszne ssanie.
3 mce usypianie w łóżeczku, wystarczył tydzień na cycku i jest już tylko cycek

reklama
Ok. To z tego co rozumiem to miarka kleiku do mleka tak jak robiłaś do tej pory. 150 ml 5 miarek mm i miarka kleiku. Zobaczysz jak się będzie zachowywała. No i najlepiej wieczorem albo/i na drugi posiłek.

Napisane na SM-N910C w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry