yyy, ale tam jest alko i jest napisane, zeby nie stosowac w ciazy?,a jednoczesnie, ze to dla dzieci od 6rz to jak to jest, bo tez mam od miesiaca mega kaszel i nie moge wyksztusic tego piorunstwa, a w kazdej aptece tylko Prenatal, po ktorym juz mnie mdli, a jesli nie ten Kalii to znaczy, ze ta reszta bezpieczna i moge brac?
Lekarz zapytał mnie tak: co pani do tej pory brała?
Mówię: Gripovita + domowe sposoby + syrop prawoślazowy + paracetamol jak miałam stan podgorązkowy
A on: wykończy się pani, wszędzie wciskają *spam* czy Gripovitę.
Długie przeziębienie, a szczególnie kaszel nie jest niczym dobrym u ciężarnej.
Kaszel powoduje skurcze i stawianie się brzucha, skurcze skracają szyjkę, a to może doprowadzić do przyspieszenia akcji porodowej.
Im szybciej pozbędzie się pani choroby tym lepiej.
Syrop Kalii zawiera alkohol, tak jak syrop prawoślazowy, po którym ciężarne zgłaszają tylko zwiększoną zgagę, ale musiałaby pani wypić dziennie przysłowiowe wiaderko, żeby coś przeniknęło do płodu.
Więcej szkód narobiłaby pani wypijając pół lampki wina.
Tabletki na gardło proszę ssać do 2 dni od ustąpienia bólu gardła.
Przepisuję pani leki bezpieczne, proszę mi zaufać.
No i ufam, jestem jego pacjentką od wielu lat.
Inaczej wykaszlałabym swoje wnętrzności i urodziłabym w weekend :/
Sudafed i ten syrop Kalii, jak się okazało, jest bez recepty, także jeśli też Cię męczy, to kupisz właściwie w każdej aptece.
Oprócz tych co wypisałam zalecił jeszcze łykać wit. C 3x2 (po 200mg) do ustąpienia objawów i wit. D (2000j) do końca maja. Folik do 24 tc.
Angelika - :O Hohoho, ja miałam takie sny w III trym.
niunia - no tak, lepiej nie wychodzić bez potrzeby na leżącym L4.
Chyba, że byłabyś w stanie udowodnić nieobecność - zaśw. od położnej czy lekarza.
Albo odprowadzenie dziecka do przedszkola.