reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniówki 2016

niunians mi zlecono morfologię, ogólne moczu, grupę krwi, ale Ty pewnie masz to po pierwszej ciąży, hiv, kiła, toksoplazmoza, różyczka, glukoza. Chyba jeszcze coś było, ale już nie pamiętam dokładnie co.
a jak ktoś już miał różyczke to musi jeszcze robić badania? a orientujecie się czy badania toksoplazmowy są jeszcze ważne czy przy każdej ciąży robi się osobno?

reklama
Ja już dawno zrezygnowałam z prowadzenia ciąży w ramach nfz. Wykupiłam pakiet kompleksowego prowadzenia ciąży, zapłaciłam z góry i mam spokój. Wszystkie wizyty i badania mam zapewnione. Nie czekam tygodniami na wizytę, tylko umawiam się kiedy mi pasuje. A co najważniejsze czuję się jak człowiek, a nie jak utrapienie rejestratorki, położnej i ginekologa. Jak chciałam się umówić w mojej przychodni na nfz to się okazało, że można na za 3 miesiące, a w ramach lux med u jakiegoś w miarę dobrego lekarza terminy były na kwiecień, więc nie wiem czy przed porodem byśmy się zobaczyli drugi raz. Niestety państwowa służba zdrowia to żart!
ale niestety w moim mieście nie ma takich możliwości. Pierwszą ciąże chodziłam prywatnie i wszystkie badania robiłam prywatnie ale z kasą masakra Teraz wizyty są raz na miesiąc ale badania drogie a po 6 miesiącu wizyty u gina coraz częstsze a każda wizyta kosztuje więc jeśli będzie możliwość przepisania się na nfz do tego samego gina w tej samej przychodni to czemu nie?

Wczoraj wieczorem jak już przysypiałam, ale jeszcze w miarę kontaktowałam, mąż nagle uświadomił sobie, że nie mamy imienia dla córki. Zbagatelizowałam i poddałam się zmęczeniu, aż w nocy śniło mi się, że dziecko się rodzi, a my nie mamy imienia i już urzędnicy kazali nam wybrać, że to ostatni moment, a my nie mogliśmy znaleźć odpowiedniego. Spanikowana obudziłam się i teraz ciągle o tym myślę :/

Aneta, mnie tez wkurzaja ludzie ktorzy probuja "pomoc" jak dzieci placza, zloszcza sie

Ja w zadnej ciazy nie mialam robionej toxo ani hiv. W pierwszej to nawet krzywej cukrowej nie mialam ;)

ale niestety w moim mieście nie ma takich możliwości. Pierwszą ciąże chodziłam prywatnie i wszystkie badania robiłam prywatnie ale z kasą masakra Teraz wizyty są raz na miesiąc ale badania drogie a po 6 miesiącu wizyty u gina coraz częstsze a każda wizyta kosztuje więc jeśli będzie możliwość przepisania się na nfz do tego samego gina w tej samej przychodni to czemu nie?
I słusznie, gdybym miała taką możliwość to też skorzystałabym w ramach nfz skoro już za to płacę.

Aneta, mnie tez wkurzaja ludzie ktorzy probuja "pomoc" jak dzieci placza, zloszcza sie

Ja w zadnej ciazy nie mialam robionej toxo ani hiv. W pierwszej to nawet krzywej cukrowej nie mialam ;)
To zależy od lekarza, ale jest jakaś lista badań, które powinny być wykonane w trakcie ciąży i te badania na niej widnieją.

reklama
dziekuję za odpowiedzi :)
w takim razie na razie zrobie tylko ogólne badania morfologie i mocz i tsh a na reszte poczekam na zalecenia :)

Do góry