My mamy Kiddy Evoluna i-size. Montowany w samochodzie na bazę isofixa. Był niestety drogi, ale to jedyny w którym można dziecko przewozić w samochodzie w pozycji lezacej. Nasi rodzice mieszkają daleko, a często do nich jeździmy. Dzięki temu że na leżące to maluch może w foteliku spędzić więcej niż 2 godziny na dzień.
Mam bzika na punkcie bezpieczeństwa moich dzieci ... Szukałam fotelika idealnego ... W jednym samochodzie mam fotelik Pebble Plus z bazą 2Wayfix . Szukałam ideału do drugiego auta ...
Wybór padł na Kiddy Evoluna I-Size . Pięć gwiazdek ***** Zdecydowałam się na kolor Apple ) Zamówiłam i na drugi dzień mogłam się nim cieszyć )
Design - Bajka ! Śliczny , opływowy kształt - trochę kosmiczny wygląd ;-) Idealnie wpina się w stelaż Maxi-Cosi Mura ... Umieściłam w nim mojego Synka ( 4 miesiące ) . Wyglądał ( mój Synek oczywiście ) na zadowolonego . Tapicerka przyjemna w dotyku , miękka . Skorupa fotelika masywna ( fotelik jest bardzo ciężki ) , wygląda na bezpieczną . Po złożeniu rączki siedzisko wysuwa się i bobas może cieszyć się wygodniejszą pozycją (?) Rzeczywiście , ciałko jest w pozycji prawie leżącej , jednak główka jest nadal dość wysoko i siłą rzeczy bródka jest mocno przyciśnięta do klatki piersiowej . Polemizowałabym że to wygodna pozycja ...
Bazę zamocowałam w moim samochodzie ( Volvo XC60 ) dokładnie w.g instrukcji ( w sumie żadna filozofia ) . Przyniosłam fotelik razem z moim dzieckiem i zapięłam do bazy . I tu niestety ZGROZA ! Baza rusza się na boki . Sam fotelik prawidłowo umieszczony na bazę rusza się w każdą stronę . Podkreślam , że cały osprzęt był zamocowany prawidłowo . Zadzwoniłam do sprzedawcy , który zapewnił mnie , że to normalne :-o Powiedział , że testy wskazują na najwyższe bezpieczeństwo . Oczywiście na stronie Kiddy sprawdziłam , że fotelik jest dedykowany m.in do mojego samochodu . Przekonał mnie na tamtą chwilę . Na drugi dzień jazda próbna . Mąż za kierownicą a ja z Małym z tyłu . Szok ! Fotelik przy każdym ostrzejszym skręcie sprawiał wrażenie , że zaraz się przewróci . Konstrukcja skrzypiała ... Ojjj , nie o takie bezpieczeństwo mi chodziło .
Pomyślałam , że może to kwestia mojego auta . Baza została zamontowana w samochodzie mojego męża ( Audi A7 ) . Niestety sytuacja się powtórzyła . Fotelik wrócił do sklepu . U mnie Kiddy EvoLuna I-Size się nie sprawdził .
Pebble Plus z bazą 2WayFix stabilniej harmonizuje się w obu samochodach pomimo czterech **** w testach . Jest troszkę lżejszy i bardziej wygodny w codziennym użytkowaniu .