reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniówki 2016

Aza wyrazy współczucia...trzymaj się, babcia będzie na pewno nad wami czuwać.
Paper, takie życie, przykre ale prawdziwe. Jak urodzisz i zaczniesz spacerować poznasz mnóstwo nowych ludzi, mam o których istnieniu nie miałaś pojęcia. Ja mam jedną taką najlepsza koleżankę, można nawet powiedzieć przyjaciółkę, z którą znamy się od przedszkola, pochodzimy z jednej miejscowości, uczyłyśmy się razem do zakończenia szkoły średniej. Potem ja poszłam na studia, ona do pracy i nasze drogi rozeszły się. Dopiero jak obie byłyśmy w ciąży znowu zacieśniła się nasza znajomość. I nawet chodzi mi po głowie myśl, żeby została matką chrzestną naszego synka, bo mogę na nią liczyć bardziej niż na dziewczyny z bliskiej rodziny które tez mają dzieci w podobnym wieku. Także głowa do góry wszystko na pewno niebawem naprostuje się :)
Magdalena T, Nati De w pierwszej ciąży do samego dnia porodu nie miałam jakichkolwiek symptomów że to już. W dniu narodzin córki byłam nawet na KTG, lekarz śmiał się, że w razie co ma dyżur :) I bęc, około 21 jechałam na IP ze skurczami co 2 minuty :) Także, nie jest powiedziane, że musi opaść brzuch, odchodzić czop, czy sączyć się wody...jak dziecko będzie gotowe wyjdzie nie pytając was o zdanie. A z badań prenatalnych jaki miałyście termin porodu?

reklama
5 sierpnia. Lekarz ogólnie twierdzi że gabarytowo jestem mała w tym także " w środku ":p a w dodatku szyjka nadal zamknięta, mały wysoko...stąd przewiduje cesarke. Ale jak się zacznie poród to dobrze wtedy w trakcie podobno oceni się czy pójdzie siłami natury czy też nie. Czekamy na sygnał od małego.

Magdalena, u nie tez na 5 sierpnia. A wymiary małego na ostatnim usg jakie były? Jaka wagę miał oszacowaną?

U mnie też wielka niewiadoma co będzie - sn czy cc. Sama nie wiem co bym wolała ;/ Jeśli nie będzie przeciwwskazań do sn, i dadzą mi wolny wybór ? Nie wiem jak to jest, czy jeśli miałam cc 4 lata temu , to mogą mnie "zmusić" do porodu naturalnego? Najbardziej boje się tego "czekania" w szpitalu. Zastanawiam się czy gin nie za szybko posyła mnie do szpitala (mam iść 4 albo 5 sierpnia, a termin mam na 11) Obawiam się że jak już przyjde ze skierowaniem od lekarza ( wypisał : Na Oddział Patologi Ciąży. Stan po CC ) to choćby nic nie zwiastowało akcji i wszystko było ok , to mnie już nie wypuszczą, a tu właściwie do terminu będzie jeszcze tydzień :/. No ale na razie to tylko "gdybanie". W poprzedniej ciąży miałam własnie tak, że czekałam w szpitalu 9 dni. Przyszłam ze skierowaniem dzień po terminie, wszystko było ok, no ale do domu mnie już nie chcieli wypuscić, akurat wtedy wypadały święta wielkanocne i przesiedziałam je w szpitalu, na prawie pustym oddziale.

Nawet przy cesarce lepiej jest żeby poród zaczął się samoistnie, bo dziecko przygotowuje się do wyjścia i nie przezywa takiego szoku jak przy cc planowej, również dla laktacji same plusy :) Mamyblue to rzeczywiście szybko kładzie Cie do szpitala...Jeśli miałaś cc możesz nie zgodzić się na poród sn, podpisujesz takie oświadczenie i nie mogą Cię zmusić. Jestem w bardzo podobnej sytuacji z tym, że moje cięcie było 2,5 roku temu. Mąż chce druga cesarkę, ale zobaczymy co wykaże niedzielne usg. Jeśli mały nie przybiera to pewnie i tak będzie cc.

MammyBlue, z tego co czytałam jeśli jesteś po cc, a lekarz nie widzi przeciwwskazań do SN, to wybór należy do ciebie. Jeżeli jesteś zdecydowana na cc, to jesli masz skierowanie na patologie, ze wskazaniem na cc to nie oznacza ze musisz kłaść sie na oddział i czekać nie wiadomo ile. Ja tez takie skierowanie dostałam. Idziesz z nim do szpitala, albo dzwonisz i pytasz kiedy są wizyty kwalifikacyjne do cc. Ja tak zrobiłam i poszłam we wskazany dzień i ustalili mi termin cesarki na 3 dni przed terminem porodu.
Nie wyobrażam sobie żebym miała prawie 2 tyg wcześniej iść i czekać w szpitalu, chyba bym zwariowała... Chyba ze coś sie teraz dzieje i musisz być pod obserwacją.

Cześć dziewczyny:biggrin2: jestem tu nowa, czytam was bardzo często ale konto założyłam dopiero teraz... można do was dołączyć ?? Mój synek dostał termin na 15.08 wg OM.

Anpio waga 2800 a jeśli chodzi o długość to nie mówi już od jakiegoś czasu bo stwierdził że nie sięga mu głowica czy coś i nie może mi podać długości. Oczywiście dostaje wydruk po każdym usg z poszczególnymi częściami ciała.

No dlatego też lekarz mówi że najlepiej by było żeby mały sam dał znak do wyjścia a nie tak ciach z zaskoczenia :p cesarka przeraża mnie chyba bardziej niż zwykły poród :-/ wszystko się okaże na następnej wizycie no chyba że coś zacznie się dziać wcześniej.

reklama
Anpio dzięki za odpowiedż :) Myśle sobie, że zrobie tak -( oczywiście jeśli wcześniej nic nie wydarzy :) ) zgłosze się do szpitala 8 sierpnia, albo tak jak piszesz zadzwonię i zorientuję się w temacie, ale przynajmniej do 8 wolę poczekać w domu.

Do góry