reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniówki 2016

reklama
Ja miałam na początku ciąży z krwi glukozę a później w 24 75 g i juz nie będę więcej miała z tego co wiem.

31 tc Ignaś [emoji175]

Na samym początku ciąży ginekolog kieruje kobietę na badanie, które pozwala oznaczyć poziom glukozy w surowicy krwi. Jest wykonywane na czczo. Nawet jeśli jego wynik jest zupełnie prawidłowy, każdej kobiecie między 24. a 28. tygodniem ciąży powinno się przeprowadzić test doustnego obciążenia glukozą (50 g). Po godzinie od wypicia wody z glukozą pobiera się krew i oznacza poziom stężenia glukozy. W czasie tego badania kobieta nie musi być na czczo, nie ma także znaczenia pora dnia ani czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku. Za prawidłowe uznajemy stężenie glukozy w surowicy krwi poniżej 140 mg%. Jeśli poziom cukru wynosi od 140 do 180 mg%, należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowe wyniki oznaczają konieczność wizyty w poradni diabetologicznej. Jeżeli natomiast test obciążenia 50 g glukozy jest nieprawidłowy, ale wynik drugiego testu jest prawidłowy, w 32. tygodniu ciąży należy wykonać jeszcze raz test obciążenia 75 g glukozy
Mi kazali czekać dwie godziny po wypiciu glukozy, myślałam że tam zejdę..[emoji54]

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Przepraszam ze tylko o sobie ale chciałam wam dać znać

U nas sie tydzien zaczął nieciekawie. Wczoraj w nocy odeszły mi wody. Chlusnęło konkretnie i lało sie przez kilka godzin. Rozwarcie nadal na 2cm i bardzo niewielkie skurcze, ktore wyciszyli.
Mały zmienił pozycje i z posladkowej jest ułożony główką w dół, wiec czekają na naturalny poród.
Mowia, że dziecko i mój organizm produkuje własne wody i że tak można jeszcze chodzic nawet kilka tygodni o czym w zyciu nie miałam pojęcia. Dają mi antybiotyk dożylnie żeby uniknąć infekcji, bo teraz jest najważniejsze.
Nadal mam chodzic i spacerować absolutnie nie leżeć cały czas. A wody juz bedą mi sie sączyć do konca.

Boje sie bardzo mimo, że wiem że jestem w dobrych rekach

karolanka - tylko po 2 godzinach robili? a po 1h od wypicia nie?

papercut - obciążenie glukozą od stycznia tego roku zmieniło się - tzn. sam przebieg badania.
kiedyś ja miałam własnie w poprzednich ciążach 50g glukozy, badanie na czczo I potem tylko po 2h.
teraz lekarz mi wyjaśniał, że najpierw bada się krew na czczo, potem pije się glukozę 75g, potem bada sie krew 1h od wypicia I potem jeszcze raz 2h od wypicia.
badanie robi sie mniej więcej w połowie ciązy I sie go nie powtarza, chyba że są złe wyniki badań. no I bezwzględnie przed badaniem ani w trakcie badania nie można nic jeść ani pić.
lekarz Ci jeszcze nie zlecił tego badania?

aniolakowa.mama - trzymamy kciuki, zeby maluzek był zdrowy, ale dostał zastrzyk na płucka, więc powinno być dobrze, chociaz pewnie trafi do inkubatora. trzymaj się dzielnie.

aniołkowa mamo tak mi przykro że wody odeszły :( wszystkie sie wylały? Troche dziwne że każą Ci chodzić :( dobrze że malutki obrócił się główką w dół :)
dobrze że jesteś pod opieką specjalistów, wierzę że zadbają o Was jak trzeba i trzymam kciuki by było dobrze :)

dominika mialam w 24tc na czczo po 1h i po 2h obciazenie 75g, po prostu myslalam, ze na koniec jeszcze raz ale wychodzi na to, ze tylko w wypadku zlego wyniku

reklama
papercut, czyli miałaś dobrze :-) :)
pozwolę sobie skasować twój post, bo jeszcze się ktoś zasugeruje :wink: na internecine różne głupoty ludzie wypisują.

Do góry