reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniówki 2014

reklama
Witam:)
jakiś czas nie pisałam,ale staram się regularnie Was podczytywać:)

Ja rosnę,niestety w swoich spodniach chodzić już nie mogę,jedynie w leginsach albo już w ciążowych-tylko te znowu spadają mi z tyłka.
Ból zęba chwilowo mi odpuścił,czasami jak są jakieś skoki ciśnienia to rwie mnie cala lewa strona twarzy.

Nieustannie walczę z sennościa,mogłabym przez ostatnie dni spać całymi dniami. Na szczęście,wystarczy że się za coś wezmę to od razu robi się lepiej. Dziś zrobiłam na obiadek zapiekankę z ryżem i kurczakiem, poodkurzałam, ale znowu usiadłam i mam wrażenie że usne na siedząco.

Czy macie już wrażenie "pływającej rybki" z brzuchu?? Podobno ruchy dziecka w drugiej i kolejnej ciąży czuć wcześniej, a to na pewno nie jest jakies przelewanie się w żołądku:) Jak dłużej posiedzę to jakby mi rybcia pływała...Z Filipem w ciąży dużo później czułam ruchy.

Pisałyście o smarowaniu się na rozstępy. Ja póki co używam zwykłej oliwki. W pierwszej ciąży cudami się smarowała a i tak pod koniec wyskoczyły mi rozstępy. Ja wychodzę z założenia i chyba coś w tym jest,że jak się ma mieć rozstępy i tak będą,to jest jakoś uwarunkowane genetycznie.

jim86 to miała iść do tego szpitala zakaźnego z toksoplazmozą. Pewnie tam jest jeszcze. Czekamy, aż się odezwie.
ojaka ja czekam z niecierpliwością na pierwsze ruchy! Raz miałam wrażenie, że coś tam poczułam, ale nie mam pewności.

Ja tez czekam na pierwsze ruchy ale nie spodziewam sie ich wczesniej niz za jakies 5 tygodni. Chociaz nie ukrywam ze juz chcialabym je poczuc ;-).Co do ubran, to ja juz w swoje normalne sie od dawien dawna nie mieszcze i non stop musze w ciazowych zasuwac ;-).A no i dzisiaj tak latam do lazienki ze szok. Mialam juz dlugo dlugo spokoj z czestym siusianiem a tu dzisiaj chyba wredotki siedza mi na pecherzy bo usiedziec na tylku nie moge.

Ostatnia edycja:
martuskaa- byłam w sklepie całkiem niedaleko ,ale trochę śniegu leżało i ciężko się szło , na razie cisza i niech tak zostanie.
Jeśli chodzi o bóle brzucha ,które trzymają kilka minut to jestem bardzo wyczulona , w poprzedniej ciąży byłam zdania ,że lepiej nic nie brać , najpierw był ból na @ , potem co jakiś czas chwytało coś i puszczało ,ale leżałam i czekałam następnego dnia rano było już po wszystkim , zero plamień nic brzuch już nie bolał nawet ,a jak poszłam do wc to wszystko się stało jasne niestety teraz wolę dmuchać na zimne , obecny lekarz jest zdania ,że lepiej łykać nospę niż czekać bo różnie bywa tym bardziej ,że jedną ciążę straciłam i wiem co to znaczy potem człowiek sobie wyrzuca ,że nic nie zrobił.

Natkusia - ona nie robiła badań NT i kości nosowej jak urodziła to jej powiedzieli ,że dziecko ma Downa , ja ją podziwiam ,że na drugie się odważyła,ale chciała pewnie aby to pierwsze nie zostało same kiedyś , ja oglądam "Klan " i podziwiam tego aktora ,który gra Maćka udowadnia ,że można normalnie żyć z taką chorobą mimo wszystko.

Piszecie o ruchach ja raz miałam dziwne wrażenie , ogólnie mam tak ,że jak trawię to czuję bulgotanie ,ale to było coś innego nie chciałam Wam pisać żebyście nie pomyślały ,że już sobie wkręcam coś,ale czytałam ,że w pierwszej ciąży ruchy są wyczuwalne wyraźnie około 18-20tc to prawda?

Kobietka mi polozna mowila ze miedzy 20-22tc ale mnie sie wydaje ze to wszystko zalezy od tego jak ruchliwe dzieciatko jest i nie ma zasady kiedy wyraznie zacznie sie czuc ruchy. Ja mam nadzieje ze juz kolo 18 cos zaczne czuc wkoncu dwoch ich tam baraszkuje ;-). Co do bolow brzucha itp to wiem co przezywasz ja jak stracilam 1 ciaze to tak samo bol brzucha okropny a plamien nie mialam poszlam do lazienki i stalo sie. Tutaj na poczatku jak mnie brzuch bolal to co 30 minut latalam do lazienki sprawdzac czy wszystko ok.

Kobietka mi polozna mowila ze miedzy 20-22tc ale mnie sie wydaje ze to wszystko zalezy od tego jak ruchliwe dzieciatko jest i nie ma zasady kiedy wyraznie zacznie sie czuc ruchy. Ja mam nadzieje ze juz kolo 18 cos zaczne czuc wkoncu dwoch ich tam baraszkuje ;-). Co do bolow brzucha itp to wiem co przezywasz ja jak stracilam 1 ciaze to tak samo bol brzucha okropny a plamien nie mialam poszlam do lazienki i stalo sie. Tutaj na poczatku jak mnie brzuch bolal to co 30 minut latalam do lazienki sprawdzac czy wszystko ok.

no ja w poprzedniej ciąży nie miałam żadnych bóli do tego feralnego dnia ,dlatego teraz jak miałam bóle na @ praktycznie od początku i bóle w krzyżu to ciągle sprawdzałam bieliznę i radziłam się lekarza na drugiej wizycie i on mi powiedział ,że po przebytych poronieniach warto jednak tę nospę zażyć , tu na forum są różne kobietki i ja wiem ,że każdy podchodzi po swojemu do tego ,ale jak dziewczyny lezą czasem na podtrzymaniu w szpitalach to dostają fenoterol na skurcze ,a to jest mocniejsze niż nospa , jest na forum dziewczyna ,która ostatnie miesiące na tym jechała w szpitalu miała krwotoki co jakiś czas ,ale dotrwała i ma śliczną córcię , więc wolę łyknąć niż się bać ,że coś się dzieje , śp ginek poprzedni mi tłumaczył ,że czasem ból to nic złego ,a czasem ból oznacza ,że wszystko się w środku już odkleja ,a nikt nie jest alfą i omegą , nie chcę nikogo nastraszyć mam na myśli ,że każdy przypadek jest inny i na etapie powyżej 3 miesiąca jest o co walczyć i warto bo większe szanse na ratunek dla dziecka , a na bardzo wczesnych etapach czasem nic nie pomoże bo to natura robi porządek to brutalne ,ale taka prawda , jeśli jest szansa i możliwość by ratować to trzeba to robić.

z tymi ruchami to bardzo,bardzoindywidualna sprawa. rzeczywiscie ponoc w kolejnych ciazach moze bc je czuc szybciej.
ale :
- ilośc tłuszczyku
-ułozenie lozyska przednia/tylna sciana
to tez robi swoje.
mysle,ze nie ma sie co za szybko nastawiac.

ja pamietam w pierwszej ciazy poczułam "coś" w okolicach 17tc a potem ze 3 ygodnie ciszy i kolo dopiero 20-gow wiedzialam,ze to juz.

szczerze powiedziawszy mnie sie przewalanie dziecka w brzuchu srednio podobalo. jest na pewno wiekszy spokoj psychiczny,bo ma sie namacalny dowod na dziecko,a z drugiej strony dzieci zaczynaja "atakowac" zazwyczaj gdy my chcemy spac . a to po kilku tygodniach zaczyna byc meczace.

ta ciaza jaest zupelnie inna niz pierwsza. przeciez ja w pierwszej ganialam,chodzilam na uczelnie,jakies piesze spacery co chwila, w 8 miesiacu pojechalismy na drugi koniec polski na wakacje,a ze ja tylko wtedy mialam prawo jazdy,to prowadzilam.

teraz-czuje sie najlepiej i najbezpieczniej w domu, w wygodnej pozycji. wczoraj jechalam autobusem raptem 10 min i myslalam,ze puszcze womity na pasazerow...wszedzie mi smierdzi albo duszno albo przeszkadza "nie wiadomo co". jednym slowem ma-sa-kra.

reklama
Ja ruchy czułam dopiero około 20tc. Wybaczcie,ale mimo wszystko dzieciątka są jeszcze tak małe,że nie możemy ich czuć. Myślę,że w drugiej/kolejnej ciąży granicą to 15-16 tc.
My dziś byliśmy na zakupach. Kacusia garderobe musiałam uzupełnić i M kupić prezent na urodziny. Kupiłam sobie wielkie lody na wieczór.

Do góry