reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniówki 2014

Kahaka, ze wzgledu na tarczyce, astme i ogolnie wysokie BMI no i bardzo duze ryzyko tej nieszczesnej cukrzycy dodatkowo boja sie przedwczesnego porodu bo jak np dostalabym skurczy w 35 tc i zaczelabym rodzic to bylby problem bo sterydy mogly by miec za malo czasu zeby zadzialac wiec asekuracyjnie ustalamy cc na 34tc i juz tydzien wczesniej podajemy zastrzyki, pani doktor zapewniala ze to wszystko ze wzgledu na dobro dzieci, dodatkowo pytala sie w ktorym tygodniu moja mama rodzila( ja i moj brat oboje 36tc) wiec tez jest ryzyko ze nawet przy pojedynczej ciazy moglabym urodzic w 36tc, wiem ze 34tc to bardzo wczesnie ale tutaj w uk wiekszosc ciazy blizniaczych rozwiazuja na przelomie 7/8 miesiaca.

Afja-Anetka ja 200 biore codziennie przed ciaza mialam 150 ;)

reklama
Kahaka - ja słyszałam ,że przy bliźniętach ciążę trzeba rozwiązać wcześniej , wczoraj w wiadomościach mówili o już nie ważne czym ,ale lekarz się wypowiadał ,że kobiety w ciąży bliźniaczej już w 34tc powinny być na oddziale położne.

Ja odkryłam tarczycę chorą 3 lata temu no prawie bo wykryli mi to w maju 2011 , no i nie wiem czy wcześniej nie miałam nadczynności bo wyglądałam jak anorektyczka i byłam bardzo nerwowa, ponoć przy nadczynności się chudnie i trudno przytyć, zaczęłam tyć w 2011 roku dopiero w ciągu miesiąca doszłam do wagi 72kg ,a wcześniej ważyłam 58 , no i miałam nadmierne owłosienie i w sumie dlatego poszłam do endokrynologa w sprawie badania hormonów , no i położył mnie lekarz na oddział i przebadali mnie wyszła niedoczynność tarczycy i hirsutyzm ( winowajca owłosienia ) no i najpierw brałam 25 letroxu , potem 50 letroxu ,a obecnie biorę od poniedziałku do piątku 75 ,a w sobotę i niedzielę 100 , tak mi zwiększył lekarz jak miałam się starać za chwilkę ,a tsh wynosiło 2.40 , potem spadło do 2.06 , potem już w ciąży do 1.74 ,a na początku stycznia miałam 1.22.

Dziewczyny mam do Was pytanie. Mój lekarz prowadzący ciąże nie pracuje w żadnym szpitalu. W związku z tym znajome polecają mi znaleźć jakąś dobrą położną. Nie mam zielonego pojęcia, kiedy należy się tym zainteresować. Nie wiem też kiedy mogę zacząć ćwiczyć i ew. zapisać się do szkoły rodzenia. Wiem, że do porodu mam jeszcze dużo czasu, ale nie bardzo wiem jak to sobie zorganizować. Może któraś "po fachu" podpowie mi co i jak?

Ja słyszałam ,że trzeba się z położną skontaktować przed porodem, znajoma się umawiała na 2 miesiące przed terminem porodu , tylko nie wiem czy wiesz ,że oficjalnie lepiej o tym nie mówić ....

Dziewczyny mam do Was pytanie. Mój lekarz prowadzący ciąże nie pracuje w żadnym szpitalu. W związku z tym znajome polecają mi znaleźć jakąś dobrą położną. Nie mam zielonego pojęcia, kiedy należy się tym zainteresować. Nie wiem też kiedy mogę zacząć ćwiczyć i ew. zapisać się do szkoły rodzenia. Wiem, że do porodu mam jeszcze dużo czasu, ale nie bardzo wiem jak to sobie zorganizować. Może któraś "po fachu" podpowie mi co i jak?

Co do szkoły rodzenia, to u mnie jest przy przychodni gdzie chodzę, ale zaczyna się chodzić od 25 tyg ciąży. Nie wiem jak jest w innych miejscach.

Ja eutyroxu biore w tygodniu po 75, sb, nd 50. Tarczyce lecze od roku bo wczesniej wykryte hashi w okresie eutyreozy i hormony byly ok. Chociaz jak sie potem okazalo nie do zajscia w ciaze.
Do szkoly rodzenia w 1 ciazy chodzilam jakos w 7 miesiacu do szpitala w ktorym byla prowadzona i mialam tam rodzic, choc potem wyszlo inaczej i rodzilam w innym.

No ja tez nie mam doświadczenia ale pochlonelam cały internet w tym temacie. Szkole rodzenia najlepiej zacząć ok 22-24 tyg ciazy. Średnio szkoła trwa 6-8 tyg, a warto ponoć ja skończyć w okolicach 36 tyg czyli na miesiąc przed terminem. Terminy są w widelkach bo cieżko sie wstrzelic dokładnie w taki termin jaki odpowiada Twojej ciazy i terminom w interesującej sie konkretnie szkole rodzenia. Ponoć szkole należy wybrać przy szpitalu, w którym planujesz rodzic. Poznasz tamtejsza położna i teren:) no i częściowo lepiej to jest z ich strony widziane. Co do wyboru samej położonej to ja bym poszperala w opiniach w necie lub zasięgla opinii znajomych.

kami-30- mi w poprzedniej ciąży też się coś przyplątało, pomogło wycieranie ręczniczkami papierowymi po myciu i zawsze jak idę siusiu lub 2 to wrzucam papier do kibelka żeby woda z kibelka mi nie chlapnęła i od tamtej pory na razie mam spokój.
Nikitka25- ja też mam tak z Synusiem on uwielbia wariować z mamą a ja niestety nie daję rady już aż tak aktywnie się z nim bawić :sorry2: ale daję z siebie tyle ile mogę a jak nie mogę budujemy domki z klocków, bawimy się sorterem, układamy puzzle drewniane. Synuś to uwielbia :tak:
martuskaa-trzymam &&&& za genetyczne, ja też mam jutro :tak: stresik jest ogromny :-p i też nie wiem jak dojadę :szok: niby nie mam daleko ale na drogach sam lód :szok:
-caroline-Sto latek dla Córci :tak: super że wszystko się udało :-D
Domi88- 34tc to rzeczywiście bardzo wcześnie :szok: w Polsce zależy od regionu jeszcze tną ok 37-38 tc chyba że czekają aż samo się zacznie.

Ja ostatnio bardzo rzadko się udzielam ale czuję się niezbyt dobrze, mdłości nieraz wracają, do tego totalne osłabienie, senność, chodzę jak neptyk, i jeszcze nie załamały wiadomości wczorajsze ot co.... :wściekła/y:
Jutro mam usg genetyczne i boję się jak jasna chol.... :no: ale przecież napewno wszystko jest ok, przecież musi!! :tak:

Pozdrawiam wszystkie i życzę miłych snów ;-)

reklama
Sierpniowa - do wypowiedzi Monya dodałabym jeszcze że jak myślisz o darmowej szkole rodzenia to warto się zapisać wcześniej bo może być problem z miejscami. A jeśli chodzi o położną to chodzi Ci o wynajęcie ??

Anielka , Martuska - trzymam kciuki za jutrzejsze usg .

Do góry