reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2025

reklama
Ja to rozumiem tak, że jeżeli po krótszym l4 przepracujesz co najmniej miesiąc, to będziesz miała wyliczaną podstawę jeszcze raz. Więc jeżeli pod koniec marca masz wypłacana premię, to przydałoby się cały marzec przepracować bez zwolnienia 😅
Bardziej się zastanawiam gdybym teraz w styczniu musiała coś wziąć przez nudności (mam dużo spotkań i aktualnie słabo to widzę) to czy gdybym potem pracowała np do końca marca to czy będę dużo w plecy do sytuacji, w której nie wzięłabym żadnego zwolnienia.

Myślisz że od tego bóle pleców w ciąży ? Ja w tej ciąży dopiero mam bóle pleców. W poprzednich nie miałam. A zazwyczaj przy pierwszym prenatalnym macica już jest wyprostowana. Czy tam trochę później już nie pamketam :p więc jest ustawiona jak u innych kobiet
Mi tak mówili w każdej ciąży i że najlepiej korzystać i do końca 1 trymestru lezec na brzuchu

Bardziej się zastanawiam gdybym teraz w styczniu musiała coś wziąć przez nudności (mam dużo spotkań i aktualnie słabo to widzę) to czy gdybym potem pracowała np do końca marca to czy będę dużo w plecy do sytuacji, w której nie wzięłabym żadnego zwolnienia.
Wydaje mi się że nie będziesz w plecy - tym bardziej że na l4 dostaniesz 100% średniej z ostatnich 12 miesięcy, więc i poprzednia premia będzie sie liczyła. Na l4 ciążowym dostajemy przeważnie więcej niż standardawa pensja.
Doczytam jeszcze i dam znać. Ale wydaje mi się że na obniżenie pensji z tego powodu nie ma szans.

Dzień dobry :)

Ja już po wizycie, tylko dzień zabiegany, nadrobię was później.

Dzisiaj 5+1, gin uspokajała, że często nawet pęcherzyka ciążowego nie widać, a tu dzisiaj pęcherzyk żółtkowy nawet 😍😍
Wrzucam zdjęcie kropki 😅 kolejną wizyta dopiero 7.01

Zrobiłam przy okazji betę i progesteron. Wyniki pewnie będą późnym wieczorem

Załączniki

• 20241221_133217.jpg
    20241221_133217.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 27
Dzień dobry :)

Ja już po wizycie, tylko dzień zabiegany, nadrobię was później.

Dzisiaj 5+1, gin uspokajała, że często nawet pęcherzyka ciążowego nie widać, a tu dzisiaj pęcherzyk żółtkowy nawet 😍😍
Wrzucam zdjęcie kropki 😅 kolejną wizyta dopiero 7.01

Zrobiłam przy okazji betę i progesteron. Wyniki pewnie będą późnym wieczorem
Pięknie!!!

Czy któraś z was zna się na liczeniu wynagrodzeń itp? W sensie podstawy do l4 do końca ciąży i potem macierzyńskiego? Bo nie rozumiem jak to działa, że gdybym wzięła l4 np na 2 tygodnie, wróciła do pracy na trochę i potem zniknęła na dobre to czy dużo na tym stracę finansowo długoterminowo?
L4 ciążowe to 100 % zasiłku. Po porodzie będziesz dostawać koło 80 %. Chyba że weźmiesz 100% przez pierwsze pół roku i 60 % przez drugie. Jakoś tak :p

Dziewczyny to moja pierwsza ciąża i nie mam doświadczenia ani wiedzy. Dziś 5+5, od wczoraj pobolewa mnie podbrzusze, mam wrażenie że powysilłkowo typu jak wrócę z zakupów lub dłuższy czas stoję w kuchni. Czy to normalny objaw na tym etapie z powodu np rozciągania się macicy czy lepiej udać się do szpitala? Lekarza mam dopiero 30 grudnia.

reklama
Dziewczynki, dzisiaj nie wytrzymałam i poszłam do ginekologa żeby sprawdzić czy jest jakiś pęcherzyk i wykluczyć CP
Mam tylozgiecie macicy i niestety Pani doktor za duzo nie widziała, ale dostrzegła jakąś małą czarna kropke.
Wg OM jestem 5+1, ale miałam owulacje w 19 dc i od zaplodnienia minelo 19 dni (zapłodnienie 2/3 grudnia)
Czy to możliwe że jeszcze tak słabo widać ten pęcherzyk?
Pani doktor mówiła żeby spokojnie zaczekać, i przyjść na usg po świętach.
Zrobiłam dzisiaj betę dla pewności.
Dodatkowo dostałam na receptę jodid
Ja też jestem 5+1 dzisiaj, ale miałam wcześniej owu. Pik w 13dc. Wrzuciłam usg z dzis
Myślę, że wszystko ok u ciebie 😊😊😊

Do góry