reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2024

Hej dziewczyny. Ja po kolejnej już wizycie. Na USG nadal wszystko perfekcyjnie, za 2 tygodnie mam zrobić następne i powtórzyć betę. Jeśli wynik nadal będzie taki sam, to niestety rokowania są bardzo złe. Lekarz zwiększył mi dawkę acardu do 150, włączył ascofer ze względu na delikatną anemię i zdziwił się, że mam heparynę wypisywaną za free, skoro nie mam wskazań 😅 Ale mój prowadzący na NFZ bez mrugnięcia okiem mi ją wypisuje, ja nawet nie wiedziałam że tak nie można. I teraz pytanko, gdzie polecacie zrobić badania na trombofilię?
Ja robilam przez internet na testy.pl wpisz w google. Czemu znowu beta, skoro lekarz powinnien teraz sugerowac sie obrazem na usg ?

reklama
Hej dziewczyny. Ja po kolejnej już wizycie. Na USG nadal wszystko perfekcyjnie, za 2 tygodnie mam zrobić następne i powtórzyć betę. Jeśli wynik nadal będzie taki sam, to niestety rokowania są bardzo złe. Lekarz zwiększył mi dawkę acardu do 150, włączył ascofer ze względu na delikatną anemię i zdziwił się, że mam heparynę wypisywaną za free, skoro nie mam wskazań 😅 Ale mój prowadzący na NFZ bez mrugnięcia okiem mi ją wypisuje, ja nawet nie wiedziałam że tak nie można. I teraz pytanko, gdzie polecacie zrobić badania na trombofilię?
zlecenie badań genetycznych w kierunku trombofilii wypisuje genetyk, zdobądź skierowanie do genetyka (od lekarza 1 kontaktu np) później zapisujesz sie choćby na teleporade (na nfz za free ale ciężko z terminami) genetyk zrobi wywiad i juz będzie wiedział co zlecić... dalej znów możesz zrobić te badania na nfz (różne terminy) lub prywatnie, wyniki do 2 tyg z tego co pamietam. Jeśli wyjdą mutacje to ponownie do genetyka po omówienie i zalecenia...

Trzymam za was niezmiennie kciuki. Betę masz teraz powtórzyć czy za te dwa tygodnie?

To moja druga ciaza,. jestem kp od 2,5 roku i nigdy nie zadręczałam się takimi rzeczami. Myślę że powinnas iść do psychologa jeżeli takie rzeczy jak zjedzenie pasztetu wywołują u Ciebie stres.
haha nieeee. To nie tak, że samo zjedzenie pasztetu... a wysokie ryzyko zarażeniem listerią przy jedzeniu pasztetów... 😃

Nie ;) Nie jem tylko tego, co powszechnie nie jest polecane tzn. surowizna i grzyby. W żadnej ciąży nie analizowałam specjalnie co wolno a czego nie bo bym zwariowała 😆 Nie jem też niczego na tony, więc chyba nie mam się czym martwić ;)
no właśnie ja totalnie wszystko analizuje... I prawdopodobnie właśnie tak skończę... 🤷‍♀️🤦‍♀️

reklama
Dziewczyny, czy tak ma wygladac ten watek? Bo dziewczyna przyszla podzielic sie swoimi obawami a dostala z buta i zalecenia wizyty u psychologa. Byc moze potrzebuje, ale to Ona musi to czuc. Czy naprawde jak sie obawiamy o zdrowy rozwoj ciazy nie mozemy sie podzielic swoimi obawami i to jest nienormalne? Bo jesli tak, to ja sie wypisuje. Myslalam, ze tutaj mozemy podzielic sie tym co czujemy, czego sie boimy, w co watpimy bez trzymania sie twardo faktow medycznych. Zreszta przypadek @Kitsune (wybacz) pokazuje, ze fakty swoje, zycie swoje. Czasami wystarczy napisac „Halo, od zjedzenia pasztetu nikt nie umarl” i po prostu racjonalnie podejsc do tematu. Sama czasami potrzebuje glosu rozsadku kogos z boku, zeby samej sobie cos ulozyc w glowie. Bo za chwile dojdzie do tego, ze bedziemy baly sie napisac cokolwiek zeby nie byc zaatakowanym i umowionym do psychologa. Sama rozmawialam w pierwszej ciazy i wiem skad moje leki ale to nie znaczy ze one cudownie zniknely. Nadal je mam mimo ze to druga ciaza.

Do góry