reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe mamy 2024

reklama
Ja tam wolę NIFTY. Chyba balabym się amniopunkcji. Czytałam że bywają powikłania. A tu szybko, bezboleśnie, bez możliwości powikłań i jeszcze poznam płeć. Trochę cena przeraża, ale przy tym ile kosztuje dziecko to jest kropla w morzu ,😅😅
Tak tutaj robią za darmo te badania. Ja niby się nie łapie bo za młoda ale czytałam że jak ciężarna ma obawy i chce to nie ma prawa położna odmówić badania. Też zamierzam zrobić

Ja zamiast skupiać się na dywagacjach czy nifty czy amnio, polecam znaleźć specjalistę od USG prenatalnego z certyfikatem, z aktualną wiedzą medyczną. Dobrze wykonane USG 1,2 i 3 trymestru jest kluczowe i w zależności od wyników można rozważać dalszą diagnostykę. A przede wszystkim polecam wszystko konsultować ze swoim lekarzem, jakie badania mają w waszym indywidualnym przypadku sens. Dla niektórych w zależności od wyników konieczne będzie amnio i nie ma tutaj czegoś takiego co jest lepsze..te badania wykonuję się od konkretnego tygodnia, z konkretnych wskazań i powinny być konsultowane z lekarzem jak wszystko co robi się w ciąży.

Ostatnia edycja:
a właśnie jest jakaś dziewczyna z Gdańska/Trójmiasta? Pomyślałam, że mogłybyśmy wymienić sie info na temat polecanych specjalistów?

Nie zgodzę się. Zakres chorób genetycznych badanych w nifty pro jest bardzo podobny do aminopunkcji i z podobną dokładnością. Oczywiście, nie jest z genomu płodu ale jeśli jest wada typu trisomia 21 to nifty na 99% też ją wykryje. W badaniu nifty pozatym masz ubezpieczenie od pomyłki w razie sytuacji pomylki.

Robiłaś nifty a potem amino czy tylko amino?

Jasne, jest w teorii, ale uzyskanie go to inna sprawa. Jest wiele grup tematycznych na fb o amnio i nifty, polecam poczytac :) ja nikogo nie namawiam, sama wtedy bylam pewna, ze to wystarczy i nie robilam amnio. Teraz zrobilabym inaczej i zaoszczedzila duzo kasy i rozmyślań :) i nie amnio i nifty to nie jest to samo, nifty to badanie statystyczne a amnio to badanie genetyczne.

a właśnie jest jakaś dziewczyna z Gdańska/Trójmiasta? Pomyślałam, że mogłybyśmy wymienić sie info na temat polecanych specjalistów?

Ja jestem z Gdanska :) polecam dr Jaguszewska do usg pierwszego trymestru. Natomiast genetyk w UCK dala mi wyraznie do zrozumienia, ze jeden procent to dla nich bardzo dużo i amnio mozna wykonac w dowolnym momencie pozniej jak cos zaniepokoi lekarza prowadzacego, bo obraz usg w 1 trym jest czesto prawidlowy przy wielu wadach :)

reklama
Do góry