Kasia78915
Fanka BB :)
Ja oczywiście wiem jaką rolę odgrywa progesteron i to że jego niedobór może objawiać się problemami z łożyskiem itd ale niech mi Pani uwierzy że to widać na USG i wtedy zleca się progesteron niż badając go co wizytę, bo w zasadzie na każdym etapie ciąży może dojść do spadków, więc jedyna logika to badać go non stop, jeden raz nic nie da Wykonywanie badania progesteronu w ciąży nie ma po prostu dużego znaczenia klinicznego, nie mówi tak dużo o rozwoju ciąży jak się Pani wydaje, ponieważ wahania stężeń progesteronu są bardzo bardzo duże. Trzeba reagować, czy Pacjentka nie krwawi,jak łożysko, skurcze, jak USG, jak bólowo się czuje, przepływy.Podrzucam tylko artykuł o niedoborze progesteronu w ciąży
Rola progesteronu w ciÄży: funkcje, normy i zaburzenia
Progesteron odgrywa kluczowÄ rolÄ w czasie ciÄży. JakÄ? Ile tego hormonu powinno byÄ w organizmie kobiety? Kiedy mówimy o zaburzeniach? Przeczytaj!gyncentrum.pl
Ja jednak polecam zbadać każdej ciężarnej na początku ciąży. Niewiele to kosztuje a w razie niskiego można suplementowac. Tylko trzeba o tym wiedzieć.
Ostatnia edycja: