reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2023

Hejo, po kilkugodzinnej drzemce🤪
Ja biorę puerię uno i acard na noc. Lekarz zapytał się po co? Powiedziałam, że lekarz, który stwierdził poronienie zalecił, ale mogę nie brać? To nic nie odpowiedział i tak biorę sobie ten acard i nie wiem do kiedy mam go brać...
Ja marzę o L4, bo mnie się uwaga!!! nie chce pracować 😃 a tak serio to pracuję 6-14 14-22, muszę wstawać o 4.30. To jest dla mnie zabójstwo. Kijowy kierownik, jeść nie mogę, klima wywiewa mnie na wszystkie strony i serio mam ochotę po prostu odpocząć.

reklama
Dziewczyny, czy może któraś z Was wie jak interpretować „doubletest hcg” z wynikiem 104 IU/L oraz papp-a 0,310 (p.d.e.) ??? Wiem, że jest to tylko 1% hcg i nie należy go interpretować jak standardowy poziom hcg, ale za cholerę nie wiem i tak jak to ogarnąć. To były próbki krwi do przezierności karkowej, którą mi dopiero wyznaczą.
Sorki ze się wtrącę wam tutaj ale te wartości muszą być przeliczone na MoM żeby można było się do nich odnieść i nie radzę tego robić na własną rękę. Masz je zrobione wcześniej bo takie są wytyczne w większości krajów Europy jednak powinny być pobrane po skończonym 9 tyg. Optymalnie 9 - 10+5 (wytyczne w PL są inne, nie sugeruj się) usg w double screening (double test) jest bliżej 13 tyg zazwyczaj i mimo ze moze Ci się wydawać to dziwne to w zależności od kraju lekarze nawet wolą takie rozwiązanie. Po usg zapewne dostaniesz wyliczone ryzyka od razu do interpretacji z lekarzem (przypuszczam że działa to podobnie jak u mnie w Hiszpanii)
No i gratulacje 😁

Sorki ze się wtrącę wam tutaj ale te wartości muszą być przeliczone na MoM żeby można było się do nich odnieść i nie radzę tego robić na własną rękę. Masz je zrobione wcześniej bo takie są wytyczne w większości krajów Europy jednak powinny być pobrane po skończonym 9 tyg. Optymalnie 9 - 10+5 (wytyczne w PL są inne, nie sugeruj się) usg w double screening (double test) jest bliżej 13 tyg zazwyczaj i mimo ze moze Ci się wydawać to dziwne to w zależności od kraju lekarze nawet wolą takie rozwiązanie. Po usg zapewne dostaniesz wyliczone ryzyka od razu do interpretacji z lekarzem (przypuszczam że działa to podobnie jak u mnie w Hiszpanii)
No i gratulacje 😁
No i takie łopatologiczne wytłumaczenie tego mega szanuję i bardzo Ci dziękuję 🫶🏻❤️🥹!

Ja dalej się czuje jak 💩
Nawet jak wode pije to zaraz potrafię zwymiotować 😩 mam dosyć 😩 jutro sylwester, mój narzeczony pewnie pójdzie do siostry, ma tam być kilka osób i impreza, ja pewnie zostanę w domu, tym bardziej ze wieczorami jest najgorzej 😢 chyba ze pójdę na chwilkę i zaraz wrócę, ale nie czuje się nawet na siłach 😟
Jutro teściowie dowiedzą się o ciąży wiec tez się stresuje trochę bo zaraz będzie gadka o szybkim ślubie itd a ja się czuje jak 💩 i nie takie rzeczy mi teraz w głowie 🙄

A ja myślę, że wszystko należy robić z głową. Jeśli z ciążą wiąże się złe samopoczucie (nie nam oceniać czy wystarczająco złe, po prostu złe) to się idzie na elke. Jeśli ciąża jest zagrożona to się idzie na elke. No ale jeśli czujemy się wybornie, ale mamy focha na koleżankę z pracy to dla mnie nie jest to normalna decyzja i jest po prostu wyłudzaniem. A boli mnie to bo kobiety i tak mają ciężko na rynku pracy, a takie sytuacje budują tylko obrzydliwe stereotypy, że młoda kobieta to zły pracownik bo machnie dziecko i znika na 3 lata. Jak już mówiłam, są różne sytuacje ale i różne alternatywy. Warto znać swoje prawa i je egzekwować
Właśnie o to mi chodziło. O to, gdy wszystko jest w porządku a idzie się na zwolnienie, bo się ma taki kaprys, bo „można”. Ale widać, ze nawet nie wolno wyrazić delikatnie swojego zdania. Nie obrażając nikogo, pisząc jedynie ze nie rozumie się decyzji o pójściu na L4 z kaprysu. Gdy ktoś ma inne, swoje zdanie to już jest coś nie tak? Ja szanuje Wasze, nie mam pretensji do nikogo, pisze po prostu swoje zdanie. Nie chcąc nikogo obrażać i nie robiąc tego. Gdybym napisała ze to popieram 100% byłoby ok. Ale mając inne zdanie i wyrażając je z kultura włożyłam kij w mrowisko. Ehh…. 😞

Właśnie o to mi chodziło. O to, gdy wszystko jest w porządku a idzie się na zwolnienie, bo się ma taki kaprys, bo „można”. Ale widać, ze nawet nie wolno wyrazić delikatnie swojego zdania. Nie obrażając nikogo, pisząc jedynie ze nie rozumie się decyzji o pójściu na L4 z kaprysu. Gdy ktoś ma inne, swoje zdanie to już jest coś nie tak? Ja szanuje Wasze, nie mam pretensji do nikogo, pisze po prostu swoje zdanie. Nie chcąc nikogo obrażać i nie robiąc tego. Gdybym napisała ze to popieram 100% byłoby ok. Ale mając inne zdanie i wyrażając je z kultura włożyłam kij w mrowisko. Ehh…. 😞
Czy ja wiem czy taki kij w mrowisko? Lewe el quatro ludzie ciągną na wszystkim, ale ZUS się już dobiera ludziom do tylka za to - polecam serdecznie wyborne „ZUS kontra matki” na Facebooku. :D

Czy ja wiem czy taki kij w mrowisko? Lewe el quatro ludzie ciągną na wszystkim, ale ZUS się już dobiera ludziom do tylka za to - polecam serdecznie wyborne „ZUS kontra matki” na Facebooku. :D
No raptem 2 osoby wypowiedziały się rozumiejąc to, co chciałam przekazać. Reszta trochę na mnie „ruszyła”…. A ja przecież nie napisałam, ze takie kobiety to obiboki, czy jeszcze gorzej, napisałam tylko, ze tego nie rozumiem :(

reklama
Do góry