reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2023

Posilam się internetem dziś :)

Główne przyczyny plamień we wczesnej ciąży​

• ektopia („nadżerka”) szyjki macicy,
  • infekcja pochwy,
  • stosunek płciowy,
  • badanie ginekologiczne,
  • pęknięcie drobnego naczynka w pochwie np. po wypróżnieniu (w szczególności przy zaparciach).
Plamienia mogą zdarzyć się też zupełnie bez przyczyny i uważa się, że wynikają one z rozciągania i wzrastania macicy.
Dziękuję ❤️ tylko spokój nas uratuje, jak zaczynam się stresować, to dopatruje się objawów i się nakręcam

reklama
Mnie bolą cycki ale już nie wiem czy z ciąży czy z Końskich dawek progesteronu. Wiecznie głodna ale nic nie pasuje mi do jedzenia 😂 i tak momentami mnie mdli ale bez wymiotów
No właśnie ja tez myśle, że u mnie to chyba przez duphaston. Wczoraj wzięłam go później niż zwykle, bo robiłam krzywą cukrową i cycki wtedy trochę odpuściły

Chyba nam już to pozostanie, to wieczne stresowanie. Wpisane jest to niejako w naszą rolę. Rolę matki 🥰
Z córką do 2 lat strasznie panikowałam, potem jak wychodziła już sama na dwór też umierałam. Teraz jak nie odbiera telefonu też mnie ściska w żołądku.
ja w pierwszych ciążach miałam totalny chill, ale jak już dziecko było na świecie to schizowałam bardzo. Jakieś rutynowe badania czy coś były dla mnie psychicznie nie do przejścia. No a teraz już nawet w ciąży chodzę przerażona, więc aż strach co będzie później🫢

A ja się zastanawiam, czy to na pewno dobrze, że się tak dobrze czuję.
ja niby zdroworozsądkowo zdaję sobie sprawę, że każda ciąża inna i nie zawsze trzeba mieć mnóstwo objawów, ale jednak w dwóch ciążach mniej więcej w tym czasie wyostrzał mi się już węch, a tu teraz nic się nie zanosi na to🤔

Mam kolejną małą rozkminę. Dostałam ostatnio w prezencie od przyjaciółek kartę na masaż relaksacyjny. Jak to jest z takim masażem w ciąży? Można czy nie można?
ja od lat chodzę na masaże lecznicze i nie mogę zrezygnować, bo mam mega zajechany kręgosłup i w poprzedniej ciąży mój ginekolog nie był zadowolony, No ale ja swojej masażystce ufam bezgranicznie. Natomiast nie wiem, jak wyglada masaż relaksacyjny, bo to zupełnie co innego

Wczoraj wieczorem mój śluz był dosłownie leciutko różowy, jakby dodać do białej farby kropeczke różowego. Nie wiem jak to określić. Zastanawiam się czy taki śluz jest normalny w tak małej ilości (tylko przy podcieraniu kilkukrotnym).
a dzisiaj już wszystko Ok? Myśle, ze jeśli to było coś małego i nie powtarza się to pewnie nie ma co się denerwować. Chociaż pewnie warto wspomnieć o tym lekarzowi

Hej dziewczyny, byłam wczoraj na wizycie, miałam pobrany wymaz, no i wyszła jakaś infekcja, dostałam dopochwowy antybiotyk (kojarzę, ze w pierwszej ciąży tez go miałam). Poza tym zrobiłam badania i szczerze mówiąc moje cukry tak mnie zdziwiły, że zastanawiam się, czy nie pomylili próbek🤣 tak niskich wyników chyba nigdy nie miałam🫣 poza tym mam anemię, ale nie aż taką, która chciałaby mnie zabić, więc jak na mnie to jest dobrze✌️

No właśnie ja tez myśle, że u mnie to chyba przez duphaston. Wczoraj wzięłam go później niż zwykle, bo robiłam krzywą cukrową i cycki wtedy trochę odpuściły

ja w pierwszych ciążach miałam totalny chill, ale jak już dziecko było na świecie to schizowałam bardzo. Jakieś rutynowe badania czy coś były dla mnie psychicznie nie do przejścia. No a teraz już nawet w ciąży chodzę przerażona, więc aż strach co będzie później🫢

ja niby zdroworozsądkowo zdaję sobie sprawę, że każda ciąża inna i nie zawsze trzeba mieć mnóstwo objawów, ale jednak w dwóch ciążach mniej więcej w tym czasie wyostrzał mi się już węch, a tu teraz nic się nie zanosi na to🤔

ja od lat chodzę na masaże lecznicze i nie mogę zrezygnować, bo mam mega zajechany kręgosłup i w poprzedniej ciąży mój ginekolog nie był zadowolony, No ale ja swojej masażystce ufam bezgranicznie. Natomiast nie wiem, jak wyglada masaż relaksacyjny, bo to zupełnie co innego

a dzisiaj już wszystko Ok? Myśle, ze jeśli to było coś małego i nie powtarza się to pewnie nie ma co się denerwować. Chociaż pewnie warto wspomnieć o tym lekarzowi

Właśnie gdzieś mi się obiło o uszy i oczy, że nie powinno się chodzić na masaże. Kiedyś też na pewno mnie masażystka pytała czy jestem w ciąży, bo w ciąży nie można. Żałuję, że nie pociągnęłam wtedy tematu. Wydaje mi się że chodzi o przekrwienie i ocieplenie organizmu przy masażach, co może skutkować poronieniem. Tak, jak sauna i ciepłe kąpiele. No ale pewności nie mam. Tak, czy inaczej będę pytać w tym salonie relaksu. 😉 Myślałam, że może tu jest ktoś, kto mi udzieli merytorycznej odpowiedzi, rozwiewającej moje wątpliwości. 😀

Właśnie gdzieś mi się obiło o uszy i oczy, że nie powinno się chodzić na masaże. Kiedyś też na pewno mnie masażystka pytała czy jestem w ciąży, bo w ciąży nie można. Żałuję, że nie pociągnęłam wtedy tematu. Wydaje mi się że chodzi o przekrwienie i ocieplenie organizmu przy masażach, co może skutkować poronieniem. Tak, jak sauna i ciepłe kąpiele. No ale pewności nie mam. Tak, czy inaczej będę pytać w tym salonie relaksu. 😉 Myślałam, że może tu jest ktoś, kto mi udzieli merytorycznej odpowiedzi, rozwiewającej moje wątpliwości. 😀
w temacie rozkmin i dogrzewania - ostatnio zaczęłam się zastanawiać, czy w ciąży można używać podgrzewanych siedzeń w aucie😅

Też się właśnie nad tym ostatnio zastanawialam, bo mam w domu matę z kolcami typu pranamat i zaczęłam czytać, że w ciąży nie powinno się na tym leżeć... Może to już takie na wyrost zakazy, ale chyba sobie rzeczywiście na razie daruję. Jak masz karnet na masaż, to może przy umawianiu się zapytaj, czy taki rodzaj masażu w ciąży jest wskazany.

reklama

Dzisiaj już nic nie ma :)

Do góry