reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2023

reklama
Hehe a ja przeciwnie, naturalnie mam duże i marzę o tym, żeby się za bardzo nie powiększyły 😅
Dokładnie, ja tez mam duże i No jestem przerażona jak urosną 😅 a co do kupowania ciuchów ciążowych, tez nie mam zamiaru za dużo ich kupować, ale legginsy są niesamowicie wygodne a w nich czuje się najlepiej 😅 sukienki i bluzki na pewno można zastąpić po prostu oversize ale No spodnie prawie wszystkie są na zamek albo gumkę :/ No i tez bym chciała się przekonać czy ubrania ciążowe są dla mnie czy nie bo to moja pierwsza ciąża 🙈

Dobry wieczór :) Jakieś kilkadziesiąt stron temu któreś z was pisały, że w ciąży nie można pic zielonej herbaty. Możecie napisać coś więcej? Czy chodzi o kofeinę czy coś poza tym? Akurat tuż przed ciążą bardzo zasmakowałam w zielonej herbacie :)

Dobry wieczór :) Jakieś kilkadziesiąt stron temu któreś z was pisały, że w ciąży nie można pic zielonej herbaty. Możecie napisać coś więcej? Czy chodzi o kofeinę czy coś poza tym? Akurat tuż przed ciążą bardzo zasmakowałam w zielonej herbacie :)
Oo jestem, generalnie tak ja pije tylko wodę i zielona herbatę piłam dużo z 3 szklanki jak nic codziennie😅czytałam ze obniża przyswajanie kwasu foliowego, na 1 wizycie gin mi powiedziała ze nie jest wskazana No dopuszczalne 1 dziennie, druga gin która prowadzi ciąże powiedziała ze No nie nawet ta jedna filiżanka, czytałam na necie bo nie daje mi to spokoju i No nie ma takich jasnych badań jak kawa, bo kto pije zielona herbatę 😂 i niby w mądrościach internetowych znalazłam ze w małych ilościach raz dziennie nie zaszkodzi, wiec obiecałam sobie ze postaram się pić tak co 2 tygodnie, miesiąc jedną😅i tez przy okazji następnych nadań zbadam kwas foliowy i zobaczę wtedy. Ale chyba tak samo jest z kawą, niby można pic jedna a ja tez usłyszałam ze raczej nie 🤷‍♀️

Oo jestem, generalnie tak ja pije tylko wodę i zielona herbatę piłam dużo z 3 szklanki jak nic codziennie😅czytałam ze obniża przyswajanie kwasu foliowego, na 1 wizycie gin mi powiedziała ze nie jest wskazana No dopuszczalne 1 dziennie, druga gin która prowadzi ciąże powiedziała ze No nie nawet ta jedna filiżanka, czytałam na necie bo nie daje mi to spokoju i No nie ma takich jasnych badań jak kawa, bo kto pije zielona herbatę 😂 i niby w mądrościach internetowych znalazłam ze w małych ilościach raz dziennie nie zaszkodzi, wiec obiecałam sobie ze postaram się pić tak co 2 tygodnie, miesiąc jedną😅i tez przy okazji następnych nadań zbadam kwas foliowy i zobaczę wtedy. Ale chyba tak samo jest z kawą, niby można pic jedna a ja tez usłyszałam ze raczej nie 🤷‍♀️
Dzięki za wyjaśnienie, dobrze wiedzieć :) właśnie internety mówią, że 1 filiżanka dziennie jest ok ale wstrzymałam się póki co, może później jak już kwas foliowy nie będzie aż tak bardzo ważny to do niej wrócę

Kawkę można. Do 2 filiżanek średnio mocnych, czyli do 200mg kofeiny na dobę. Ja pije jedna słabiutka rano i mi z tym bardzo dobrze 😀 pamiętam, jak świrowałam rok temu przy biochemie, który trwał jakiś tydzień mniej więcej, to wydawało mi się że nic nie mogę jeść ani pić. Kawa zła, sery złe, ryby z puszki i makrele nie. Praktycznie zrezygnowałam na chwilę ze wszystkiego, co uwielbiałam. Teraz się jakoś za bardzo tym nie przejmuje.

Uwaga. Odebrałam książkę z paczkomatu. Według mnie jest świetnie zrobiona. Ma mega dużo zdjęć USG, wytłumaczone są najważniejsze zagadnienia, jest zrobiona bardzo estetycznie i po prostu przyjemnie się czyta. Dowiaduje się różnych ciekawostek. Chociaż wiele rzeczy wiem (nieskromnie mówiąc hihi). Pierwsze wrażenie super, ale czy mogę polecić? Jeszcze nie wiem, przeczytałam niewiele. :)

reklama
Do góry