reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2020

Ja mam hashimoto i biorę euthyrox 50/75 naprzemiennie, ostatnio tsh 2,8 i
Mam nadzieje ze nie podskoczy teraz gwałtownie.

Dziewczyny jakie badania krwi na początku ciąży trzeba zrobić?
Mój lekarz uważa, że TSH w ciąży powinno oscylować około 1, wysłał mnie na pilną konsultację endokrynologiczną, przed ciążą na takiej samej dawce miałam 1,67, w 5 tygodniu ciąży już 3,36.
Z badań to co pamiętam:
Morfologia i mocz
Choroby zakaźne: kiła, HIV, toksoplazmoza, różyczka
Cukier we krwi na czczo
To chyba wszystkie

reklama
Po ostatnich badaniach tarczycy zalecił 75, bo TSH wyszło 1,91 i chciał mi jeszcze obniżyć. Ale wtedy nie wiedziałam jeszcze, ze jestem w ciąży. Mam nadzieje, ze nie podskoczy mi dużo przy takiej dawce [emoji848]

Na początku to robisz pełna morfologię, mocz, TSH i ft4, grupa krwi, toxoplazmoza, różyczka, badania poufne na HIV i rzezaczke i usg do 10tc
To badania podstawowe.
Może w związku z hashimoto są jeszcze jakieś dodatkowe..., może te antyciała... tez je miałam badane przy podejrzeniu hashimoto w ciąży

Wszystko robiłam niedawno- jakieś pare miesięcy temu - muszę to powtórzyć????

Ths to na pewno bo trzeba kontrolować ale resztę?

Wypoczywaj i się nie denerwuj na zapas. Mam nadzieje, że żadnych więcej plamień nie zauważysz!

POWODZENIA! Czekamy na wieści.

Leżę drugi dzień, już plecy mnie bolą :) ale dzisiaj przyjechaliśmy do mojej mamy już na święta, wiec najlepiej w domu 🥰
Ale moja mama mnie zobaczyła, spojrzała w oczy i się pyta czy w ciąży jestem ;) bo oczy mi lśnią [emoji848][emoji848][emoji848]
i tak to człowiek chciał poczekać.... [emoji30][emoji30][emoji30]

Dziewczyny jakie badania krwi na początku ciąży trzeba zrobić?

Już Ci podaję co mi ginka zaznaczyła na skierowaniu: morfologia, mocz, grupa krwi i rh, glukoza, żelazo, TSH, HBs antygen, przeciwciała anty HCV, toksoplazmoza IgG, toksoplazmoza IgM, różyczka IgG, różyczka IgM, CMV-IgG, CMV-IgM, HIV + Ag HIV, VDRL

Jak widzę to świąteczne szalenstwo to mi słabo, my na szczęście w tym roku wyjezdzamy na święta w góry i tak wlasnie sie zastanawiam... Myslicie ze mozna normalnie chodzic po gorach? Czy raczej sobie odpuscic? Ogolnie moj tryb zycia jest raczej aktywny, bardzo duzo chodzimy po gorach, chodzę na fitness, wiec ja tak mysle, ze nie powinno byc przeciwwskazań.

Myślę, że jeśli dobrze się czujesz i jesteś zaprawiona w bojach to śmiało możesz wędrować :) Oczywiście pod nadzorem męzulka ;)

Leżę drugi dzień, już plecy mnie bolą :) ale dzisiaj przyjechaliśmy do mojej mamy już na święta, wiec najlepiej w domu 🥰
Ale moja mama mnie zobaczyła, spojrzała w oczy i się pyta czy w ciąży jestem ;) bo oczy mi lśnią [emoji848][emoji848][emoji848]
i tak to człowiek chciał poczekać.... [emoji30][emoji30][emoji30]
Wow! Prawdziwa matczyna miłość 🥰🥰🥰 nic się przed mamuśką nie da ukryć ;) Jest radocha, że zostanie Babcią? :)

Myślę, że jeśli dobrze się czujesz i jesteś zaprawiona w bojach to śmiało możesz wędrować :) Oczywiście pod nadzorem męzulka ;)

Wow! Prawdziwa matczyna miłość 🥰🥰🥰 nic się przed mamuśką nie da ukryć ;) Jest radocha, że zostanie Babcią? :)

Wielka! Ale poprosiłam, żeby nic nikomu nie wypaplała bo jeszcze nie zdążyłam pójść do lekarza
Obiecała, ze nikomu ani słówka nie piśnie, ale jej nie wierze :D za grosz :D
W tej rodzinie wiadomości roznoszą się z prędkością światła

Już Ci podaję co mi ginka zaznaczyła na skierowaniu: morfologia, mocz, grupa krwi i rh, glukoza, żelazo, TSH, HBs antygen, przeciwciała anty HCV, toksoplazmoza IgG, toksoplazmoza IgM, różyczka IgG, różyczka IgM, CMV-IgG, CMV-IgM, HIV + Ag HIV, VDRL

Do którego tygodnia ciąży ? Czy nie ma znaczenia?

Mój lekarz uważa, że TSH w ciąży powinno oscylować około 1, wysłał mnie na pilną konsultację endokrynologiczną, przed ciążą na takiej samej dawce miałam 1,67, w 5 tygodniu ciąży już 3,36.
Z badań to co pamiętam:
Morfologia i mocz
Choroby zakaźne: kiła, HIV, toksoplazmoza, różyczka
Cukier we krwi na czczo
To chyba wszystkie

No właśnie o wynik tsh najbardziej się boje [emoji24]
I właśnie mi się przypomniało ze dawkę mam 100/75 naprzemiennie [emoji51] mózg jak kalafior a to dopiero początek ciąży 🤪

Oprócz grupy krwi to zapewne tak.
Ja miałam robione we wrześniu i mam powtórzyć.

Jaki sens jest powtarzać skoro są przeciwciała? Można się jeszcze zarazić ponownie? Nie ogarniam tego

Ale miałaś stresior z rana! Najważniejsze, że wszystko w porządku i nawet widziałaś fasolke, która kształtem przypomina już człowieczka ❤ Wiadomo skąd skrzep i krwawienie? Czemu wysyłają Cię na zwolnienie?

Haha, to nieźle załatwiłaś mężusia :-) :) Mam miłe wspomnienia z mandarynkami, pół poprzedniej ciąży nie jadłam nic innego :wink: tylko mandarynki i ogórki kiszone 😀
Haha właśnie wcinam kiszone 🤣🤣🤣

reklama
Do góry